Avelsnyheter
9 december 2019 13:02

Tysk dressyrstjärna till Charlotte Haid-Bondergaard

AuktionsrekordDet blev försäljningsrekord för 40-årsjubilerande PSI-auktionen i helgen. Dryga 200 miljoner svenska kronor landade slutsumman på och en av framtidsstjärnorna gick till svenska Charlotte Haid-Bondergaard.

Tysk dressyrstjärna till Charlotte Haid-Bondergaard
Charlotte Haid-Bondergaard har fått hem en ny ung stjärna till gården (arkivbild). Foto: Fredrik Jonsving

Crème de la crème-auktionen P.S.I. firade i helgen 40-årsjubileum med pompa och ståt i tyska Ankum – och slog samtidigt till med försäljningsrekord. De 49 hästarna gick för totalt 19,15 miljoner euro med ett snittpris på 383 960 euro för dressyrhästarna och 398 333 euro för hopphästarna.

Katalognummer 17, Danclair (f-15 hingst Danciano-Lord Sinclair), klubbades för 215 000 euro och flyttar hem till Charlotte Haid-Bondergaard med team. Fyraåringen är ett framtidsprojekt tillsammans med Rasmus Haid-Bondergaard samt Åsa och Henrik Kockum.

Skärmavbild 2019-12-09 Kl. 12.53.02
”Welcome to Sweden” skriver Rasmus Haid-Bondergaard på Instagram. Foto: P.S.I.

Häst till dressyrdrottningen

Även dressyrdrottningen Isabell Werth fick en ny framtida stjärna i Darkozy (f-15 valack De Niro-Sarkozy) som köptes av sponsorn för 190 000 euro. Lagkamraten Jessica von Bredow-Werndl kan i sin tur se fram emot en framtida karriär med Totilassonen Today’s Hit (f-15 hingst Totilas-Don Gregory) som köptes av sponsorn för 320 000 euro.

Dyraste dressyrhästen blev V-Plus Gold (f-15 hingst Vivaldi-Fürst Romancier) som klubbades för inte mindre än 1,3 miljoner euro. Hingsten är helbror med förra årets dyraste häst, Harmony’s V-Plus.

Hoppsto ur OS-familj

Dyrast bland hopphästarna blev Chacco’s Lando (f-13 hingst Chacco-Blue-Lando) som såldes för 1,25 miljoner euro och Chadonia PS (f-12 sto Chacco-Blue-Chicago Z) som såldes för 1 miljon euro. Den förstnämnda är nära släkt med magnifika Explosion W som rids av Ben Maher. Paul Schockemöhle luftade i sin tur förhoppningar om att Chadonia PS ska visa samma klass som OS-hästen Askan, då hon kommer ur samma familj.

I samband med galamiddagen passade även den yngre generationen – Francois Kasselmann och Vivien Schockemöhle – på att hylla sina fäder för deras livstidsgärningar. Att det kommer att fortsätta att vara en familjeaffär länge till är dock något som alla var överens om.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden