Avelsnyheter
19 mars 2018 11:34
Ridsportplus

Facebook-köpet blev årets bästa 3-åriga ridponnyhingst

Avelsvärdering Svensk RidponnyI ett stort startfält 3-åringar, kunde nämnden vaska fram två fina guldklimpar, segerhingsten Orchard Zweed och XTop Hästak. Ensam bruksprovshingst var 4-årige Zoolander RP 190, som gillades högt av hoppdomaren och testryttaren, och spåddes gå en intressant framtid till mötes.

Facebook-köpet blev årets bästa 3-åriga ridponnyhingst
Orchad Zweed är spontanköpet på Facebook som utsågs till årets bästa 3-åriga ridponnyhingst. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sex 3-åriga hingstar kom fram till bedömning, och även om de inte räckte till godkännande, gjorde de alla väldigt fina hopprov där de visade fin spänst och kapacitet, vilket verkar lovande för framtidens ponnysport.

Segrade bland de 3-åriga hingstarna gjorde den Hollandsfödde Orchards Zweed, som var en mycket jämn och högkvalitativ individ. Han var med sina 8-9 i löshoppning dagens högst bedömde hingst alla raser, och berömdes för att han hoppade med bra tryck från marken och med bra ryggverkan. Hans 9:a i temperament och allmänt intryck motiverades med att han var samarbetsvillig och väldigt energisk, och från läktarhåll gav han ett väldigt fokuserat och balanserat intryck.

Härstamningsmässigt finns det vissa kopplingar till Sverige. Hans far, Leuns Veld’s Winston är en son till Bodo, som tävlat EM-dressyr för Sverige, och som också är helbror med Jarno RP 145. Morfar är halvbror med den i Sverige verksamme De Goede Ree’s Metall RP 166.

Ägaren till Orchard Zweed, Karolina Hafdell i Eslöv, berättar att hon läste på Facebook att fölet var fött, och att hon när han var två dagar gammal frågade om han var till salu. Efter viss betänketid fick hon positivt besked av uppfödaren och han kom till Sverige som en gul, ullig dunboll sex månader senare.
– Han är köpt helt och hållet på sin stam, som passar mina egna ston. Jag hade inte ens sett honom annat än på bild när han kom hem, men än så länge har han infriat alla mina förväntningar, säger Karolina Hafdell, mitt under segerruset.

Även XTop Hästak vann nämndens förtroende, som valde att se igenom att han ännu är något outvecklad och istället ser att han har en kostym att växa i. Det är en något mindre hingst, 139 centimeter, som är ädel och med goda gångarter där traven fick högsta betyg. Under hoppningen var han välbalanserad med säkert taxering, fin benteknik och snabb reaktionsförmåga, trots att han var en aning spänd.

Fadern Top Nordpol har tävlat hoppning i svår klass och har också förärvt sig väl i sporten, bland annat genom hingsten Top Silvio Hästak RP 180 som segrade i SM kategori C i fjol. Modern har lämnat två  SM-vinnare i dressyr bland flera framgångsrika avkommor. Morfar är elit-hingsten Power Boy.

Ensam hingst att gå det särskilda bruksprovet var Zoolander RP 190, som godkändes som 3-åring. Han gjorde ett trevligt gångartsprov under lördagen, där han fick positiva ord av gångartsdomare Marie Knutsson, som särskilt framhöll hans galopp. Testryttare Örn Arnarsson som ansåg honom känslig, lyhörd och en hingst som vill göra rätt.

Zoolander tilltalade också söndagens hoppdomarlag som tilldelade honom väldigt fina betyg. Harald Jönsson ansåg honom vara en modern hingst, med snabb reaktionsförmåga och mycket energi, med en reglerbar galopp och funktionell teknik. Testryttaren i hoppning, Barbro Wiengren ansåg att han hade hög ridbarhet med turbo, men att han var klok och tänker efter och att han gav en bra känsla i spången.
– Det här kommer att bli skoj framöver, utbrast Barbro spontant i sin kritik.

Resultat avelsvärdering och särskilt bruksprov, svensk ridponny, Grevagården 17-18 mars 2018:

3-åringar:

1 Orchard Zweed e Leuns Veld’s Winston u Kooihuster Liwinda e De Goede Ree Now or Never, uppf J.W.V Klaarbergen, äg Karolina Hafdell. 145-18 cm, 9877,58,58=48 p, hoppning 8-9, 8,5 snitt. G tom 2018

2. XTop Hästak  e Top Nordpol u Emmeli P RP 1194 S e Power Boy, uppd/äg Hästak AB. 139-18 cm 8,58788,58=48 p, hoppning 8-8, 8,0 snitt, G tom 2018

Särskilt bruksprov:

Zoolander RP 190 f-14 e Zeppe van de Ijsseldijk u Orchid’s Natandra RP 1378 H e Kanshebber, uppf/äg Elin Schelander. 150-18 cm. 987,57,578,5=47,5 p, gångarter, hoppning 8,7, gång 7,7, G II

Avesvärderingsnämnd Svensk ridponny:

Hans Wallemyr, ordförande
Viveka Karlestrand, ledamot
Magdalena Behring, veterinär
Marie Knutsson, gångarter
Örn Arnarsson, testryttare gångarter
Harald Jönsson, hoppning
Barbro Wiengren, testryttare, hoppning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden