Dressyr
1 maj 15:58
Ridsportplus

Stark internationell seniordebut av Emma Jönsson: ”Härlig helg”

InternationelltEmma Jönsson levererade med besked när hon gjorde sin internationella debut som senior i norska Kristiansand den här veckan. "Jag är mest nöjd med att jag kunde sätta Grand Prix Special näst intill felfritt första gången jag red det," säger 27-åringen som bland annat plockade med en seger i Grand Prix kür hem. Flera andra svenskar har också hållit sig framme under meetinget.

Stark internationell seniordebut av Emma Jönsson: ”Härlig helg”
Emma Jönsson och Gerion. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Emma Jönsson, Särö utanför Kungsbacka, åkte till det trestjärniga meetinget i Norge med två hästar; sin egen Gerion (KWPN val f -11, e Jazz-Don Primero, uppf C. J. Reemst, äg Särö Stable) och en elevs Donizetti 39 (HANN val f 2008 e Don Frederico-Lauries Crusador XX, uppf Adolf Bachmann, äg Emma Packendorff).

Det har verkligen varit helt fantastiskt, en härlig helg. Emma Jönsson.

Meetinget började med att Gerion blev tvåa och Donizetti 39 femma i torsdagens Grand Prix.

Efter det red 27-åringen Gerion i fredagens Grand Prix Special och blev tvåa med 71,979 procent.

Fullträff i küren

På lördagen satte hon in fullträffen i sin internationella debut på seniornivå genom att vinna Grand Prix kür tillsammans med Donizetti 39. Klassen hade sju startande och segerekipaget fick ihop 73,02 procent efter ett program med jämn, hög kvalitet.

 

– Det har verkligen varit helt fantastiskt, en härlig helg, säger dressyrryttaren på söndagens eftermiddag när hon precis har landat hemma på gården där hon driver egen verksamhet.

– Jag är mest nöjd med att jag kunde sätta Grand Prix Special näst intill felfritt första gången jag red det. Jag har bara sett det innan och det är så långt och så svårt. Det kändes som att det aldrig tog slut, fortsätter hon.

Emma Jönsson är välmeriterad trots sina unga år och har tävlat mycket internationellt under ungdomsåren. Några av meriterna är ett brons från YREM:s lagtävling 2015 och SM-guld i U25 2020.

Danmark nästa

– Närmast ska jag göra en internationell tävling i Danmark om två veckor, sedan blir det SM på Strömsholm med båda de här hästarna, säger Emma Jönsson som bland annat tränar för Kyra Kyrklund och Louise Nathhorst.

Marysophie
Mary Sophie Haid Bondergaard med Adora Nightingale. Foto: Privat

Även 18-åriga Mary Sophie Haid Bondergaard fortsatte plocka priser under meetinget på söndagen. Denna gång i juniorernas kür tillsammans med Adora Nightingale. Ekipaget fick 72,415 procent och slutade trea i det 15 ekipage stora startfältet.

 

I unga ryttarnas kür med tio startande blev Siri Ehrnrooth/Elverhojs Olympia tvåa med 71,4 procent.

I ponnyernas kür knep Esmeralda Viktorsson och Polsbury Pericles den sista placeringen genom att komma femma med sina 71,64 procent.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden