Avelsnyheter
20 mars 2018 06:30
Ridsportplus

Elit till Hagens D’Arcy

Avelsvärdering ConnemaraÅrets avelsvärdering av connemarahingstar gav inga nya hingstar i avel, däremot en ny elithingst, då 16-årige Hagens D’Arcy kunde höjas till rasens högsta avelsvärdeklass.

Elit till Hagens D’Arcy
Johan Ljungstorp med nybakade elithingsten Hagens D'Arcy. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var sju anmälda connemarahingstar till årets avelsvärdering, men efter att de båda bruksprovshingstarna ströks och ytterligare en på morgonen, återstod fyra stycken varav en danskägd hingst.

Ingen av de visade hingstarna uppnådde kraven för godkännande, däremot kunde avelsvärderingsnämnden meddela att de hingstar som visades vid fjolårets hingstbedömning som hölls under tiden Sverige saknade godkänd avelsorganisation, nu har fått sina avelsvärdeklasser fastställda. Det är den numera 4-årige Mister Praizman QQ (e Gurteen Paddy-Hagens Ryan, uppf Annelie Hallström) som till delats G och bruksprovsdeltagaren Castle Verdi RC 118 (f-09 e Janus-Dream of Aulne, uppf Peter O’Toole), som tilldelats G II.

Dagens höjdpunkt i rasen resultatmässigt, var att få se Hagens D’Arcy RC 101 på plats för att mottaga sin ELIT-rosett. Han har 64 registrerade connemaraföl i Sverige fram till 2017. Av 22 stycken bedömda 3-årsdöttar, har 12 stycken tilldelats avelsdiplom, vilket motsvarar 54,5 procent. 19 av de 22 har tilldelats klass I. Han har 30 stycken avkommor som deltagit i 3-årstest där 20 stycken har fått utmärkelse, tio av dem med dubbla utmärkelser. 14 avkommor har deltagit i kvalitetsbedömning, varav nio har tilldelats utmärkelse, två stycken av dem fick utmärkelse i både gångarter och hoppning. Sex avkommor har segrat i final vid ungponnychampionat. Han har 12 stycken poängtagande avkommor på tävlingsbanan, vilket motsvarar 30,8 procent. Ägare till Hagens D’Arcy är Elisabeth och Johan Ljungstorp, Valdemarsvik.

Resultat avelsvärdering connemara, Grevagården 18 mars 2018:

Höjningar:

Hagens D’Arcy f-12 e Hagens O’Chief u Hagens Morning e Tulira Highball, uppf Gisela Helin, ägare Elisabeth & Johan Ljungstorp. Avelsvärdesklass Elit

Avelsvärderingsnämnd connemara:

Håkan Erlandsson, ordförande
Helena Kättström, ledamot
Gill Glynn, Irland, ledamot
Lars Gerth, veterinär

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden