Dressyr
20 februari 11:22

Världscupens kür är klar – Kittel bäste svensk

InternationelltVärldscupens kür i tyska Neumünster med två svenskar i startfältet är färdigriden. Det blev tyskt i topp, följt av flera danska ryttare.

Världscupens kür är klar – Kittel bäste svensk
Cathrine Dufour och Vamos Amigos bjöd på dansk dynamit, men räckte inte hela vägen till seger. Foto: FEI/Stefan Lafrentz

Publiken i tyska Neumünster fick en hemmaseger genom världsettan Jessica von Bredow-Werndl och TSF Dalera, som gick ut sist i söndagens världscupkür.

Küren började klockan 11.15. När de fyra första ekipagen hade gjort sitt var det dansk ledning genom Charlotte Heering/Bufranco med 76,795 procent. Och det skulle visa sig att det var danskarna som utmanade mest.

Australiens Kristy Oatley/Du Soleil slog personligt rekord med sina 79,840 procent efter en kür som bland annat innehöll en kraftfull travökning på medellinjen som avslutning.

Hemmapubliken blev lite snuvade på tyska ritter då både Helen Langehanenberg och Benjamin Werndl strök sig.

Patrik Kittel och Blue Hors Zepter (OLDBG hingst f 2008 e Blue Hors Zack-Wolkentanz II, uppf Bernhard Sieverding, äg Blue Hors) var först ut efter pausen och gav ett samspelt intryck trots att de bara har varit ett ekipage i fyra veckor.

Rytmisk trav

I den inledande, rytmiska travdelen, som innehöll mycket passage och smidiga övergångar som satt fint till musiken,  var ekipaget snart uppe på över 80 procent.

Galoppen började med följsamma slutor,  bäriga men lite ocentrerade dubbelpiruetter där ekipaget gick direkt till bytesserier. Det blev något litet feltramp i en bytesserie. Avslutningen innehöll bland annat piaffpiruett och passage i fin takt till musiken. Det var en glad och nöjd Patrik Kittel som vinkade till publiken när han var klar med sitt program som gav 81,325 procent och ledning i klassen.

Antonia Ramel och Curiosity visade en fin, energisk skritt. Piaffen såg ibland lite tveksam ut. Galoppdelen började med härliga slutor och hade svårigheter som till exempel att ekipaget gick direkt från piruett till ettor. På slutet bjöd ekipaget bland annat på passageslutor. Det blev 77,065 procent och en tredje plats när fem ekipage återstod.

Tysk ledning

Tysklands Isabell Werth och DSP Quantaz visade en ökad galopp som tagen ur skolboken, det blev lite stökigt i en bytesserie och en i dubbelpiruett flöt hästen i väg. Traven var taktmässig och luftig och ekipaget visade bland annat piaffpiruett. Det blev 82,640 procent och ny ledare i klassen.

Danska Carina Cassøe Krüth red Heiline’s Danciera till toner från bland annat filmen Fame och visade ett spänstigt travprogram. I en ökning blev det dock missförstånd och hästen galopperade i väg några språng. Skadan reparerades vid ett nytt försök då den ökade traven visades fint. Skritten var vägvinnande och avspänd. Galoppdelen innehåll fina ettor och vägvinnande ökning, dubbelpiruetter och direkt övergång från tvåor till ettor på båge. Avslutningen innehöll en piaffpiruett och sedan passage med enhandsfattning på medellinjen – detta vara populärt hos publiken som började att klappa i takt till musiken.

Det blev 83,670 procent och ledning i klassen.

Dansk toppritt

Danska Cathrine Dufour och Vamos Amigos började med starkt travprogram med mycket piaff och passage. Skritten var avspänd. I galoppdelen visades hästens stora register och ekipaget gick direkt från tvåor till ettor på en diagonal. Det blev 86,725 procent och återigen en ny ledare. Patrik Kittel låg nu på fjärde plats när två ekipage återstod.

Danska Nanna Skodborg Merrald slog till med personbästa tillsammans med Atterupgaards Orthilia efter en kür med bland annat smidiga övergångar och fina dubbelpiruetter. Det blev 84,480 procent och en andra plats.

Tyska världsettan Jessica von Bredow-Werndl och TSF Dalera visade den lätthet och spänst som vi har sett tidigare. Det var distinkta övergångar, bland annat från en piaffpiruett till ökad trav och piaffer i världsklass. Tvåorna på båge och dubbelpiruetter saknades inte heller. I en ökning skyggade stoet till för något, men situationen blev odramatisk och häst och ryttare fann varandra snabbt igen.  Det var också en miss i ettorna men 90,615 procent och en klar seger.
– Den missen får jag ta på mig, jag trodde vi var klara. Hon var så het i dag, i sista galoppökningen kändes det som att hon skulle börja bocka. Men hon följer mina hjälper så fint, sa ryttaren till arrangören.

Patrik Kittel slutade sexa.

Efter söndagens omgång återstår ett kval. Detta rids i s-Hertogenbosch, Nederländerna, andra helgen i mars. Därefter väntar världscupfinalen i tyska Leipzig den 6–10 april.

Webb-tv (betalkanal)

Start- och resultatlista

Totalställning, västeuropeiska ligan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden