Sverige
4 januari 05:59

Ekvint coronavirus på ridskola

SmittskyddVansbro ryttarsällskap har fått stänga då flera hästar på anläggningen har drabbats av ekvint coronavirus.

Ekvint coronavirus på ridskola
Bilden är tagen i annat sammanhang. ArkivFoto: Roland Thunholm

– Just nu är det kämpigt och ovisst. Vi arbetar med en långsiktig plan för verksamheten men nu är det hästarnas väl och ve som kommer i första hand, säger Lars-Olov Liss, styrelseordförande, till Siljan News.

Det var under julhelgen som förhöjd temp och koliksymtom upptäcktes hos en av stallets 25 hästar. Anläggningen stängdes ned och efter några dagar kom provsvaren som visade på ekvint coronavirus för häst.

Anläggningen måste nu vara stängd för andra hästar under fyra veckor efter det att sista symptom har uppvisats. Under denna period får ingen häst lämna eller komma till anläggningen. När denna artikel skrivs har sju hästar på anläggningen isolerats men ska efter omständigheterna må bra, berättar Siljan News.

Detta innebär också att terminsstarten måste skjutas upp och det är i nuläget oklart hur sjukdomen kommer att påverka klubbens ekonomi.

Fakta

Ekvint coronavirus (ECoV)

Det finns hundratals olika coronavirus, de flesta är artspecifika och drabbar bara ett djurslag. Det som drabbar hästar ger inte lika allvarliga följder som covid-19.

Viruset finns i hela världen och slår oftast till under de kallare månaderna.

Symtom: Trötthet, påverkad matlust och feber, även kolik och diarré. Går ofta över av sig själv på en vecka.

Det finns inga uppgifter på hur många hästar i Sverige som kan ha varit sjuka i ECoV, eftersom diagnostiken är relativt ny.

ECoV är inte anmälningspliktigt och är inte heller en zoonos – viruset kan inte överföras mellan djur och människa.

Källa: SVA

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden