Avelsnyheter
6 mars 2020 10:15
Ridsportplus

Dressyrdjur och hinderkonstnärer i Tyskland

Tyskt sportprovÅrets första sportprov har hållits i Münster-Handorf och Ridsports avelsexpert Lena Nyström har botaniserat bland hingstarna som visades. Här hittar du Lenas analys.

Dressyrdjur och hinderkonstnärer i Tyskland
Högst poäng gick till Fürst Dior (e Fürstenball-Sir Donnerhall) riden av Eva Möller och ägd av Joop van Uytert. Foto: Sabine Wegener/Equitaris

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Bland de 4-åriga hingstarna i Münster-Handorf delades de högsta
  poängen ut till reservsegraren från Mecklenburg, Fürst Dior (e Fürstenball-Sir Donnerhall), ägd av Joop van Uytert och ändamålsenligt matchad av skickliga Eva Möller. Hingsten är långlinjerad och vacker, samt väl utbildad och väldigt ridbar med en stor och taktren skritt, vilket ger många fina poäng. I såväl trav som galopp tycker jag att han är lite ”nigig” och slapp bak, jag skulle önska bättre bärkraft och stamp bakifrån.

  Två hingstar som attraherar mig personligen i betydligt större grad är de båda som är uppfödda av Weihegolds ägare, Christine Arns-Krogmann: Dodo Weihgand (e Diamond Hit-Fürst Heinrich) och Viva Gold (e Vivaldi-For Romance). Båda dessa härstammar dessutom ursprungligen från Weihegold.

  Dodo_weihgand_lisa_wernitznig_sportpruefung_muenster_20_weg_4672_equitaris
  Dodo Weihgand är en biffig kille med en fantastisk galopp enligt Ridsports avelsexpert Lena Nyström. Foto: Sabine Wegener/Equitaris

  Travar som en ponny

  Dodo skrittar och galopperar underbart, men bär ganska dåligt bak i trav, medan Viva Gold travar som en ponny, men även han har underbar såväl skritt som galopp. Den förstnämnde, som ser ut som en knodd, det vill säga en biffig kille, värderades dock högre både för sin trav, sin ridbarhet och det allmänna intrycket, varför hans poäng blev dagens näst högsta i sin åldersgrupp.

  Viva Gold är betydligt ädlare, men fortfarande ingen långlinjerad hingst. Han finns på Gestüt Fohlenhof och det går att få sperma från honom till Sverige, vilket sannolikt även är möjligt från Viva Gold, som finns på Station Tobias Schult.

  Värd att nämna är även Romantic Prinz (e Rock Forever-Stedinger) från Rüscher-Koenermann, en långlinjerad ädel hingst med hög ridbarhet och trevliga gångarter utan att sticka ut. Vill man använda honom här går det att få hit simmare även från honom.

  Top Level är Top Gear-sonen som för mig fick obegripligt många poäng och jag tänker därför inte slösa fler tecken på honom.

  Kan få stora möjligheter som sporthäst

  Bland 5-åringarna fick jämne Gaitano (e Goldberg-Rohdiamant) högst poäng. Jag personligen tycker att han är grymt tradig, men han är ridbar och ”lagom”. Han finns på Stuteri Gut Neuenhof, dit mästaren Hubertus Schmidt är knuten, så jag betvivlar inte att han kommer att få alla möjligheter som sporthäst. Beträffande spermaimport bör detta vara möjligt.

  Nn_v_dream_boy_jessica_lynn_thomas_sportpruefung_muenster_20_weg_4945_equitaris
  Lövsta stuteris Kane (e Dreamboy-Krack C) anmäldes till provet under namnet NN. Foto: Sabine Wegener/Equitaris

  Dagens stora utropstecken för mig var Lövsta-managerade Kane (e Dream Boy-Krack C), nu i träning hos enormt skickliga Jessica Lynn-Thompson. Hingsten travar för en rund miljon, med stort uttryck, underbara bakben och hög samlingspotential. Galoppen var stundtals lite dåligt över ryggen, men där finns stort utrymme för utveckling. Skritten är inte så stor, men den är taktren och absolut inte alltför knapp. Ridbarheten är det inga fel på, högst i sin åldersgrupp med 8,5. Stort grattis till Lövsta för en underbar hingst som utvecklas fint hela tiden – och till alla stoägare som väntar föl efter honom i år.

  Det är smått magiskt att se dessa vansinnigt begåvade djur hoppa såväl bana som enskilda hinder.

  Zack Efron (e Zack-Don Larino) var en hingst med jättefin såväl skritt som galopp, vilket inte är det klassiska beträffande Zack-avkommor. Traven har lite tråkigt placerade bakben, knapp elasticitet och tämligen ointressant frambensmekanik.

  Stor hingst som rör sig jämnt

  En lite mer spännande individ i mina ögon är den store (174 cm) Q-Sieben (e Quantensprung-Fidertanz) från Klosterhof-Medingen. Hingsten ligger jämt i sina gångarter, har ett väldigt fint gummi, men det brast något i ridbarheten för dagen. Om någon känner sig manad ska det gå smidigt att få sperma från honom till vårt avlånga land.

  Fakta

  Provets utropstecken och frågetecken:

  Provets utropstecken:
  For Pleasure
  har fått världens uppsving som avelshingst på senare tid, häftigt med en hingst som själv dog 2011, mer aktuell än någonsin!

  Provets frågetecken:
  Kommer man att kunna hitta en värdig efterträdare till Cornet Obolensky, vilken förärver samma strålande hoppförmåga som sin fader?

  Fontaine TN (e Finest-Samarant), är en 175 cm stor hingst, vilken besitter massor av elasticitet i trav och galopp, medan skritten är ren och inte rasande stor. För mig är bakbenen rent för dåliga, de bär inte utan skjuter hingsten framåt. Trots detta fick han relativt höga poäng. Väldigt förvånande.

  Llfo2988gfkbw
  Hickstead Blue (e Hickstead White-Chacco Blue) fick höga poäng, framför allt för sin teknik. Foto: LL-foto.de

  Om vi sedan snabbt hoppar över till hinderkonstnärerna, så får de i allmänhet betydligt högre poäng än dressyrdjuren. Bland 4-åringarna var Hickstead Blue (e Hickstead White-Chacco Blue) och For the Future (e For Pleasure-Nabab de Rêve) relativt jämna med över 9,3 i totalpoäng, båda med välförtjänta 10 i kapacitet. Testryttaren värderade ridbarheten något högre på For the Future medan tekniken var bättre hos Hickstead Blue.

  Magiskt att se vansinnigt begåvade djur hoppa

  Det är smått magiskt att se dessa vansinnigt begåvade djur hoppa såväl bana som enskilda hinder. For the Future var segerhingst i Westfalen 2018 och köptes där av Rene Tebbel, vilket gör honom tillgänglig för svenska avlare. Segerhingsten från Redefin, Hickstead Blue, finns hos Gestüt Ligges, som är EU-station och bör kunna skicka sperma hit.

  Nämnas bör även Diamant De Casall (e Diamant de Semilly-Caretino), det är alltså Casalls helsyster som är mamma här. Hingsten är uppfödd av Manfred von Allwörden och såldes 2018 i samband med hingstpremieringen i Münster-Handorf. Han är en noggrann och kraftfull hopphäst, blixtsnabb i reaktionerna, med jämna, höga poäng. Han finns hos Hof Gripshöver och jag tror inte att de exporterar sperma utomlands.

  Llfo30518jjgf
  For Pleasure-sonen Forino (ue Caretino) toppade bland de 5-åriga hingstarna. Foto: LL-foto.de

  Bland 5-åringarna var det åter en avkomma till For Pleasure som var i topp, nämligen Forino sprungen ur ett sto efter Caretino, uppfödd och ägd av Manfred von Allwörden. Samma poäng tilldelades Cornet Obolensky-sonen Can Tici (ue Canto) från Stall Böckmann. Båda dessa herrar fick 9,5 för förmåga/kapacitet och 9 för såväl ridbarhet som allmänt intryck. Huruvida Allwördens Grönwohldhof är EU-station vet jag tyvärr inte, men Böckmann skickar sedan många år sperma hit.

  Llfo30313ekzx
  Can Tici (e Cornet Obolensky-Canto) fick 9,5 för förmåga och kapacitet. Foto: LL-foto.de

  Fakta

  Sportprov

  • 6-8 mars Verden (dressyrhingstar)
  • 13-15 mars Verden (hopphingstar)
  • 20-22 mars München (dressyr- och hopphingstar)

  Proven visas på www.clipmyhorse.tv och finns i arkivet efter provet.

  Du kommer att kunna läsa Lena Nyströms analys av dessa prov i kommande nummer av Ridsport.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2020.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden