Dressyr
7 april 2022 22:27
Ridsportplus

Ryttarna kritiska till det korta programmet

VärldscupfinalI det korta Grand Prix-programmet, som införts i världscupen i år, gäller det att hänga med - rörelserna avlöser varandra i snabb följd och vips så var det dags att göra halt och hälsa igen. Flera av finalryttarna uttryckte att de hellre ser en återgång till det gamla programmet, en av dem var Patrik Kittel.

Ryttarna kritiska till det korta programmet
Patrik Kittel och Blue Hors Zepter i en piruett. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Patrik Kittel gör sin åttonde världscupfinal – i sadeln på en häst han ridit sedan januari. Store Blue Hors Zepter är dock ingen nybörjare på nivån, då han tävlat Grand Prix sedan 2017. Men att sitta på en häst som ligger runt 180 centimeter i mankhöjd hade både sina för- och nackdelar i torsdagens inledande korta Grand Prix.

– Äntligen en häst som passar mig, jag som rider pygméer i vanliga fall! Det är skönt med en riktig häst med lite substans, säger Patrik Kittel med ett skratt.

Många av ryttarna har varit kritiska till det korta Grand Prix-programmet, som är väldigt rappt – det finns inget utrymme för varken misstag eller andrum.
– Nej jag gillar det gamla programmet bättre – här går det väldigt snabbt och snävt och man vänder, hoppar och far. Jag tycker det andra rids mycket bättre, här kommer rörelserna för tätt. Och Zepter är så stor, så det blir en extra svårighet.

Morgan Barbancon, som rider för Frankrike, höll inte inne med sina åsikter när hon intervjuades efter sin ritt.
– Jag fick rida med bromsen i. Det är väldigt svårt att rida ett sådant här kort program med en så stor häst, det är verkligen inte mitt favoritprogram. Allt kommer så snabbt, alla övningar går in i varandra – det är ett väldigt intensivt program, sa hon till SVT.

Kittel sjua i inledningen

Men trots omständigheterna visade Kittel och Zepter upp ett fint program.
– Han var verkligen med mig och väldigt duktig, det var över förväntan. Jag är supernöjd med hur han utvecklas tillsammans med mig, det är inte självklart att man kan gå så snabbt upp på den nivån. Han är känslig, när jag känner honom lite bättre kommer jag ju kunna trycka på lite mer.

Han nämner travprogrammet och piaff/passage som dagens höjdpunkter.
– Domarna har inte sett honom så mycket än, en del av dem låg lite lägre i sina poäng. Han behöver ut och tävla lite mer för att domarna ska våga ge lite högre poäng. Men det här är ingen fy skam-placering.

Nu ser Kittel fram emot lördagens kür, där han återanvänder den Billy Idol-kür som Scandic ofta tävlade till.
– Küren kommer passa mig bättre, den är jag säkrare på och där tänker jag spänna bågen lite mer – planen var att rida en säker Grand Prix idag utan några större fel för att ge honom en trygg start. I küren kan jag satsa mer för där är det andra, längre linjer och man har fler valmöjligheter själv.

Finalen rids på lördag kväll

Världscupfinalen i dressyr avgörs med Grand Prix Kür på lördag kväll med start klockan 19.10. Alla ekipage som fick över 60 procent i dagens klass får starta i küren, som rids i omvänd startordning.

275 000 euro står på spel i världscupfinalens avslutning för dressyrryttarna, där segraren får 60 000 euro.

Resultat Grand Prix

SVT Play sänder samtliga finalklasser.
ClipMyHorse/FEI-TV sänder samtliga klasser online.

Start- och resultatlistor samt tidsprogram
Samtliga ryttare, kuskar, voltigörer och hästar
Arrangörens hemsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden