Fälttävlan
25 mars 2023 17:01
Ridsportplus

Dubbelseger för Amanda Andersson: ”Börjar känna mig trygg i mitt system”

InternationelltRegerande svenska mästarekipaget i fälttävlan klämde till med en seger i internationell klass i Holland på lördagen. "Jag tycker nästan dressyren är roligare än hoppningen och terrängen med henne," säger Amanda Andersson om sin segerhäst Kokos. Dessutom slutade hon tvåa i samma klass med en annan häst.

Dubbelseger för Amanda Andersson: ”Börjar känna mig trygg i mitt system”
Amanda Andersson och Kokos tog ledningen i den inledande dressyren. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var med familjeuppfödningen och regerande svenska mästarhästen, Kokos (SWB sto f 2011 e Florencio-Midt West Ibi Light, uppf/äg Rebecka Andersson), som 21-åriga Amanda Andersson ledde den korta trestjärniga klassen i holländska Kronenberg från början till slut i årsdebuten på nivån.

  Jag tycker nästan dressyren är roligare än hoppningen och terrängen med henne.

  Amanda Andersson om Kokos.

  Ekipaget hade med sig 27,4 straff från dressyren och det blev också slutresultatet.

  – Det är så roligt att vara i gång igen. Dressyren gick bättre än förra veckan och nu kunde jag verkligen plocka fram ännu mer, säger Amanda Andersson.
  – Jag trivs så bra med dressyren på henne, jag kan bara sitta och tänka vad hon ska göra. Det är så roligt att sitta på en sådan häst, jag tycker nästan dressyren är roligare än hoppningen och terrängen med henne.

  Kokos är avlad för dressyr och gick lite under radarn hemma på gården utanför Falkenberg. När hon väl var inriden och började jobbas lite mer kände Amanda Andersson snart att det var en häst för henne. När stoet fick följa med på en terrängträning för skojs skull och visade stor entusiasm var saken klar – hon skulle bli fälttävlanshäst.

  Lyckad vinterträning

  Amanda Andersson har tidigare själv känt att banhoppningen är hennes största utmaning och under vintern har hon verkligen arbetat för att utvecklas där. Och det har gett resultat då hon levererat flera felfria rundor både denna helg och förra.
  – Jag är så nöjd med att vinterträningen har gett resultat, jag börjar känna mig trygg i mitt system nu, säger hon.

  Terräng reds i tungt regn på lördagen.
  – Och jag tajmade in de värsta skurarna, men underlaget höll och mina hästar fick bra rundor, fortsätter Amanda Andersson som har YREM som sitt stora mål denna säsong och härnäst planerar att åka till polska Strzegom om fyra veckor.

  Hon låg också tvåa med Jersey och trea med 8-årige Double Carat efter dressyr och banhoppning. Med Jersey (SWB sto f 2010 e Quaterback-Cortus, uppf/äg Rebecka Andersson) höll det hela vägen och ekipaget slutade tvåa i klassen på sitt dressyrstraff 28,7.

  Missförstånd

  Double Carat, som debuterade internationellt i trestjärnigt, tappade placeringar och slutade på 17:e plats efter en vägran och straff för tiden i den avslutande terrängen på lördagen.
  – Det var ett missförstånd på en spets och inte mycket att säga om. Jag är jättenöjd med honom också, säger Amanda Andersson.

  Klassen hade 33 startande.

  Resultat, CCI3*-S

  Amanda Staam levererade i den korta fyrstjärniga klassen tillsammans med Corpoubet AT (SWB val f 2013 e Corporal VDL-Baloubet du Rouet, uppf Tobias Nilsson, äg Amanda Staam). Det blev en fin andraplats efter en upphämtning från den åttonde plats som ekipaget hade efter den inledande dressyren. Ekipaget slutade på 34,9 straff efter att endast lagt till 0,4 straff för tiden i banhoppningen till sitt dressyrstraff.

  Det var 21 ekipage som startade klassen och Storbritanniens David Doel red Galileo Nieuwmoed till seger.

  Flera framgångar

  Amanda Staam har haft valacken sedan han föddes, och tillsammans har de haft flera framgångar redan under unghäståren. Karriären har sedan fortsatt och 2021 tog de klivet upp i fyrstjärnig klass med seger i både i kort och lång variant på meritlistan.

  – Han är världens snällaste men väldigt försiktig och rädd för det mesta som rör sig. Men när han har gått ur startboxen i terrängen är det som bortblåst. Han är en fantastisk individ som alltid gör sitt bästa, berättade Amanda Staam efter att ekipaget förra helgen vann en CCI3′-S, även då i Kronenberg.

  Resultat, CCI4*-S

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden