Sport
25 november 2023 18:25
Ridsportplus

Dubbelt upp för Ella Björklund – rider svår dressyr och hoppning

Ung i ridsportenDe flesta ryttare har fullt upp att ta sig till svår klass och rida mästerskap i en gren. Men Ella Björklund kör på i både dressyr och hoppning. "Jag började tävla dressyr av en slump," säger 21-åringen vars karriär började på hoppbanan.

Dubbelt upp för Ella Björklund – rider svår dressyr och hoppning
"I hoppningen kan jag vara lite vild och vågad. I dressyren är jag mer detaljfokuserad och får använda min sida som perfektionist och en del av min förkärlek för glitter mer." Ella Björklund levererar på hög nivå i två grenar. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hon är uppvuxen på familjegården i Kvicksund, alldeles nära anrika Strömsholm med en mamma, Josefine Björklund, som är tränare och Svensk Ridlärare nivå 3.
– Jag har ridit så länge jag kan minnas och är uppvuxen i stallgången, säger Ella Björklund som nu har hunnit bli 21 år och minns tillbaka hur hon redan som liten studerade mammas ridning hemma på gården.

För mig grundar sig allt i kärleken till hästen och att utveckla hästar oavsett gren.
Ella Björklund.

Nyligen tog hon guld i senior-DM i dressyr och på YRDM i hoppning – med samma häst, Balotelli. Dessutom tog hon också hand om YRDM-guldet i dressyr med en annan häst, Ixion. Och hon har också startat svår klass i båda grenarna. Hon rider på heltid och har egentligen inga planer på att välja gren.
– Jag har hjärtat lika mycket i båda grenarna även fast det är vitt skilda förutsättningar och bedömningar. För mig grundar sig allt i kärleken till hästen och att utveckla hästar oavsett gren. Vad som är roligast beror också på vilken häst man sitter på, vad man har för hästmaterial och vad hästens förutsättningar och vilja för respektive gren är, säger hon.

– Hoppningen är mer adrenalin, där kan jag vara lite vild och vågad. I dressyren är jag mer detaljfokuserad och får använda min sida som perfektionist och en del av min förkärlek för glitter mer.

Började med hoppning

Från början var det dock hoppning som gällde, i allafall efter första ponnyn som var en busig, 85 cm hög, shetlandsponny. När hon var sex år började hon tävla på låg nivå, som sjuåring tog hon sin första DM-medalj på B-ponnyn Geizer i hoppning.

Efter det rullade karriären i hoppning på med seger i riksfinalen i Mountain Horse ponnycup, dåtidens inverkans-SM, SM-silver i hoppning, seger i Baltic Cup och så vidare. Sammanfattningsvis har hennes hoppkarriär gett henne placeringar upp till och med 1,45-klasser på stor häst, deltagande på SM i alla ponnykategorier och med ungponny, som children, junior och young rider. Nu har hon i stort sett gjort samma resa i dressyr. 

Yrrol
Kulltorps Yrrol och Ella Björklund när det begav sig. Ekipaget hade många framgångar tillsammans, Foto: Privat

Det blev en och annan dressyrstart under ponnytiden. Första dressyrstarten på häst gjordes hon i september 2021.
– Det skedde egentligen av en slump, säger Ella Björklund.

Det var när en av mamma Josefine Björklunds elever strök sig från en tävling dagen innan som samtalet hemma hos familjen Björklunds matbord tog en oväntad inriktning.
– Jag kläckte ur mig lite på skämt att jag och Balotelli kanske skulle ”ta” den platsen och testa att tävla dressyr. Jag tänkte mest att han är ju trevlig att rida på backen, så vad är det värsta som kan hända? Att jag får dåliga poäng och procent?

”Där väcktes intresset för dressyr”

Sagt och gjort: en gammal dressyrsadel dammades av och ett kandar lånades och testades samma kväll och dagen efter blev det alltså dressyrdebut i MSV B:1 på godkända 60 procent.

Ella-230908-100-2655
Ella Björklund och Balotelli. Foto: Erik Vässmar

Ella4
Foto: Privat

– Där väcktes intresset för dressyr. Jag fortsatte tävla i svår hoppning under vinterhalvåret och gjorde några fler dressyrstarter när tid fanns mellan hopptävlingarna. Jag insåg ganska snabbt att dressyrarbetet började ge bra resultat och även gjorde skillnad i hoppningen.

Våren 2022 sålde hon Cuba Libre som hon ridit SM på och hade placeringar 1,45-hoppning med. I samma veva blev hon trampad på foten och fick en fissur som gjorde det svårt att ha det stöd i stigbygeln som behövs i hoppning. Så det blev mer dressyr och snart var dressyren hennes huvudfokus.
– Jag tycker att båda grenarna är väldigt roliga men känner mig så klart mest hemma i hoppningen där jag har växt upp. Dressyren fortfarande är en ny värld för mig.

Dubbeltalangen Balotelli

Dubbleringen i grenar är också ganska hårt knuten till hästen och godisgrisen Balotelli som kom till familjen i maj 2021. Under hösten har han både debuterat 1,40-hoppning felfritt och Intermédiaire 1 med nästan 67 procent.
– Han är rolig att rida i både dressyr och hoppning och han gör det så bra. Det känns som att han har mer att ge i båda grenarna. I hoppningen vill han vara felfri och när man går in på dressyrbanan märks det att han tycker om att visa upp sig. Han har stor integritet men också ett hjärta av guld. Han tycker om att stå i centrum och blir lätt missnöjd om han inte får gå ut i hagen först av alla på morgonen.

Stort stöd från mamma

Att vara ung och satsa på ridsport kräver ofta att de runt omkring ställer upp. I Ella Björklunds fall har mamma varit ett stort stöd.
– Hon har i alla år varit noga med grundridningen oavsett vilken häst eller gren jag tänkt rida. Hon hjälper mig med hästarna och håller träningar för mig flera dagar i veckan och är alltid med i planeringen av träning och tävling. Hon har stor roll i min och hästarnas utveckling.

Fakta

Ella Björklund

Ålder: 21 år.
Bor: Kvicksund.
Familj: Mamma och storebror.
Gör: Rider på heltid och arbetar extra i en ridsportbutik.
Gren: Hoppning och dressyr.
Hästar: Balotelli (val f 2012 e Baltimore Crelido), 1,40-hoppning och Intermédiare dressyr. Gotye Van Hosewol (val f 2012 e Corragio vh Blommenhof Trento B), bland annat segrare i Intermédiarie 2. Ixion (f 2013 Everdahle.Rubenstein)
Meriter i urval: Flera DM-medaljer i både hoppning och dressyr i olika åldersklasser. Årets dressyrryttare 2022 i Västmanland. Placerad i 1,45-hoppning och vunnit Intermédiarie 2. Ridit SM i hoppning på ponny, som childrenryttare, junior och YR. Ridit YRSM i dressyr samt flera lag-SM i båda grenarna.
Värt att veta: Hade stora framgångar under welshhingsten Kulltorps Yrrol (f 1996 e Paddock Camargue-Colbeack Royal Minstrel, uppf Olsson) under ponnyåren, med bland annat SM-silver i hoppning för kategori B. Ekipaget tog också DM-guld i både dressyr och hoppning.  

Expandera

Här kan du läsa alla tidigare avsnitt i intervjuserien Ung i ridsporten.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden