Krönika
8 november 2019 09:36

Elisabet Hoff: ”Ibland vet man när det blir historiskt”

SynpunktRidsports krönikör Elisabet Hoff tycker till om det här med lättridning i dressyrklasser, hon rankar sina tre mest knockande dressyrupplevelser och tipsar dessutom om filmernas film - som snart visas på Ridsports sajt.

Elisabet Hoff: ”Ibland vet man när det blir historiskt”
Ridsports sportkrönikör rankar sina bästa dressyrmoments. Foto: Roland Thunholm (högra bilden)

Det finns en del att haka upp sig på i dressyren.

Som gapande munnar. Eller tondöva arrangörer.

Vid EM i Rotterdam var musiken under första halvan av küren olidligt hög och vass. Jag kanske har känsliga öron, men det har hästarna också. Jag vet inte om det var därför vissa av dem höll på att krypa ur skinnet, drypande av svett, men jag led med dem. 

Helt ensam om upplevelsen kan jag inte ha varit, för efter pausen meddelades det till ryttarna på framridningen att musiken hade dämpats, vilket märktes.

Det var en förtrollande, magisk och helt, helt underbar kväll

Elisabeth Hoff

Å andra sidan finns det många fina stunder när man som åskådare bara njuter, när ett Grand Prix-program känns alldeles för kort, man sätter sig käpprätt och ler som en fåntratt. När man bara vill ha mer.

Ibland vet man, det här blir historiskt. Jag har tre sådana personliga hallelulja-moments. Varav ett purfärskt.

Ett: När utomjordiska Totilas vann EM-guld i Windsor 2009 och tog dressyrsporten till ett nytt universum. Det var en förtrollande, magisk och helt, helt underbar kväll.

Två: När Charlotte Dujardin dök upp på scenen i EM i Rotterdam 2011. Hennes ungdomliga och moderna ridning var ett glädjepiller som varar än i dag. Harmoni blev det nya ledordet.

Tre. När Cathrine Dufour – Danmarks svar på Dujardin – öppnade årets världscup med att slå knock på alla. Detta på den blott 9-åriga Bohemian. Jag kan bara inte släppa vad jag såg. Det var så bra. Samspel är bara förnamnet.

Ser inte alla ryttare hur testryttaren Dujardin rider?

Här hemma finns också karameller att suga på. Under SWB-veckan på Flyinge fanns det flera anledningar att bli glad. Men jag vill lyfta fram en ryttare särskilt, Anki Carlsson som red 6-årsvinnaren HeideBlumen af JBP i sann Dujardin-Dufour-anda.

Som åskådare kan jag bara säga: ”Tack. You made my day.”

Apropå Flyinge – tillbaka till gnällbänken. Jag trodde att korta halsar, sänkta ryggar och tillbakalutade överliv var borta ur unghästklasserna. Har inte domarna år efter år påpekat att det inte är ett dugg bra? Ser inte alla ryttare hur testryttaren Dujardin rider?

Dessutom, när ska lättridning i trav bli en grundregel för 4- och 5-åringar eller åtminstone valfritt?

Även det i linje med Carl Hesters skola som har format Charlotte Dujardin.

Hoffs hiss ↑ Historien om Jappeloup

Framgångssagan på film

Filmen ”Jappeloup”, som jag äntligen har sett, två gånger på raken. Fem plus av fem möjliga.

(Filmen om Jappeloup finns tillgänglig hos RidersLive och kommer även att visas på Ridsports sajt, för inloggade läsare, under julhelgen!)

Hoffs diss ↓ Livsfarliga bilister

Fortkörare

Bilister som kör för fort och för nära hästar på väg. Livsfarlig okunskap blandad med hänsynslöshet.

Detta är en krönika, ett personligt skriven text där skribenten själv står för sina åsikter. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden