Blogg
12 september 2015 21:20

Vilken värld kommer Jung från?

Det finns gott om fälttävlansryttare i världsklass. Men det finns bara en ryttare i Michael Jungs klass. Den uppvisning tysken gjorde med 8-årige Fischer Takinou - som för övrigt är efter Sverigebekanten Jaguar Mail - kommer jag aldrig att glömma.

Det är inte ens en vecka sedan jag såg Michael Jung vinna den fyrklassiga klassikern Burghley. Där red han två hästar. Regerande Europamästarhästen Halunke sparar han till fyrstjärniga Pau i oktober. Och nu är det helt klart att han har ytterligare en fenomenal häst i stallet. Om vi i hela Sverige hade en eller två hästar av den kalibern som dessa fyra hade det varit… fantastiskt (för att använda det ord som de svenska ryttarna i alla discipliner använder mest i intervjuer). 

Hur gör han? Vad gör han? Strör han magiskt pulver i hästarnas mat? Har han direktkontakt med högre makter? Vaggades han på något särskilt sätt när han var liten? Eller är han inte en människa utan ett väsen som Gud har sänt till jorden för att visa hur en fälttävlansryttare ska rida? 

Det finns många saker som lyfter 33-åringens terräng i Blair Castle i dag till en oförglömlig ritt för mig:

  • Hästen är bara åtta år och inte särskilt erfaren. Den var femma i Aachen och har gått två unghäst-VM så den har dock visat att den klarar av ordentlig tävlingsatmosfär. 
  • Den svåra banan som var olik det som hästen har sett på tävlingar i Tyskland tidigare.
  • De oerhört tuffa förutsättningarna när det gällde väder och underlag. 
  • Att Michael Jung red med en skadad fot. Skadan fick han när han trillade av i Burghley för en vecka sedan och påverkar honom så mycket att han haltar när han går och inte kunde visa sin häst själv på besiktningen i onsdags.
  • Sättet som han tog sig runt terrängen på. Det såg ut en ”walk in the park”. Lekande lätt! 
  • Att hästen var en av de fräschaste i mål. 
  • Ekipaget stod för en av tre dubbelnollor och leder dessutom ganska stort, med två nedslag till godo på tvåan. 
  • Han är på god väg mot sin tredje raka EM-titel. På tre olika hästar. Resten av hans titlar orkar jag inte rabbla upp nu men de finns här. 

Jo, jag vet att mästerskapet inte är slut än. Det kan hända mycket i morgon. Det ska besiktigas och hoppas. Men för mig kommer han att vara en av det här mästerskapets stora vinnare hur det än slutar. Och för mig är han världens bästa ryttare alla kategorier. Den mångsidigheten, den känslan, den förmågan att ta fram hästar till högsta världsklass gång på gång vet jag ingen annan som har. 

PS. Extra roligt att Fischer Takinou är e Jaguar Mail. Hingsten stod länge på Flyinge och gick bland annat OS för Sverige tillsammans med Peter Eriksson 2008. För övrigt är Takinou – precis som Johan Lundins Johnny Cash – registrerad som angloarab. Morfar till Takinou är Sardana Pierre. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden