Dressyr
7 april 19:02

Ingen kunde hota världsettan – Kittel sjua

VärldscupfinalNu är det dags för dressyrryttarna att äntra arenan i Leipzig. Världsettan och olympiska mästarinnan Jessica von Bredow-Werndl höll undan och vann stort i den inledande korta Grand Prixen, medan Patrik Kittel försvarade de svenska färgerna som sjua. Här hittar du Ridsports liverapportering från klassen.

Ingen kunde hota världsettan – Kittel sjua
Jessica von Bredow-Werndl och TSF Dalera BB på väg mot ännu en seger. Foto: Roland Thunholm

Som sista startande sopade hon banan med konkurrenterna och tog hem ännu en seger, Jessica von Bredow-Werndl och hennes TSF Dalera BB som nu gör sin sista stora tävling på ett tag – ekipaget kommer inte till start på VM då tyskan väntar sitt andra barn.
Cathrine Dufour slutade på en fin andraplats på energiske stjärnskottet Vamos Amigos, före Isabell Werth och rutinerade Weihegold OLD som nu gör sin sista tävling

Resultat

Inför klassen

17 ekipage från tolv nationer gör upp i den 35:e upplagan av världscupfinalen i dressyr. Finalen inleds med det korta GP-programmet, och samtliga ekipage som får över 60 procent i dagens klass får starta i den avgörande küren på lördag kväll.

Jessica von Bredow-Werndl, som har varit i det närmaste oslagbar det senaste året, jagar nu ännu en titel. Med TSF Dalera BB kan det här bli hennes sista stora seger innan tyskan tillfälligt lägger stövlarna på hyllan – Jessica von Bredow-Werndl väntar sitt andra barn.

Patrik Kittel rider Blue Hors Zepter (OLDBG val f -08, e Blue Hors Zack-Wolkentanz II, uppf Bernhard Sieverding, äg Blue Hors), en häst han endast haft sedan januari. Ekipaget startar klockan 20.33.

Liverapportering

Anna Buffini var först ut med FRH Davinia la Douce. Amerikanskan fick ett par småmissar, som omslag i galoppen bland annat, och slutade på 69,34 procent.

Morgan Barbancon gör sin fjärde världscupfinal och sitter på Sir Donnerhall II OLD. Den 16-årige hingsten var fint med på noterna idag och Barbancon belönades med 71,93 procent.

Yvonne Losos de Muñiz sken som en sol efter sin ritt med Aquamarijn, och det blev ett nytt personligt rekord för ryttaren från Dominikanska Republiken när hon fick ihop 71,61 procent.

Nanna Skodborg Merrald var först ut av de tre danskorna som tagit sig till finalen. Med Atterupgaards Orthilia, en av startfältets äldsta hästar med sina 17 år, blev det en uppvisning utan några större missar. Stoet hade dock en ganska orolig mun, men slutresultatet blev 75,75 procent och ny ledare i klassen.

Morgan Barbancon berättade i en intervju med SVT efter sin ritt att hennes hingst var väldigt het idag.
– Jag fick rida med bromsen i. Det är väldigt svårt att rida ett sådant här kort program med en så stor häst, det är verkligen inte mitt favoritprogram. Allt kommer så snabbt, alla övningar går in i varandra – det är ett väldigt intensivt program, konstaterade hon.

Charlotte Fry inledde med liknande poäng som ledaren Skodborg Merrald. Dark Legend visade en del spänning och var stundtals kort i både form och sina steg, och det blev ett par missar till följd av det. Brittiskan gjorde sitt bästa för att få valacken att slappna av och lotsade honom till 73,36 procent.

Den unge spanjoren Juan Matute Guimon fick stora delar av dressyrvärlden att engagera sig när han drabbades av en stroke i maj 2020. Han är tillbaka på de stora arenorna med sin Quantico, som han red VM 2018 på, och nu blev det en prydlig ritt som belönades med 70,80 procent.

Efter att halva klassen ridit väntar nu en kvarts paus. Danska Nanna Skodborg Merrald ligger i ledning med Atterupgaards Orthilia på 75,75 procent.

Rodrigo Torres och Fogoso Horsecampline tränas, tillsammans med resten av det portugisiska landslaget, av Kyra Kyrklund. Den mäktiga skimmelhingsten gjorde sitt bästa från start till mål och ekipaget slutade på 70,97 procent – personbästa för Torres.

Carina Cassøe Kruth äntrade banan till tonerna av tv-serien Dallas. Hennes Heiline’s Danciera dansade runt i det intensiva programmet, och blandade fin piaff och passage med bland annat missar i bytesserierna. Danskan fick nöja sig med 75,09 procent och en andraplats i nuläget.

Patrik Kittel gör sin åttonde världscupfinal och visade upp en avslappnad Blue Hors Zepter i fin form. Den store valacken gör sitt femte år i Grand Prix och har fram till förra året ridits av danske Daniel Bachmann Andersen. Sedan januari finns han i Kittels stall och trots att de endast gjort en internationell tävling tillsammans tidigare blev det ett trevligt program utan några större missar. 74,66 procent placerar dem som trea bakom de två danskarna.

Isabell Werth vann sin första världscupfinal 1992, och nu sitter hon på Weihegold OLD som gör sin sista start innan pensionen väntar för det 17-åriga stoet. Ekipaget vann världscupfinalen 2017, 2018 och 2019 och det syntes tydligt att tyskan inte tänkte ge bort några poäng denna gång heller – med 79,75 procent tog de en övertygande ledning i klassen.

Helen Langehanenberg tog sig med nöd och näppe in till finalen som tredje tyska och med Annabelle lade hon sig nu precis förbi Patrik Kittel med sina 75,01 procent.

Världstvåan Cathrine Dufour gör sin första världscupfinal och med sig har hon 10-årige Vamos Amigos, som är färsk i världscupsammanhang – den energiske valacken gör sitt livs tredje världscuptävling. Dufour visade upp mjuk och följsam ridning och danskan låg före Isabell Werth i poäng genom hela programmet. Med 80,01 procent har klassen en ny ledare.

En rörd Isabell Werth var tårögd när hon intervjuades av SVT efter sin ritt.
– Jag är väldigt stolt över Weihegold, och det kommer att bli väldigt känslosamt på lördag.

Sist ut var ekipaget som dominerat inom dressyrvärlden den senaste tiden. Jessica von Bredow-Werndl vann OS-guld och EM-guld med TSF Dalera BB under förra året, och är världsettor. Tyskan med sin lätta ridning på det mäktiga stoet gjorde ingen besviken idag heller, och det blev en klar seger på 84,79 procent.

Resultat

Startfältet

19.00 Anna Buffini/FRH Davinia la Douce, USA
19.08 Morgan Barbancon/Sir Donnerhall II OLD, Frankrike
19.16 Yvonne Losos de Muñiz/Aquamarijn, Dominikanska Republiken
19.24 Yessin Rahmouni/All at Once, Marocko
19.32 Nanna Skodborg Merrald/Atterupgaards Orthilia, Danmark
19.40 Thamar Zweistra/Hexagon’s Ich Weiss, Nederländerna
19.48 Charlotte Fry/Dark Legend, Storbritannien
19.56 Juan Matute Guimon/Quantico, Spanien
PAUS
20.17 Rodrigo Torres/Fogoso Horsecampline, Portugal
20.25 Carina Cassøe Kruth/Heiline’s Danciera, Danmark
20.33 Patrik Kittel/Blue Hors Zepter, Sverige
20.41 Isabell Werth/Weihegold OLD, Tyskland
20.49 Ashley Holzer/Havanna 145, USA
20.57 Helen Langehanenberg/Annabelle, Tyskland
21.05 Cathrine Dufour/Vamos Amigos, Danmark
21.13 Alisa Glinka/Aachen, Moldavien
21.21  Jessica von Bredow-Werndl/TSF Dalera BB, Tyskland

SVT Play sänder samtliga finalklasser.
ClipMyHorse/FEI-TV sänder samtliga klasser online.

Start- och resultatlistor samt tidsprogram
Samtliga ryttare, kuskar, voltigörer och hästar
Arrangörens hemsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden