Fälttävlan
19 augusti 2018 21:21

Dubbel guldrevansch: ”En slags upprättelse att få visa vad vi går för”

På toppEfter EM som slutade snopet ville young ridern Vendela Eriksdotter Rubin ta revansch. Det lyckades hon med dubbelt upp och dessutom på seniornivå.
– Det var en slags lyckoeufori, säger dubbla NM-vinnaren.

Dubbel guldrevansch: ”En slags upprättelse att få visa vad vi går för”
Guldduon. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Vendela Eriksdotter Rubin har haft en riktig medaljsäsong. SM-guld för young riders, lagbrons på YR-EM och i dag dubbla NM-guld med Vienna Imperial (sto Mare f 2005 e Clearway-Carry, uppf Lundens Djurhälsa, äg Ylva Rubin och Erik Lindahl).
– Att få avsluta så här känns riktigt roligt. Guld både individuellt och med laget – det kan ju inte bli bättre, säger Vendela.

Gulden togs dessutom i seniorernas NM i tvåstjärnig klass, trots att Vendela bara är första års-young rider. Vendela valde själv att rida den tvåstjärniga klassen och det slutade alltså med svensk young rider-bravad där hon och young ridern Saga Suovanen tog guld respektive brons, samt var bäst i laget.

Vendela Eriksdotter Rubin - Vienna Imperial Fj-0004(1)
Ekipaget plockar medaljer på löpande band. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Sattes på prov

Vendela, som har varit med länge i mästerskapssammanhang,  berättar att hon aldrig har ridit en terräng innan som har krävt så pass mycket tekniskt av ryttaren. Djupa vatten, kluriga svängar och många olika typhinder avlöste varandra.
– Ofta kan jag rida lite mer på känsla. Här var jag verkligen tvungen att göra precis allt helt korrekt enligt planen för att det skulle fungera.

19-åringen höll tungan rätt i mun hela tiden, närmare bestämt under 6 minuter och 17 sekunder, och visste när hon galopperade i mål att guldet var klart.
– När man har ridit en hel terrängbana med 100 procent fokus… Det är en underbar känsla. Det var verkligen en slags lyckoeufori, säger hon om att passera mål.

Vill till EM igen

Egentligen skulle Vendela och Vienna Imperial inte ens till NM. Beslutet att åka togs efter EM. En landning med väldigt djup sand på EM som var dåligt skött resulterade i att flera hästar gick ner på knä och för Vienna Imperial tog det stopp. Vendela ramlade av och hindret togs bort av arrangören.
– Arrangören bad om ursäkt efter, men det var ju ändå väldigt snopet och vi hade inte fått chansen att visa vi kan. Nu fick vi revansch, som en slags upprättelse, och fick visa vad vi går för.

Säsongen börjar så smått lida mot sitt slut. Ekipaget ska fortsätta att träna, jobba på detaljer och finjusteringar, göra ett bra upplägg och arbeta vidare med sin coach William Nilson Fryer. Nästa sommar väntar ännu en revansch om Vendela får som hon vill.
– Målet nästa år är att rida EM igen och att ta medalj individuellt.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden