Dressyr
15 oktober 2021 16:06

Dressyrryttarna missnöjda med nya OS-formatet

IfrågasattDet nya OS-formatet har nu stötts och blötts av dressyrryttarnas egna officiella organ IDRC. Den internationella dressyrryttarklubben vill bland annat att man återgår till fyra ryttare i laget. Läs varför och se resten av klubbens förslag till FEI här.

Dressyrryttarna missnöjda med nya OS-formatet
Dressyrryttarklubbens ordförande Isabell Werth och hennes Bella Rose tog silver vid OS i Tokyo (arkivbild). Foto: FEI/Shannon Brinkman

Internationella dressyrryttarklubben, IDRC, har en ny styrelse med dressyrdrottningen Isabell Werth i spetsen. IDRC är ryttarnas officiella organ och föreslår bland annat regeländringar och ger råd kring sportens utveckling.

Vid klubbens senaste möte pratade man om det nya OS-formatet och framtiden. Det rapporterar Eurodressage. Efter en intensiv diskussion kom man överens om att föreslå följande ändringar till FEI:

Veterinärbesiktning

Att ha veterinärbesiktningen två dagar före Grand Prixen istället för en skulle skapa ett större lugn och ge ryttarna bättre möjligheter att förbereda sig.

Fyra ryttare i laget

Laguppställningen bör återgå till fyra ryttare igen, då det avsevärt minskar risken för att laget ska falla igenom. Det minskar också pressen på hästarna.

Grand Prix Special

Den timslånga pausen mellan den andra och den tredje GPS-rundan är inte nödvändig. En lagtävling ska vara ”snabb och skarp”.

IDRC vill också att fler lag ska ha möjlighet att rida i lagfinalen. För vissa länder är placeringarna 4-8 viktiga med hänsyn till ”poängen” de får gentemot sina länders nationella olympiska kommittéer. När endast åtta lag kvalar får alla de här poängen. Med ytterligare fyra lag blir det även en tävling bland de lag som inte är med i medaljstriden.

Antibiotika

IDRC motsätter sig EU-förslaget om ett allmänt förbud mot användning av antibiotika. Man menar att problemet med antibiotika främst handlar om industriell jordbruksproduktion och att det därför inte bör gälla för katter, hundar och hästar (som står för två procent av användningen). IDRC vill förhindra att förbudet införs genom lobbying och via sociala medier.

Stewardens roll

Både i Tokyo och Hagen påpekade stewardarna återkommande reglerna och tolkade dem sedan väldigt strikt, menar IDRC. Det skapade osäkerhet bland ryttarna och önskemålet från IDRC:s sida är att reglerna blir mer tydliga och exakta, för att undvika individuella tolkningar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden