Dressyr
15 december 2020 17:28

Världsstjärnan Totilas död

Legend ur tidenUPPDATERAD 19.31 Totilas, den största sensationen i modern ridsport, är död. Den 20-åriga KWPN-hingsten drabbades av kolik på måndagskvällen och kunde inte räddas.

Världsstjärnan Totilas död
Edward Gal och Totilas från VM i Kentucky 2010, där ekipaget tog tre VM-guld. Foto: Roland Thunholm

Det berättar sajten Eurodressage som kraschade strax efter att nyheten hade släppts vid 17-tiden på tisdagen.

Historien om Totilas och Edward Gals karriär, försäljningen av hingsten och det platta fall tävlingsmässigt som följde har engagerat hela ridsportvärlden genom åren, se bilder och klipp från hingstens sagolika karriär här.

Startade en ny era i dressyren

Totilas blev känd för den internationella dressyrpubliken när han 2005 under ryttaren Jiska van den Akker startade på unghäst-VM i tyska Verden och slutade precis under pallplats, fjärde plats.

Efter den insatsen såldes han till den holländske miljonären Cees Visser som placerade honom hos Edward Gal. Föga anade dressyrvärlden då att de här två tillsammans skulle skapa ett dressyrunder som ingen annan före dem.

Ekipagets första stora framgång var 2008 i Aachen där de vann den lilla rundan.

Året därpå vann Totilas och Gal de holländska mästerskapen och fortsatte därifrån till EM i Windsor där de slog världen med häpnad genom att slå flera världsrekord. Många har sagt att där och då började en ny era inom internationell dressyrsport och Totilas och Edward var hetare än hetast.

Gps - Weg Kentucky 2010
Totilas och Edward Gal vid VM i Kentucky 2010. Foto: Hippofoto.be

Såldes till ärkefienden

2010 vann de världscupfinalen och därefter tog underekipaget hem trippla guld på ryttar-VM. Ingen kunde slå dem och Totilas rykte nådde långt utanför hästvärlden. Hingsten syntes överallt och det blev en otrolig hype kring hans ”person”.

Sen kom chocken. Det holländska nationalhelgonet såldes till ärkefienden Tyskland. Ekipaget Totilas och Edward som vunnit så mångas hjärtan splittrades och dressyrvärlden var i uppror.

För – enligt rykten – den på den tiden sanslösa köpesumman 11 200 000 euro säkrade Paul Schockemöhle den svarta stjärnan för fortsatta tävlingsframgångar under tysk flagg. Gissa om det blev livat?!

Schockemöhle var intresserad av avelsvärdet som Totilas hade i kraft av sina sportsliga framgångar, men sökte partner som ville ha de sportsliga rättigheterna. Isabell Werth och Emma Hindle ska ha nobbat men hos familjen Linsenhoff blev det napp. Ann Kathrin ville se sin styvson Matthias Rath på Totilas rygg.

Ramaskri vid tränarbyte

I början gick det bra. Totilas och Matthias, som inledde med att träna för Klaus Balkenhol, vann de tyska mästerskapen 2011 och vann lagsilver vid EM samma år. Individuellt blev det en femteplats.

Året därpå blev det ramaskri igen, när Matthias Rath bytte tränare och gick till den i Tyskland bespottade Sjef Janssen, Anky van Grunsvens man. Med hans hjälp vann Totilas och Matthias CDIO Aachen.

Men det var också i samband med det som Totilas skadades och ekipaget kunde inte komma till start i 2012 års olympiska spel, en stor besvikelse för tyskt vidkommande.

Det tog två år innan ekipaget gjorde comeback och det gjorde de på en tävling i Kapellen i Belgien. Totilas startade två klasser i det årets CDIO Aachen men till küren fanns han inte längre på startlistan; hingsten var åter igen skadad.

100930010_abfa4
Totilas och Edward Gal vid VM 2010 Kentucky Horse Park Foto: Arnd Bronkhorst

Publik i uppror

2015 fick Totilas en plats i det tyska laget till EM efter endast en start på en lokal holländsk tävling och i Hagen i juli.

Men de europeiska mästerskapen i Aachen blev inte någon framgångssaga, tvärtom. I Grand Prix fick ekipaget märkligt nog 75,971 procent av domarna och slutade på sjätteplats i klassen.

Många som stod bredvid eller tittade på ritten på tv såg något helt annat; Totilas var oren, för att inte säga halt, vilket framför allt syntes i travökningarna. Publiken visade sitt missnöje med höga visslingar. Efteråt var domen hård mot dem som valt att ta en ofräsch Totilas till mästerskapet.

Totilas - Cdi Kapellen 2014
Totilas och Mattias Rath inför starten i Kapellen 2014. Foto: Hippofoto.be

Dagen efter lagtävlan ströks Totilas från vidare tävlande och transporterades till en klinik i Belgien för undersökning. Veterinärerna där konstaterade att han hade en benhinneinflammation i kronranden på vänster bakhov.

Därmed var Totilas enastående karriär på dressyrbanorna över.

Pensionär i avelsboxen

Dagen efter, den 18 augusti 2015, gick Paul Schockemöhle och Linsenhoff ut och sa att Totilas pensioneras från tävlingsbanorna och att hans fortsatta arbetsuppgifter skulle bli som avelshingst. Totilas skulle aldrig mer visas för publik, hette det då.

Tiden därefter tillbringade Totilas i huvudsak på familjen Linsenhoffs storslagna anläggning Gestüt Schafhof, när han inte transporterades till Schockemöhles hingststation i Mühlen för att hoppa på bocken.

Men 2019 ville det holländska avelsförbundet KWPN hylla Totilas och tvärt emot vad som tidigare sagts transporterades Totilas till Holland. Intet öga var torrt när Edward fick klappa om sin gamla tävlingskompanjon på plats på den holländska hingstpremieringen där Totilas hyllades för sina framgångar som avelshingst.

 

I klippet nedan visas showen Black Magic, med några av Totilas framgångsrika söner, 8:45 minuter in i klippet kommer avelsmatadoren själv in på arenan för sitt allra sista publika framträdande.

Dressyrvärlden i sorg

Så sent som för ett par veckor sedan visade Ann Kathrin Linsenhoff på sociala medier hur hon red en fräsch Totilas, något som även styvsonen Matthias angavs göra när andan föll på.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Ann Kathrin Linsenhoff (@annkathrinlinsenhoff)

Men nu är den svarta sagohingstens saga all. 20 år gammal har Totilas lämnat en dressyrvärld i sorg. Men efter sig lämnar han många godkända söner som kan föra hans arv vidare.

Matthias Rath, som tog över tyglarna efter Edward Gal, beskriver på sin Instagram saknaden efter hingsten som stor.

– Vi kommer att sakna dig så mycket och aldrig att glömma dig, skriver han.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Matthias Rath (@matthiasrath)

Här kan du läsa alla Ridsports artiklar om den legendariske svarte hingsten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden