Dressyr
16 december 2020 09:37

Dressyrvärlden sörjer Totilas

OförglömligKärleken till den svarta sagohingsten som trollbundit hästvärlden svämmar över efter hans tragiska bortgång. "Mitt hjärta är krossat", skriver Edward Gal på Instagram. Ridsport har samlat några av dressyrvärldens reaktioner. Missa inte det hjärtevärmande klippet från Paulinda Friberg, som väntar "babystjärnor" efter Totilas nästa år.

Dressyrvärlden sörjer Totilas
Totilas och Edward Gal. Foto: Arnd Bronkhorst

Nyheten om att Totilas är borta för alltid har skapat en våg av känslor i sociala medier.  ”Heaven has a new star today. But my heart is broken.” Det skriver Edward Gal på Instagram. Ryttaren som skapade magi med den svarta sagohingsten som nu sörjs av hästmänniskor världen över.


Patrik Kittel minns ögonblicket från VM i Kentucky med en bild på Edward Gal rörd till tårar, och skriver: ”Din kraft, vilja och elegans kommer att lysa för evigt genom dina barn.”

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Patrik Kittel (@patrikkittel)


”Vila i frid Totilas”, skriver ”flickan med den dansande hästen”, Charlotte Dujardin, på Facebook. ”You were a dominant horse of our time and will always be remembered.”

Ridsports Annelie Frank är också en av många som är tagen av nyheten om Totilas plötsliga död och skriver på Facebook: ”Jag fick aldrig se magin med dig och Gal IRL, men var på plats under EM i Aachen 2015 där det blev en lite annan slags uppståndelse kring dig. Där lyckades jag ta den här bilden. RIP Totilas – du är den störste.”

Totilas
Totilas i Aachen. Foto: Annelie Frank

”Edward Gal och Totilas tog dressyren till en ny dimension. Många av oss har inte sett något liknande. Superstjärnor. Kan knappt bärga mig till nästa års babystjärnor.” Det skriver Paulinda Friberg vars topphäst Di Lapponia T är dräktig med Totilas.

Ridsport
Paulinda Friberg och hennes ögonsten Di Lapponia T. Foto: Roland Thunholm

Som svar på en av kommentarerna till hennes Facebookinlägg skriver Paulinda Friberg: ”Det känns i hjärtat idag, för mig var han den som gav dressyr ett nytt ansikte.”

Lapponias dotter Dilissima (SWB f-06 e Topaasch-Donnerhall) väntar dessutom sitt tredje föl på raken med Totilas. Fölet väntas sent, någon gång den 23-25 juli nästa år, berättar Paulinda Friberg för Ridsport.
– Det kanske till och med är det sista på färskt semin. Det är nog inte många som väntar efter honom efter den 25 juli, säger hon.

Vilka minnen har du av Totilas?
– När man såg honom och Edward tillsammans var det en helt annan mekanik, som ingen hade sett innan. Det var också en otrolig glädje och ett samspel med två som dansar tillsammans. Det var så lätta hjälper och de såg så lyckliga ut ihop. Just mekaniken gjorde också att de trollband en helt annan publik som inte hade fångats av dressyren tidigare.

Som hyllning till en oförglömlig hingst avslutar vi denna minneskavalkad med ett klipp på några av hans ”babystjärnor”, födda 2019 och 2020, med sin mor Dilissima, som här även bär på ett föl efter Totilas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden