Dressyr
20 juni 18:44
Ridsportplus

Elliot Nilsson:”Han gör mig till en känsligare ryttare”

EM-satsningEfter en framgångsrik ponnykarriär siktade dressyrryttaren Elliot Nilsson högt med rutinerade Alfonso. När EM-satsningen sprack tänkte han om – nu gör han resan själv med nya framtidsstjärnan Redford. Vi talar med Elliot om jakten på den perfekta hästen.

Elliot Nilsson:”Han gör mig till en känsligare ryttare”
”Jag siktar inte på EM som junior men kanske att jag kan rida SM – och sedan mästerskap som young rider”, säger Elliot Nilsson, här tillsammas med Redford och hunden Pax. Foto: David Altengård

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sista året på ponny tog Elliot Nilsson dubbla SM-guld tillsammans med stjärnponnyn Casino Royale K.

Med välskolade Alfonso blev han sedan uttagen till junior-EM, där en gammal skada dessvärre satte punkt. Efter enträget letande efter nästa mästerskapshäst hittade Elliot till slut 7-årige Redford hos Jessica Lynn Thomas i Tyskland – och nu är siktet inställt på YREM.

Var det svårt att hitta rätt häst?
– Väldigt svårt. Jag har säkert tittat på 300 filmer och provat minst 50 hästar. Det ska kännas rätt och det gjorde det när jag var hos Jessica. Jag var där och provade tre, fyra hästar, men hon var inte säker på att denna skulle passa. Hon trodde att den kanske skulle vara för het och nervig. Men när jag satt upp var vi båda överens om att matchningen var väldigt bra. Det var Jessicas egen häst och eftersom hon har många försäljningshästar hade den inte riktigt blivit prioriterad. Därför var den också lite efter i utbildningen.

Vad föll du för?
– Jag gillar att han är het och känslig samtidigt som han har ett bra huvud. Det är en kombination som inte är så lätt att hitta. Jag gillar inte sega hästar – hellre att de springer ifrån en och att man får jobba med det än att man får kämpa med att få fram dem.

Hur är det att jobba med en yngre häst?
– Det fanns äldre, mer rutinerade hästar som jag hade kunnat få rida, men det kändes roligare att hitta en yngre. Jag har inte tagit det här med mästerskap som junior på blodigt allvar utan tänkt mer på vad jag ska göra för att utvecklas mest själv – och då blev det så här. Nu har jag också möjlighet att forma honom som jag själv vill.
– Det är väldigt kul att lära honom att göra bytena korrekt och hans gångarter utvecklas hela tiden. Han hade precis börjat träna lite byten när jag fick honom.

Vilka är utmaningarna?
– Han har väldigt mycket nerv i sig. Tar jag för mycket i ena tygeln eller kommer åt för mycket med skänkeln kan ha få panik. Han är väldigt känslig men det är bra för han lär mig att bli en ännu känsligare ryttare.

Du har börjat träna för Nathalie zu Sayn-Wittgenstein hos Cathrine Dufour — hur är det?
– Vi klickar väldigt bra. Hon får en att ha hästen lösgjord hela tiden och ser alla de här små sakerna som man inte har full koll på. Hon ser i vilken ordning allt ska göras. Tittar man på Cathrine ser hennes hästar ut som att det går att göra en överstrykning när som helst och hästarna går bara kvar där de är. Den känslan får jag till varje gång jag är hos Nathalie, och jag har även fått till den hemma. Det är det man strävar efter.

Hur kan dressyren utvecklas som sport?
– Jag tror att den behöver bli sportigare. Det hade varit roligt med mer publik vid fler tillfällen och kortare program är ett sätt. Jag tycker själv inte att det är kul att sitta och titta på alla ekipage i en klass. Att vi har blivit av med hatten och rider med hjälm känns också sportigare. Även klädseln skulle kunna bli modernare. Jag vet inte exakt hur, men du spelar ju inte fotboll eller ishockey i kostym.

Fakta

En snabb löpare

 • Namn: Elliot Nilsson.
 • Ålder: Fyller 18 år i juli.
 • Bor: Hästgård i Ystad.
 • Familj: Mamma, pappa, en syster och en bror.
 • Aktuell: Satsar mot EM som young rider.
 • Främsta meriter: SM-guld individuellt och i lag på ponny, internationella segrar och placeringar, vinnare av SIHS ponnykür.
 • Häst: Redford (OLD f -15 e Radisson-Farewell lll, uppf Antonius Schmitz, äg Elliot Nilsson).
 • Oanad talang: Väldigt snabb på att springa fem kilometer.
 • Gillar inte: Katter.
 • Instagram-favorit: Moritz Treffinger, en tysk dressyrryttare och young rider.
 • Drömmer om: Att kunna livnära mig på hästarna, utveckla gården jag bor på, tävla unghäst-VM och vinna OS-guld.
 • Tränare: Elliot Nilsson tränar för Elin Aspnäs till vardags, han är med i Plantskolan där han rider för Jan Brink och han åker också till Danmark och tränar för ”dressyrprinsessan” Nathalie zu Sayn-Wittgenstein.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden