Dressyr
19 maj 18:39
Ridsportplus

Ny dressyrgrupp med prinsessan Nathalie vid rodret

Siktar högtI veckan var det premiärdags för en större svensk dressyrsatsning, United Dressage, där danska dressyrprinsessan Nathalie zu Sayn-Wittgenstein klivit in som tränare för en rad namnkunniga svenska ryttare. Bakom satsningen står Emelie Brolin och Sanna Nilsson.

Ny dressyrgrupp med prinsessan Nathalie vid rodret
Elin Aspnäs är en av ryttarna som är med i nya svenska satsningen United Dressage, med danska tränaren Nathalie zu Sayn-Wittgenstein. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Emelie Brolin är dressyrryttare, tränare och dressyransvarig på Falsterbo Horse Show och en av initiativtagarna till United Dressage som nyligen dragit i gång i Mellansverige.

Vad är det här för satsning?

– Det är en helt ny träningsgrupp som initierats av mig och min nära vän Sanna Nilsson. Vi har  samarbetat i flera år kring allt från träningar till hingstvisningar och har gått ett tag och klurat på att dra i gång en seriös träningssatsning tillsammans med en internationell tränare. Nu kände vi att det var dags att gå från ord till handling. Sanna har anläggningen och jag är inte rädd för att dra i gång och hålla i administrativt arbete, vilket krävs för att få en sådan här sak att fungera. Nathalie zu Sayn-Wittgenstein stod överst på önskelistan och jag ringde därför direkt till Kyra Kyrklund som i sin tur förmedlade kontakten. Det Nathalie har gjort med det danska dressyrlaget och framförallt med Cathrine Dufour imponerar och det kändes fantastiskt när hon tackade ja, säger Emelie Brolin.

Img_1379
Emelie Brolin är tillsammans med Sanna Nilsson initiativtagare till United Dressage. Här rider Emelie Brolin själv, på sin Springborgs Awesome, till vardags kallad ”Ozzy”. Foto: Privat

Vilka ekipage ingår och vad är kriterierna för att platsa i gruppen?

– Tanken med United Dressage är att det ska vara en långsiktig satsning, liknande Knytkalaset men ändå på ett sätt som är mindre resultat- och åldersstyrt för att platsa. Vi kommer ha åtta träningar per år och ekipagen är handplockade av oss för att skapa en grupp som också ger bra gemenskap och stöttning, både på hemmaplan och på tävling. I dagsläget ingår utöver mig och Sanna även Lotta Esping, Christian Brolin, Charlotta Lundblad, Elin Aspnäs, Mattias Jansson, Lina Dolk, Johanna Due-Boje, Carl Hedin, Emma Jönsson och Ebba och Mia von Essén. Själva syftet är att stärka svensk dressyr tillsammans med en av världens bästa tränare.

Img_1366
Hela gruppen följer träningarna mellan ridpassen. -Att titta och inspireras av andra är nästan lika utvecklande som själva ridningen. Det blir en enorm boost, säger Emelie Brolin. Foto: Privat

Kommer träningarna att vara öppna för publik?

– I nuläget håller vi dem stängda, utöver att man så klart kan följa oss i sociala medier. Men på sikt ser vi att det finns goda möjligheter att utveckla detta och även göra clinics med publik. Vi tycker alla om att inspirera och dela med oss av resan som det är att utbilda och jobba med hästar. Att det här nu faktiskt blivit verklighet känns otroligt kul och förhoppningsvis är det i sig inspirerande för andra att ta del av. Jag tror det är viktigt att våga gå sin egen väg och förverkliga de satsningar och projekt som man själv tror på. Att ringa Nathalie kanske för en del framstår som kaxigt, men om det är någonting jag har lärt mig i livet så är det att frågar man inte får man inget svar. Och ingenting gör sig av sig självt.

United Dressage Instagramkonto

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden