Fälttävlan
1 september 2019 18:22
Ridsportplus

EM-debutanten: ”Inte riktigt vår tävling”

EM i fälttävlanHon och hennes häst har varit ett ekipage ända sedan unghäståren. Nu har Philippa Magnusson och Cesar också mästerskapsdebuterat. Och lärdomarna efter EM i tyska Luhmühlen är många. "Framförallt skulle jag ha börjat förbereda mig mycket tidigare," säger 40-åringen som inte är helt nöjd med sin egen insats.

EM-debutanten: ”Inte riktigt vår tävling”
Philippa Magnusson och hennes Cesar i den avslutande hoppningen på EM. Foto: www.eventingphoto.com

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Philippa Magnusson och familjeuppfödningen Cesar (SWB val f 2010 e Crelido-San Quintero) har precis avslutat EM i fälttävlan. Det var mästerskapsdebut för dem båda och det gick inte riktigt som det var tänkt.
– Detta är vårt sämsta resultat på hela det här året, säger ryttaren med en liten suck.

Det har väl inte riktigt varit mitt EM det här, samtidigt är det svårt att vara besviken när det är tydligt att något var fel med hans mun. Philippa Magnusson.

Hon står intill den ena framridningsbanan där ekipage som startar efter henne förbereder sig för sin insats. Själv är hon klar och lämnade hoppbanan med tre nedslag i protokollet.

– Egentligen hade jag en ganska bra känsla i hoppningen. Jag backade lite och la in ett extra språng mot kombinationen och då rev han ut, och sedan kom jag på ett mittemellan avstånd till hindret efter. Jag trodde han skulle hoppa av tidigt men i stället la han in ett till, säger Philippa Magnusson om händelsen inne på banan som blev något av en krasch och där hon själv hängde löst ett tag.

”Så himla juste”

– Men han är så himla juste så han fortsatte som om ingenting hade hänt.

Philippa Magnusson är en fälttävlansprofil i Blekinge och bland annat kvinnan bakom årets lag-SM i fälttävlan. Hon är en genuin hästtjej som har kämpat länge för att nå en landslagsplats. Hon arbetar inom svenska försvarsmakten och en viktig pusselbit i hennes satsning föll på plats när hon blev uttagen i ett elitidrottsprogram av sin arbetsgivare.
– Det är tack var det som jag är här. Utan det hade jag varit tvungen att sälja min häst, säger hon.

Satsningen innebär att hon får full lön och kan ägna sig åt sin idrott på halvtid. Nu gör hon sin andra säsong på fyrstjärnig nivå tillsammans med Cesar.

Philippa Magnusson (swe)
Philippa Magnusson och Cesar startade individuellt i EM. Foto: www.eventingphoto.com
Ep1908305388
Philippa Magnusson och Cesar i dressyrmomentet. Foto: www.eventingphoto.com
Philippa Magnusson Swe Ep1908317869
Philippa Magnusson i den fyrstjärniga EM-terrängen. Foto: www.eventingphoto.com
Philippa Magnusson Swe Ep1908315658
Terrängen är Philippa Magnusson och Cesars starka sida. På EM blev det en utbrytning på ett smalhinder vid det första vattenhindret. Foto: www.eventingphoto.com

Med sitt EM-facit i handen konstaterar hon att hon skulle ha planerat för en start på mästerskapet i mer god tid.
– Framförallt skulle jag ha börjat förbereda mig mycket tidigare. Jag trodde nog inte riktigt att jag skulle få åka. Jag skulle ha planerat som för att jag skulle få åka hit, säger hon efterklokt.
Finns det något annat förbundsledningen kunde ha gjort?
– Det är svårt att säga, det ska ju väntas in vissa tävlingar innan laget kan tas ut. Men kanske att den långa listan kunde ha kommit lite tidigare. Men det var ju framförallt orutin från min sida, säger Philippa Magnusson.

I år kom den långa listan i slutet av juli, alltså ganska precis en månad innan mästerskapet startade.

Problem med munnen

Philippa Magnusson fick problem redan i dressyren.
– Han var väldigt störd i munnen. Jag tror att han hade bitit sig i kinden eller något, säger hon.

Samtidigt är hon glad över sin häst och vad han visade i terrängen.
– Han jätteambitiös, smidig, stark och otroligt ärlig och bussig. Han gick ut i terrängen och satte alla svårigheter. Samtidigt är han väldigt känslig. Men han är min ögonsten, säger hon.

– Men det har väl inte riktigt varit mitt EM det här, samtidigt är det svårt att vara besviken när det är tydligt att något var fel med hans mun. Men vi har presterat bättre än så här hela säsongen.

Philippa Magnusson startade EM individuellt och slutade på på 50:e plats. Det svenska laget fixade både ett OS-kval och tog brons. 

Ridsports referat av den avgörande banhoppningen.

Start- och resultatlistor

Arrangörens hemsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden