Krönika
8 mars 2020 08:58

”Du måste sätta dig in i förändringarna i sporten”

AvelskrönikaÅrets betäckningssäsong närmar sig med stormsteg, och Ridsports avelskrönikör funderar på vilka hästar som framtidens tävlingsryttare kommer att leta efter. Med förändringarna som sker i sporten, kommer det också att behövas en annan sorts hästar i framtiden - det gäller i både hoppning och dressyr.

”Du måste sätta dig in i förändringarna i sporten”
I framtiden kan inte dressyrpubliken förväntas sitta still under klassens gång - och därmed kommer de mest elektriska hästarna inte bli lämpliga för dessa tävlingar. Det är en av förändringarna som Ridsports avelskrönikör Peter Ljungcrantz funderar på i sin senaste krönika. Foto: Lottapictures/Jenny Schwieler Staaf

Betäckningssäsongen närmar sig med stormsteg. Som uppfödare måste du sätta dig in i vilka förändringar som är på gång inom sporten. Det är också nödvändigt att du bestämmer dig för om du har som mål att föda upp en häst som kan säljas redan som föl eller 3-åring, eller om du vill föda upp en häst som ska ha förutsättningar för de högsta nivåerna inom sporten.

Avel handlar mycket om mode. Föl och unghästar efter de nya pophingstarna blir oftast dyrast på auktionerna, men det är långt ifrån alltid som de har egenskaperna som verkligen behövs för att de ska kunna göra sig gällande på GP-nivå när de blir äldre.

Det som gör det hela ännu mer komplicerat är att det är egenskaperna som behövs på denna nivå om tio år, som uppfödarna måste söka efter i dag.

Det som gör det hela ännu mer komplicerat är att det är egenskaperna som behövs på denna nivå om tio år, som uppfödarna måste söka efter i dag. Därför måste du vara oerhört lyhörd för vilka förändringar som är på gång inom sporten.

Hoppryttarna kommer till exempel att lägga ännu större vikt vid hästarnas bakbensteknik sedan teknikskydden har förbjudits. Många ryttare och banbyggare menar också att hoppsporten håller på att förändras, eftersom det nu är möjligt att köpa sig in i de tävlingar som har de högsta prispengarna. Det medför att banbyggarna blir tvingade att anpassa sina banor efter ryttare som inte behärskar att rida banor med allt för stora tekniska svårigheter. Tiden kommer i stället att bli betydligt mer avgörande och detta kräver förstås en annan typ av häst. De hästar som vi tidigare kallade för speedhästar kommer att bli mycket mer eftertraktade.

Dressyren kommer också att vara tvungen att anpassa sig till mer showbetonade tävlingar, där publiken inte kan förväntas sitta tyst och inte röra sig när ritterna pågår.

På dressyrsidan måste du fundera på vad det innebär att programmen kortas ner. Är det vissa rörelser som tas bort? Dressyren kommer också att vara tvungen att anpassa sig till mer showbetonade tävlingar, där publiken inte kan förväntas sitta tyst och inte röra sig när ritterna pågår. Detta kommer att innebära att de mest elektriska hästarna inte är lämpliga för dessa tävlingar.

Uppfödarna måste anpassa sina produkter efter förändringarna som är på väg inom sporten. Det handlar inte bara om att få ekonomi i sin verksamhet utan minst lika mycket handlar det om hästens välfärd. De hästar som används inom sporten måste ha både de fysiska och psykiska egenskaper som krävs för att de ska trivas med att genomföra det vi förväntar oss av dem. Vi får inte heller glömma att det är bara en bråkdel av de hästar som föds upp för att bli sporthästar som verkligen hamnar hos elitryttarna. Alla de andra ska fungera tillsammans med hobbyryttarna.

Kommunikation mellan sport och avel när det gäller förändring och hästvälfärd måste komma till stånd, om vi ska kunna producera mästerskapshästar för framtiden och om vi ska kunna uppfylla kraven på hästvälfärd.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden