Avelsnyheter
12 juni 2019 20:59
Ridsportplus

Dubbla utmärkelser till Tezla vid ungponnytest

Ungponnytest SjonhemTezla köptes som ett tidsfördriv för Ebba Schwan, att pyssla med när barnen höll på med sitt i stallet. Som mål satte Ebba att visa Tezla vid 3-årstest, och där slog hon till med dubbla utmärkelser. Nu är nästa mål satt - att åka till riksfinalen.

Dubbla utmärkelser till Tezla vid ungponnytest
New foreststoet Tezla belönades med dubbla utmärkelser i Sjonhem. Foto: Liv Ollman

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I samband med SWB Gotlands unghästbedömningar vid Sunderby Gård & Ridskola i Sjonhem, arrangerades även ett ungponnytest. Till start kom tre 3-åriga ponnyer – två svenska ridponnyer och en new forest.

Exteriör och gångarter dömdes av Elisabeth Ljungstorp och hoppningen av Mikael Nolin. Det delades ut två utmärkelser, en i hoppning och en i gångarter, och båda gick till samma ponny.

New foreststoet Tezla (e Pedro), uppfödd av Madeleine Hermann, belönades med åttor på samtliga bedömningspunkter utom huvud/hals/bål där det blev en sjua. Detta innebar 47 poäng både som gångartstalang och hopptalang, och diplom i båda disciplinerna.

Syster till finalvinnare

Tezla är välstammad – modern Esperanza är ett diplomsto som även har lämnat Tezlas ett år äldre syster Larizza (e Sörbys Lotus), som även hon belönades med dubbla utmärkelser vid sitt 3-årstest. Larizza vann dessutom gångartsfinalen i kategori C förra året.

Fadern Pedro är elithingst i Danmark och han godkändes som 19-åring vid svenskt bruksprov med avelsvärdesklass A, och Tezla kommer ur Pedros första svenska årgång. Pedro finns dock relativt flitigt representerad i den svenska new forestaveln tack vare sina danska avkommor, och återfinns bland annat som morfar till de godkända hingstarna Driftsbrogårdens Shadowfax och Cristalls Good Will.

Köpt som tidsfördriv

Tezlas ägare Ebba Schwan siktar på att åka på riksfinalen med Tezla, men har inte hunnit bestämma sig för vilken gren hon ska satsa på. Ebbas barn på tio och åtta år rider B-ponny, och Tezla köpte Ebba förra året som ett ”tidsfördriv” att pyssla med när barnen höll på med sina ponnyer.
– Jag tänkte att jag kunde skaffa något som de kan ta över sedan, säger Ebba till Ridsport.
– Jag försöker utbilda henne dubbelsidigt, och sedan är det upp till barnen att välja vilken gren de vill satsa på.

Detta var första gången Ebba visade en häst, och hon blev både överraskad och inte överraskad över det fina resultatet.
– Jag har sett att hon har potential, men att jag anmälde henne berodde mest på att det är roligt att ha ett mål att jobba mot.
– Vi har inte riktigt hunnit landa efter det här ännu, och barnen säger att ”nu kommer vi aldrig att få den där ponnyn”, säger Ebba med ett skratt.
– Men jag tänker det är lagom när de äldsta är tretton och ponnyn är sex år, då passar det att sätta upp dem på henne.

 

Resultat SPAF:s 3-årstest, Sjonhem 8 juni 2019

Ponnyer med minst 47 poäng

GÅNGARTSTALANGER

Tezla new forest sto 139 cm e Pedro u Esperanza e Bellamonte, uppf Madeleine Hermann, äg Ebba Schwan. 8 7 8 8 8 8 = 47 poäng, utmärkelse

HOPPTALANGER

Tezla new forest sto 139 cm e Pedro u Esperanza e Bellamonte, uppf Madeleine Hermann, äg Ebba Schwan. 8 7 8 8 8 8 = 47 poäng, utmärkelse

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden