Avelsnyheter
14 januari 2019 19:00
Ridsportplus

Efter inställda championat – kvalgränsen sänks

SPAF:s ungponnychampionatNu blir det lättare att kvala till 5- och 6-årschampionatet i hoppning. Svenska Ponnyavelsförbundet sänker kraven för att kvala och hinderhöjderna i finalen. ”Höjden spelar ingen roll för domarna”, säger SPAF:s ordförande Mia Andersson.

Efter inställda championat – kvalgränsen sänks
Holmtebo Marconi vann 4-årsfinalen i hoppning förra året. Nu får han det lättare att kvala till 5-årschampionatet. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

5- och 6-årschampionatet i hoppning har dragits med lågt deltagande i flera år. I höstas ställdes finalerna in, eftersom det var för få ponnyer som kvalificerat sig för att det skulle vara meningsfullt eller ekonomiskt försvarbart att genomföra tävlingen.

Det är mot bakgrund mot detta som SPAF:s styrelse fattat beslutet att kval och final för 5-åringar ska gå i LC istället för LB, och att kval och final för 6-åringar ska avgöras i LB istället för i LA.
– Om vi ska kunna ha kvar 5- och 6-årschampionatet i hoppning måste vi göra något radikalt, säger Mia Andersson, ordförande i SPAF.
– Genom det här beslutet får vi en logisk utbildningskurva. 4-åringarna hoppar LD i finalen, 5-åringarna 10 cm högre och 6-åringarna ytterligare plus 10 cm. 5-åringarna slipper hoppa kombinationer, vilket ofta strular för dem, och 6-åringarna behöver bara hoppa tvåkombinationer, fortsätter hon.

Studerat kvalkort och intervjuat domare

Hon berättar att SPAF inför beslutet granskat kvalkorten för de ekipage som försökte ta sig till final förra året. Det visade sig då att 5-åringarna klarade LC hyggligt, men ofta fick för mycket fel i LB för att klara kvalreglerna. Motsvarande gällde för 6-åringarna som klarade LB men inte LA. Det handlar ju till stor del om ekipage där både ponny och ryttare är orutinerade.
– Vi resonerade också med Hans Wallemyr som dömde 4-årsfinalen ifjol. Han menade att höjden inte spelar någon roll för domarna. Enligt honom går bra att testa ponnyernas kapacitet och hur de tar sig an uppgiften även om hindren nu blir lägre för 5- och 6-åringarna, berättar Mia.

Fjolårsvinnare får det lättare

2018 blev det inget 5- eller 6-årschampionat i hoppning. I 4-årsfinalen kat D hette vinnaren Holmtebo Marconi (conn val e Starrhults Bossanova u Holmtebo Morning Mist, uppf Holmtebo stuteri). Han ägs av Hanna Samuelsson, ungponnyutbildare som deltagit med flera ponnyer i ungponnychampionatet de senaste åren.

Hanna ser positivt på beskedet att det nu blir LC istället för LB för Marconi och hans ryttare Johanna Edvardsson på vägen mot ny final i Vetlanda som 5-åring, och jämför med hur det var när hon själv försökte kvala Holmtebo Image (conn val e Hagens D’Arcy u Hagens Ixora) till 5-årschampionatet i hoppning året efter att han vunnit 4-årsfinalen i kat C.
– Jag kände att Image inte var mogen att fixa nivån på ett schysst sätt. Hade det varit LC då så hade det däremot gått. Jag förespråkar att inte gå för fort framåt med unga ponnyer. Det är hästar som barn ska ha roligt med resten av ponnyns liv. Det gör att vi som är ponnyutbildare har ett stort ansvar, säger Hanna.

LA blev för tufft för nya unga ryttare

Elin Krantzén driver utbildningsstall och föder upp new forestponnyer. Hon har kvalat och deltagit med 5-åringar i championatet ett par gånger under åren. Sedan har ponnyerna sålts till yngre ryttare.
– Den nya ryttaren börjar om i LC-LD på våren. Då blir det tufft att vara uppe i LA på hösten. Hindren är högre och banorna svårare med trekombinationer. Det kräver mer av ponny och ryttare. Med de nya reglerna blir det inte lika svårt, och det ger både de unga ponnyerna och de unga ryttarna bättre självförtroende, säger Elin.

Elin tillägger att de mindre fölomgångarna de senaste åren förstås bidragit till att det varit svårt att få tillräckligt många deltagare i hoppchampionatet.

Fakta

Ungponnychampionatet

Ungponnychampionatet i hoppning och gångarter/dressyr arrangeras av Svenska Ponnyavelsförbundet och är öppet för svenskfödda ponnyer registrerade i någon av SPAF:s medlemsföreningar. 3- och 4-åringar kvalar via 3-årstest och kvalitetsbedömning för 4-åringar, 5- och 6-åringar via resultat på Ridsportförbundets tävlingar.

De senaste åren har finalerna hållits i Vetlanda sista helgen i september. Kvalreglerna för 2019 publiceras inom kort på SPAF:s webbplats www.spaf.info.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden