Avelsnyheter
14 september 2020 17:36
Ridsportplus

Efter bråket – ännu en ny ordförande i ASRP

I stormens ögaDet har varit minst sagt turbulent i ASRP. Nyligen valdes en ny styrelse med tunga namn som Pytt Hamberg och Sigrid Bergåkra i spetsen, som den gamla styrelsen vägrade godkänna. Och på årsstämman i helgen valdes återigen en i princip helt ny styrelse.

Efter bråket – ännu en ny ordförande i ASRP
Johanna Sällberg är ny ordförande i ASRP. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att missnöjet har pyrt och att turerna har varit många i Avelsföreningen Svensk Ridponny, ASRP, är ingen överdrift. I slutet av augusti hölls en extrastämma där en ny styrelse valdes över huvudet på den gamla styrelsen. Och efter helgens ordinarie årsstämma, som hölls digitalt, har nu medlemmarna valt ytterligare en ny styrelse, som ändå får sägas vara den som slutligen ”vinner laga kraft” efter en ”maratonstämma” som tog sex timmar att genomföra.

    Det är alltså vare sig den gamla ordföranden Fredrik Svahn eller den på extrastämman valda ordföranden Elise Fredriksson som ska skapa ordning i ASRP – utan det helt nya kortet Johanna Sällberg.
    – Grundidén är att jag kliver in lite utifrån, utan att vara inblandad i det som har hänt tidigare. Jag är också van att hantera förhandlingsbord där ingen är överens, och där alla kommer från olika synvinklar, säger Johanna Sällberg som under lång tid arbetat som kommunpolitiker.

    Hon började föda upp ridponnyer 1988 och har följt ASRP sedan dess. Idag är hon dock något av en mångsysslare i hästbranschen, men har fortfarande två ridponnyer kvar i stallet. I och med en kommande flytt från södermanländska Hölö till en hästgård i Skåne lämnar hon sina politiska uppdrag, vilket bidrog till att hon tackade ja när hon i förra veckan fick frågan om hon kunde tänka sig att träda in som ordförande i ASRP.

    – Jag har tid över och kände att jag skulle kunna vara en bra medlare. Mycket handlar om att inleda en demokratiseringsprocess, där jag vill hjälpa till med att skapa respekt för medlemmarnas olika förslag – så att det inte hela tiden blir två sidor säger Johanna Sällberg.

    Viktigt att skapa trovärdighet

    – Ett viktigt uppdrag är också att återskapa föreningens trovärdighet gentemot tredje man. ASRP har ju många samarbetspartners, som Jordbruksverket, SPAF, Svenska Hästavelsförbundet och övriga ponnyavelsföreningar, och det är viktigt att vi kan fortsätta jobba tillsammans med dem.

    Att det skulle bli ytterligare turbulens gällande om även denna styrelsen är legitim håller Johanna Sällberg för osannolikt.
    – Årsstämman är alltid en förenings högsta beslutande organ, och om tillräckligt många medlemmar kommer så är det årsmötet som bestämmer. Nu var det en bit över 60 medlemmar som var med och röstade i alla frågor. Det är över 30 procent av medlemmarna, vilket är en bra uppslutning om man ser till avelsföreningar.

    – När det kallades till extrastämma, då var tio procent av medlemmarna närvarande. Demokratiskt sett trumfar årsstämman alltså extrastämman, även om det är väldigt förenklat uttryckt. Det är alltid medlemmarna som styr sin förening, och i det här fallet är det en större andel som anser att detta är korrekt. Kanske av det enkla skälet att jag kommer in utifrån, och inte lägger någon värdering i det, fortsätter hon.

    Johanna Sällberg har bara fått positiv respons från båda hållen, ”om man nu ska kalla det två sidor”, menar hon. Dock märkte hon en viss besvikelse över att hon kom in i bilden så sent.
    – Det är ändå många som känner mig och vet vem jag är. Mitt uppdrag är att ena föreningen, jag vet att det låter politikerklyschigt men det är sanningen.

    Förlorad kompetens

    Pytt Hamberg, landslagsledare i ponnydressyr, och Sigrid Bergåkra, ridsportprofil och hästföretagare, valde, liksom majoriteten av den styrelse som valdes vid extrastämman att avstå vidare styrelseengagemang i och med årsstämmans beslut.
    – Vi var många i extrastämmans styrelse som var beredda att göra mycket. Stämman valde en annan väg än vår, säger Pytt Hamberg samtidigt som hon önskar den nya styrelsen lycka till.

    Även uppfödaren och hästföretagaren Gustaf Johansson har valt att kliva av allt vidare styrelsearbete i ASRP. Han sitter med i SWB:s styrelse och satt både med i den gamla och den på extrastämman valda styrelsen. Hans främsta oro är att föreningen inte ska komma vidare, och att de vikande registrerings- och medlemssiffror som har varit en trend under lång tid inte ska få en vändning.
    – Detta existerar inte enligt den gamla ordföranden, men där behöver man göra insatser. Med namn som Elise, Sigrid och Pytt hade vi kunnat vända föreningen, det är bra personer som vill förändra. Nu har vi förlorat den kunskapen och kompetensen, säger han.

    – Jag vet inte vem Johanna Sällberg är, men det finns inget som säger att hon inte kanske kan göra ett fantastiskt jobb för föreningen. Men det hade känts tryggare med namn som man känner till. Det som ändå är positivt är att de som nu är valda känns som relativt neutrala namn, som inte kommer att ställa till en massa oreda.

    Känns det som att det blir lugn och ro nu?
    – På sätt och vis, vi får väl hoppas att det blir det. Men det var många frågor som inte riktigt kom upp på bordet, frågor som hade behövt diskuteras. Vissa oegentligheter som har skett i föreningen hade varit bra att ventilera, men samtidigt finns då risken att fastna i det gamla, säger Gustaf Johansson.

    Nya styrelsen

    Ordförande på ett år: Johanna Sällberg
    Avelsrådets ordförande: Maria Fernström
    Ledamöter på två år:
    Karolina Hafdell
    Ingela Johansson
    Linda Glambeck
    Ledamöter på ett år:
    Anne Enquist
    Pernilla Wallenius Ödlund
    Sofie Jansson
    Cornelia Westlund
    Suppleanter:
    Johanna Grant
    Anne Bengtsson
    Jennie Liljeblad
    Anna-Malin Lydén

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden