Dressyr
20 december 2019 21:22
Ridsportplus

Emma Jönsson: ”Utvecklingen av hästen driver mig”

MålmedvetenHon rider gärna rockiga kürer och älskar att jobba med unga talanger. Samtidigt tror hon på mer spänning i dressyren. Emma Jönsson vet vad hon vill – nu laddar hon för sista året som U25. Målet är att det ska bli hennes bästa hittills.

Emma Jönsson: ”Utvecklingen av hästen driver mig”
Emma Jönsson laddar för sista året som U25-ryttare. Foto: Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Emma Jönsson minns inte när hon red sin första dressyrtävling. Hon vet bara att hästar har varit hela hennes liv sedan hon var ”pytteliten”. Hästar har alltid funnits i släkten; mamma Karin Jönsson har både tävlat dressyr och hoppning, men för Emma har det aldrig funnits något annat än dressyr.
    – Jag var ganska försiktig som liten och har alltid fascinerats av att man kan få de här stora kraftpaketen att förstå minsta lilla hjälp. Det finns ingen känsla som slår det.

    Ponnykarriären inkluderar både SM-medaljer och kürseger i Falsterbo, men det stora genombrottet kom med den första juniorhästen Wolkengold. Ganska snart blev Emma både uttagen till junior-landslaget och kom med i talangprogrammet Plantskolan. Därefter har framgångarna avlöst varandra med flera internationella placeringar – och ett lagbrons på YREM som grädde på moset.

    Vad söker du hos en dressyrhäst?
    – Ridbarheten är det absolut viktigaste. När jag hoppar upp på en häst vill jag känna att den försöker lista ut vad jag vill. Att den är känslig och vill jobba betyder allt. De här djuren är så stora och du kan inte tvinga dem till någonting, de måste vilja göra det själva.

    Img_1463
    ”Ger man sig in i leken får man leken tåla. Jag försöker lägga energi på det jag kan påverka. Klart att det ibland handlar om tycke och smak, men jag tror att det jämnar ut sig i längden”, menar Emma Jönsson. Foto: Susanne Högdahl

    Vad tänker du kring dressyraveln?
    – Många hingstar godkänns som unghästar för att de har jättestora gångarter och är spektakulära – och jag tror att många använder dem för att de ser så stor potential. Problemet är bara att man faktiskt inte vet om den här hingsten har ridbarheten och håller för att gå hela vägen. Självklart är det bra att få in nytt blod, men det är inte fel att avla med en hingst som själv har tävlat Grand Prix.

    Fakta

    Sagt om Emma:

    Jan-brink1-170305-rt
    Jan Brink Foto: Roland Thunholm

    Jag har följt Emma från tidiga junioråren. Hon är väldigt målinriktad och smart i allt hon gör. Ridmässigt är hon otroligt nördig – hon har mycket energi och är inte rädd för att jobba. Hon rider framåt och har mycket bra inverkan på hästarna. Främsta fokus är nu att hon ska utvecklas för att rida EM 2020. Samtidigt är det imponerade att se hur bra fart hon har fått på verksamheten. Emma har alla förutsättningar för att lyckas.

    Jan Brink, tränare

     

    Carl-hedin-memphis3-171026-rt
    Carl Hedin Foto: Roland Thunholm

    Emma är väldigt öppen och engagerad i sina medmänniskor och vi har ett otroligt fint samarbete. Vi tränar tillsammans och pratar hela tiden om hästarna och nästa steg i utvecklingen. Det blir så mycket enklare när man kan hjälpas åt och sporra varandra.

    Carl Hedin, kollega och vän

     

     

    Emelie-svanstrom
    Emelie Svanström Foto: Susanne Högdahl

    Emma har tagit mig hela vägen från Lätt B på ponny till att rida JEM på min första storhäst. Det känns så tryggt att veta att hon alltid finns där. Dessutom hittar hon hela tiden på nya övningar. Hon har lösningar på allt.

    Emelie Svanström, elev sedan tre år

    Expandera

    Hur kan dressyren nå en större publik?
    – På något sätt behöver den bli enklare att förstå samtidigt som det behöver bli lite mer spänning. Programmen borde kortas en aning – har man bara en chans på sig att göra rörelserna så kan man plötsligt snabbt falla längre ner i resultatlistan, vilket gör det mer spännande. Samtidigt bör publiken göras mer delaktig, kanske genom att man får prova att sätta poäng under tiden som programmet rids och att någon kommenterar via hörlurar när man sitter på läktaren.

    Hur ser du på jobbet med unghästarna?
    – För mig är det precis lika roligt när jag får 4-åringen att förstå att den ska följa fyrkantsspåret och göra den perfekta galoppfattningen, som det är att sitta på min äldre häst och göra piaff och passage. När du tränar hemma varje dag stöter du alltid på saker som är svåra – och det finns inget som slår känslan när du lyckas få det att fungera. Utvecklingen av hästen, oavsett ålder och nivå, är nog det som driver mig.

    Img_1477
    ”Jag älskar när det är liv och rörelse. För mig har det varit viktigt att skapa en inspirerande stallmiljö där alla trivs, för i den här sporten är man ganska ensam”, säger Emma Jönsson. Foto: Susanne Högdahl

    Hur coachar du dina elever efter en sämre runda?
    – Det viktiga är att se det positiva i varje start, då blir det mycket lättare att lära sig rida. Oftast är det de sämre rundorna som man lär sig mest av. Samtidigt gäller det att inte bara se framgångarna i sina tävlingsresultat – det får inte ta över den här kärleken du har till hästarna och sporten. Mycket av glädjen ligger också i de små framgångarna som du har varje dag när du tränar hemma med din häst.

    Fakta

    Emma Jönsson

    Namn:  Emma Jönsson

    Ålder: 24 år.

    Gör: U25-landslagsryttare i dressyr. Utbildar och rider hästar upp till Grand Prix. Har cirka tio elever i träning, varav flera på landslagsnivå.

    Bor: På gård i Särö. Driver dressyrstall med avel i liten skala tillsammans med familjen. Carl Hedin hyr in sig hos dem.

    Familj: Mamma, pappa och lillasyster Lina, som också tävlar dressyr på landslagsnivå, samt lillebror Eric.

    Hästar: Donizetti 39 (f -08 e Don Frederico), Gerion (f -11 e Jazz), Nathan der Weisse J (f -14 e Nekton-Collin), Grey Galaxy 3 (f -14 e Grey Flanell), Quality Fire (f -15 e Quadroneur).

    Aktuell: Tolva på FEI:s U25-rankning.

    Favoritrörelse: Bytesserier.

    Expandera

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 23/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden