Världen
6 mars 08:42

EHV-utbrottet i Oliva: ”Situationen är under kontroll”

SmittaArrangören bakom Mediterranean Equestrian Tour i spanska Oliva, som fått ställa in två av sina vårtourer efter ett utbrott av EHV-1, anser nu att de har situationen under kontroll och planerar för nästa tävling. 56 hästar finns fortfarande kvar på tävlingsplatsen.

EHV-utbrottet i Oliva: ”Situationen är under kontroll”
Arrangören i Oliva meddelar nu att situationen är "under kontroll". Foto: Mediterranean Equestrian Tour

I ett pressmeddelande skriver arrangören till Mediterranean Equestrian Tour att ”situationen på tävlingsplatsen är under kontroll”. Sedan den 28 februari har inga nya hästar insjuknat i feber, och ingen av de sjuka hästarna har visat neurologiska symtom.
 
56 hästar finns kvar på tävlingsplatsen, där de har delats in i olika grupper baserat på deras hälsostatus. I fredags hade 46 av dessa hästar lämnat negativa tester, medan fem var positiva och fem var ofullständiga. Totalt har tio hästar förts till klinik i Valencia.

I den grupp av sex hästar som hann lämna tävlingarna och fortsätta till Limburg i Nederländerna har två testat positivt.
 
För att få lämna Oliva krävs tre negativa test, något som 14 hästar nu uppnått och fått klartecken att resa hem. Arrangören skriver att med tanke på utvecklingen i Oliva, planerar de nu för att genomföra den fjärde vårtouren med start 4 april.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden