Hoppning
31 augusti 2023 13:27
Ridsportplus

EM-banbyggaren: ”Vill se om ryttarna har gjort sitt jobb”

EM i MilanoEM-banbyggaren Uliano Vezzani har visionen klar för mästerskapet i Milano. Vid sin sida har han sin svenska hustru, som också är hans högra hand. Se vad Vezzani säger om sitt banbygge och de svenska ryttarna här.

EM-banbyggaren: ”Vill se om ryttarna har gjort sitt jobb”
Uliano Vezzani är omtyckt bland ryttarna. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I hoppvärlden kallas EM-banbyggaren Uliano Vezzani helt enkelt ”The Maestro”, mästaren, efter många år som banbyggare på högsta nivå. Men för 66-årige Vezzani är varje bana ett nytt äventyr. Han börjar alltid med att skissa för hand på papper, för honom är banbyggeriet nästan som att skapa ett konstverk.
– Varje gång känns som den första, säger han i en intervju.

Visionen för mästerskapet på hemmaplan är klar.
– Under gårdagen var det en klassisk speedklass och jag är väldigt nöjd med hur det föll ut. Resultatet var perfekt och hästarna hoppade mycket bra, det är viktigt för mig som banbyggare. Hästarna kommer först, säger Uliano Vezzani till Ridsport.

– Idag är det något annat. Det är mer tekniskt, det är stort, igår var det 1,50 och idag är det 1,60. Vattengraven är på ett annat ställe, så att det inte hela tiden blir samma. Banan är en bra prövning för både hästar och ryttare, fortsätter han.

Hur väl ryttarna har jobbat sina hästar är den centrala frågan för mig – och respekten för hästarna – genom hela banan.

Uliano Vezzani

Smarta ryttare

De första tre hindren är byggda för att komma in i rytmen, förklarar Vezzani, därefter kommer frågorna efter varandra.
– Gymnastiseringen av hästarna kommer fram tydligt i trekombinationen, som är räcke, räcke, oxer. Hur väl ryttarna har jobbat med sina hästar är den centrala frågan för mig – och respekten för hästarna – genom hela banan.

Img5684
Uliano Vezzani med kärleken Sofie Lundström. Foto: Susanne Högdahl

– Du behöver vara intelligent som ryttare, det är vad du har i huvudet som räknas. Det är speciella linjer, det är kort och det är långt, beroende på vilken typ av häst du har. Det finns små och stora hästar och det finns hästar med mindre och större galopp, och jag bygger för dem mittemellan.

Uliano Vezzani blickar även framåt med sina EM-banor.
– Det är ett bra kraftprov för ryttarna inför OS nästa år.

Du behöver vara lite som en regissör när du bygger.

Uliano Vezzani

De svenska ryttarna hyllar alla Vezzanis banor, som de är vana vid att möta på stortävlingarna i Europa. Han är också känd för sina intuitiva och intelligenta banor.
 – Du behöver vara lite som en regissör när du bygger. Du behöver skapa en scen där ”skådespelarna”, ryttarna, får möjlighet att uttrycka sig själva genom sin ridning, säger han i en filmad intervju.

Vad säger du om de svenska ryttarna?
– Min fru är svensk, så jag kan inte tycka något annat än att de är bra, skojar Uliano Vezzani.
– Skämt åsido, jag känner de svenska ryttarna väl och vet vad de kan. Det har de också visat här.

Hustrun Sofie Lundström är Uliano Vezzanis högra hand och även hon är på plats i Milano. De är egentligen inte gifta, men har varit tillsammans i 15 år.
– Jag hjälper honom med allt runt omkring, så att han bara kan fokusera på banan. Vi reser runt tillsammans lite överallt, förklarar Sofie Lundström, vars dotter även är show director vid mästerskapet i Milano.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden