Hoppning
25 februari 2018 13:06

Dubbelt svenskt i topp i Lövsta Future Challenge finalen

Dubbelt svenskt i topp på Lövsta Future Challenge för unga hopptalanger. Två svenska ryttare och två SWB-registrerade hästar toppade. Bäst var Matilda Pettersson och Ca Coze med Robin Ingvarsson och Cohinoor de Vil sekunden efter.

Dubbelt svenskt i topp i Lövsta Future Challenge finalen
Segrare: Ca Coze och Matilda Pettersson Foto: Roland Thunholm

Efter två uppvärmningsklasser stod 17 stycken 7-åringar redo att göra upp i Lövsta Future Challenge för unga hopptalanger. De två uppvärmningsklasserna var inte utslagsgivande utan har tjänat som arenatillvänjning och upptagning inför finalen.

Söndagens finalbana var den mest utmanande hittills med grundomgång och omhoppning.   Peter Lundström och Maria Alfredssons bana gick på 1,40-höjd över totalt elva hinder och 14 språng i grundomgången med en trekombination och vanlig kombination längs med långsidorna nära sarg och publik. Omhoppningen innehåller ett nytt koppelräck och grundomgångens andra hinder tas från andra hållet.

– Det här är en snäll 7-årsbana och jag är bara nöjd om vi har halva fältet in till omhoppning. Där har vi ett nytt hinder med för variation men det här är ganska okomplicerat för dem, förklarade Peter Lundström inför start.

Omhoppning
Nio ekipage gick vidare till omhoppning över sju hinder mot klockan och tre svenska ryttare klarade nålsögat med Matilda Pettersson, Robin Ingvarsson och Jörgen Larsson.

Marcus Ehning och Priam du Roset satte en ribba med sin felfria runda som inte blir alls enkel att slå, 29,15 sekunder efter ruggigt tajta svängar.

Linnea Ericsson-Carey och Lacroix var inte långsamma, de hade fint flyt och tappade ingenstans, det räckte till att putsa Ehnings tid och temporär ledning.

Första svensk Jörgen Larsson och Conrad hade en bom ner reda på andra hindret, satsade framåt och fick tiden 30,71 sekunder.

Felfria över hinder efter ett gigantiskt sista språng var mäktige Ariso och Henrik Tapper på tiden 30,85. Stort jubel i Tappers fanclub och från den svenska publiken.

Snävt, snabbt och effektivt tog Philipp Weishaupt runt store Baloutelli, lyckades kapa tid vid hinder 14 och korsade mållinjen på 27,93 och ledning.

180225 Baloutelli Philippweishaupt Rt A74q0208
Med all Baloutellis kraft och all sin erfarenhets rådde Philipp Weishaupt ändå inte på två ung hungriga svenskar. Foto: Roland Thunholm

Victoria Gulliksen red felfritt men tiden var över 30. Ny ledare blev istället Matilda Pettersson som med übersnabba Ca Coze inte gjorde de tajtaste vändningarna men med kvickhet slog de till över sista hindret på tiden 26,73 sekunder, ny ledning.

180225 Ca Coze Matilda Pettersson Rt A74q0242
Ca Coze och Matilda Pettersson sträcker ut över sista hindret. Foto: Roland Thunholm

Satu Liukonen och El Qlassico TT (SWB) var felfria men bortom tätstriden. Sist ut var Robin Ingvarsson som satsade allt med Cohinoor de Vil (SWB). Efter att ha tagit en distans på färre galoppsprång än vad som borde vara möjligt och sträckt ut över sista oxern kom han nära men inte förbi Matilda med tiden 27,77 och slog Weishaupt.

180225 Cohinoor De Vil Robin Ingvarsson Rt A74q0284
Cohinoor De Vil är med på noterna när Robin Ingvarsson satsade allt. Foto: Roland Thunholm

Segerintervjuer
– Jag köpte Ca Coze och hennes syster Hearta Beata när de båda var unga. Min plan var att rida fortare än de andra, helt klart.
– Härlig avslutning efter en tuff vecka, jag var mer taggad idag och mådde lite bättre. sa en cool Matilda Pettersson.

– Cohinoor de Vil är en häst som inte varit med i sådana sammanhang tidigare, jag hade inga riktiga förväntningar på hur det skulle gå så det här känns jättebra. Det är en supererfarenhet för de unga hästarna att få komma in och öva här. Vi hade bara en plan fram till GHS, nu får vi planera för resten av året, sa Robin Ingvarsson.

Grundomgång
Emanuele Gaudiano  och hans Lucifer van de Maltahoeve (BWP f -11 e Eldorado v. Zeshoek-Querlybet Hero, äg Gaudiano Sporthorses S.R.L.) som varit i topp i uppvärmningsklasserna hade två ner och därmed var kalaset slut.

Marcus Ehning med  Priam du Roset (CH f -11 e Plot Blue-Tanael du Serein, ägNybor Pferde GmbH & Co) och Lacroix (f -11 e Marius Claudius-Ogano Sitte) riden av Linnea Ericsson-Carey red enkelt felfritt.

Gårdagens vinnare i Gothenburg Trophy Robert Whitaker med sin snabbe
Val de Vauxelles Z (Zang f -11 e Vite-Toulon) har inte utmärkt sig i uppvärmningsklasserna och även idag blev det en bom ner.

Första felfria svensk var Jörgen Larsson Jonas Holmbergs Conrad (OS f -11 e Catoki) som är en häst med gott om kapacitet. Sämre gick det för Kathrin Norling och Wincent av Tollstad som fick problem i trekombinationen med en avfallning som resultat. Kathrin var ok men frustrerad efter sin ritt.

Henrik Tapper fortsatte på det felfria spåret med den SWB-registrerade Casall-sonen Ariso undan uppfödaren Viktoria Krantz Toccas tidigare tävlingssto Osira efter Contender.

Philipp Weishaupt nollade med den kraftfulle hingsten Baloutelli  (Westf e Baloubet du Rouet-Weinberg, äg Ludger Beerbaum Stables GmbH) liksom Victoria Gulliksen på skimmeln Gablitz P (KWPN f -11 e Ukato-Cartano, äg Anne Kamilla och Ann-Mari Brekke)

Stoet Ca Coze (SWB f -11 e Cosmeo-Maraton, uppf Lena och Veine Andersson, HB Stall A:son) är halvsyster till ryttaren Matilda Petterssons fina Hearta Beata från samma uppfödare. Matilda la sitt sto på pricken rätt och fick en en felfri ritt.

180225 Ca Coze Matilda Pettersson Rt A74q0108
Ca Coze och Matilda Pettersson var sekunden snabbare än resten i omhoppningen. Foto: Roland Thunholm

Satu Liukonnen och El Qlassico TT (SWB f – 11 e Quintender-El Bundy , uppf Karin och Ove Råhnängen) började illa i första klassen men vad gör de, idag var det noll fel och solklart till omhoppning.

Turen var på Cohinoor de Vil (SWB f -11 e Bravour, uppf Monica Svensson,  äg Måsel AB) och Robin Ingvarssons sida när bakbommen på oxer 10 A hoppade en decimeter upp och landade rätt i skållorna igen, felfritt och sista till omhoppning. Inget oävet utgångsläge.

180225 Cohinoor De Vil Robin Ingvarsson Rt A74q0142
Cohinoor De Vil sträcker ut fint precis som Robin Ingvarsson Foto: Roland Thunholm

Resultat

Banskiss

Uppvärmningsklasser


Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden