Dressyr
11 september 11:26
Ridsportplus

Dressyren öppen för att ta hjälp av AI

EM i dressyrKan artificiell intelligens, AI, ersätta domare i dressyr? Och varför två olika medaljer i dressyr – en för Specialen och en för küren? Dessa frågor besvarades av FEI:s nya direktör för dressyren, Ronan Murphy, i samband med EM i Riesenbeck.

Dressyren öppen för att ta hjälp av AI
Ronan Murphy är ny chef för FEI-dressyren. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sedan i juli är irländaren Ronan Murphy direktör för dressyren inom FEI, och EM i dressyr var första gången han kunde träffa utövare och alla andra inblandade i disciplinen inom ramen för sitt nya uppdrag.

− EM i Riesenbeck har varit ett fantastiskt mästerskap. Jag upplever en attityd av att vi kan fixa allt, och det är en vändpunkt för sporten.

När han tillträdde sitt nya jobb sade Ronan Murphy att han var öppen för förändring och att han vill undersöka vad sporten behöver för att på ett bra sätt anpassa sig till tidens krav och nya situationer.

Jag tror inte att det kommer att bli ett antingen eller mellan AI och domare

Ronan Murphy


Artificiell intelligens är en modern företeelse som dressyren måste förhålla sig till, men Ronan Murphy är inte redo att låta tekniken ta över dömandet.
− AI och teknologin omkring den utvecklas, och jag tror inte att det kommer att bli ett antingen eller mellan AI och domare. Sporten vilar på domarna, men om AI kan ge mervärden till vår sport är vi redo för det. Allt som kan göra vår sport mer transparent ska vi välkomna.

Domarkonferens
Fyra av de sju domarna i Riesenbeck konfererar i en paus under küren. Foto: Kim C Lundin
Louise Etzner Goldstrike B.j
Domarkur på EM i Riesenbeck 2023, Louise Etzner på banan. Foto: Kim C Lundin

Försvarar dubbla medaljutdelningar

Till skillnad från både hoppning och fälttävlan har dressyren två individuella medaljutdelningar, en i Grand Prix Special och en i kür, något som väcker en del frågor både inom och utanför sporten. Det finns flera skäl till att det är så, enligt Ronan Murphy.
− Küren är en speciell del, där vi visar upp renheten i dressyr, och därför tror jag att den ska hanteras som en egen storhet, och att vi kommunicerar ut vår syn på küren tydligare.

Blir det inte en devalvering av medaljernas värde när det delas ut flera medaljer i samma disciplin?
− Nej, det tycker jag inte. Vi har en väldigt traditionell sport med lång historia, men küren är något alldeles speciellt. Den för ut sporten till en bredare publik och adderar en spänningsfaktor, så det vore att ta ett steg tillbaka att inte ha medaljer där, säger Ronan Murphy.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden