Fälttävlan
1 september 2019 11:07

EM-avgörandet – följ Ridsports liverapportering

Uppdaterad 15:02Kan Tyskland ta revansch efter EM 2017, då laget blev helt utan lagmedalj efter att en ryttare diskats? Kan Michael Jung ta ett historiskt fjärde individuellt EM-guld, och kan Sverige klättra upp på pallen - och även rida hem ett OS-kval? Frågorna är många när EM i fälttävlan ska avgöras - följ Ridsports liverapportering här. Med endast två ryttare kvar står det klart att Sverige tar ett lagbrons!

EM-avgörandet – följ Ridsports liverapportering
Ebba Adnervik avslutade sitt första senior-EM felfritt och klättrade i resultatlistan. Foto: www.eventingphoto.com

59 hästar fanns kvar i tävlingen efter terrängen, men fem av dem ströks före dagens hoppning så nu väntar ett startfält på 54 ekipage. Bland de strukna hästarna fanns laghästar från Frankrike och Irland – Frankrike ligger trots det kvar på bronsplats men har nu endast tre ekipage och måste räkna samtliga resultat i hoppningen.
Åtta lag är kvar i nationstävlingen, där Tyskland har en stor ledning med sina 78,5 straff. Storbritannien är tvåa på 92,8 straff, före Frankrike på 95,8. Italien är fyra med 99,2 straff, före Sverige på 101,1. Därefter är det ett större glapp ner till Irland på 121 straff, Belgien på 146,6 och Schweiz på 164,1. I nuläget har Italien och Sverige de två OS-kvalplatserna som står på spel.

Liverapportering

15:02 Han har inte råd med någon rivning men det är precis vad det blir för Michael Jung. Han får nöja sig med silvermedaljen på fisherChipmunk, och Ingrid Klimke kan därmed försvara sitt individuella guld från EM 2017 med SAP Hale Bob. Ludwig Svennerstål blir bästa svensk på åttonde plats.

15:00 Ingrid Klimke ser till att cementera Tysklands lagguld med en felfri runda på SAP Hale Bob, och ger sig själv som sämst ett individuellt silver. Nu ligger allt i Michael Jungs händer, som sista ryttare.

14:54 Tre ryttare kvar, Frankrikes Thibaut Vallette och Tysklands Ingrid Klimke och Michael Jung. Valette rider Qing du Briot och har inte råd med något nerslag för att tappa i lagtävlingen. Men valacken river ett hinder, vilket gör att Frankrike till och med missar bronset. Storbritannien tar silvret OCH SVERIGE FÅR ETT LAGBRONS!

14:50 Han får en grov rivning på planket, Storbritanniens sista lagryttare Oliver Townend, vilket gör att de halkar ner till bronsplatsen och Frankrike går om. Allt hänger därmed på Frankrikes sista ryttare. Åt Tyskland i toppen finns inte mycket att göra – då behöver Ingrid Klimke och Michael Jung riva flera hinder var.

14:44 – Hästen var jättebra, han kändes verkligen super. Hästarna kommer ut som nya hästar idag, tack vare alla människor runt omkring som hjälper till. Jag är väldigt glad att jag får vara här med El Kazir idag, han är en bra hoppare, väldigt försiktig. Det känns super att vi nu är klara för OS, nu ska vi bara förbättra oss ett par snäpp så att vi kan vara med och fajtas om medaljerna på OS, säger Ludwig Svennerstål till SVT.

14:40 – Det kändes jättebra, hon var superfräsch idag och hoppade fantastiskt – vilken känsla! Man försöker alltid att göra sitt bästa, det är klar att det är lite mer spännande på mästerskarp men jag ville verkligen vara felfri – som alltid, konstaterar Louise Romeike i en intervju med SVT efter sin ritt.

14:35 Han såg väldigt fokuserad ut, Ludwig Svennerstål, när han red in på banan med sin El Kazir. Med sin felfria runda såg han till att ta Sverige till OS – kvalet är nu klart då alla svenska ryttare ridit och konkurrenterna om kvalet inte kan ta sig förbi. Sverige blir som sämst fyra i lagtävlingen.

14:32 Nicolas Touzaint vet hur det känns att vara Europamästare, något han troligtvis inte blir dag, men efter en felfri runda parkerar han Frankrike på en tredjeplats som kan bli svår att rubba.

14:26 Waikiki såg oförskämt pigg ut när Louise Romeike kom in på banan. Men vilket EM hon gör Louise, som iskallt lotsade det känsliga stoet över hinder – trots ett par touchar så blev det dubbelt felfritt för klassekipaget. Mycket viktigt för Sveriges lagresultat!

14:20 – Det var ganska stabilt, även om jag verkligen ville haft en nolla idag. Vinterjobbet kommer att läggas på dressyren, det är det vi behöver. Han hoppade väldigt bra idag, han var i ett hinder och det föll. Jag har en dröm om att Golden Midnight ska komma ut efter vintern och att folk inte ska känna igen honom i dressyren, sammanfattar Malin Josefsson sitt EM för SVT.

14:13 Det svänger snabbt – efter en dålig runda för Giovanni Ugolotti som resulterade i hela 22,4 straff, är Italien nu nere på femteplats, bakom Frankrike och Sverige. Publiken buade högt när Ugolotti rappade upp sin Note Worthy med spöet efter ett stopp i tvåkombinationen.

14:08 Storbritannien kan inte känna sig säkra på sitt lagsilver än på ett tag, efter att Pippa Funnell rivit ett hinder med Majas Hope. Britterna ligger på andraplats med 96,8 straff, men Italien jagar bakom med sina 99,2 straff. Tyskarna är kvar i stor ledning på 78,5 straff.

14:05 Tyskarna tänker inte ge bort någonting idag, när även andraryttaren Andreas Dibowski sätter en dubbelnolla med FRH Corrida.

14:03 När Italiens andraryttare Arianna Schivo kommer in på banan är det av stort intresse för svensk del då Italien ligger trea, knappt sex straff före Sverige. Schivo går felfritt med Quefira de lOrmeau och är strålande glad efter målgång – Italien behåller sin tredjeplats i nationstävlingen.

13:55 Nu ska det avgöras, när de 24 bästa ekipagen efter terrängen ska in på hoppbanan. Sverige har haft två av sina fyra lagryttare inne under förmiddagen.
– De red väldigt bra båda två, men jag tyckte att de hade lite otur. Bra rundor men tyvärr inte felfritt, vi jobbar på bra mot vårt stora mål, ett OS-kval, men vi är nog lite långt ifrån medalj, säger Sveriges förbundskapten Fredrik Bergendorff till SVT.

12:41 -Jag tror tyvärr banan är för lätt för att vi ska kunna klättra till en medaljplats idag – även om OS-kvalet är i fokus så är vi alla tävlingsmänniskor och vill gärna ha en medalj, konstaterar Niklas Lindbäck i en intervju med SVT.
Nu väntar en paus till 13.55, då de bästa ekipagen startar.

12:33 – Jag kan inte vara annat än jätteglad, det här är fantastiskt roligt. Jag har fått så mycket erfarenhet med mig här ifrån, att kunna hålla fokus och verkligen göra sitt bästa. Det har varit en superbra vecka, nu ska Chippieh få en lång välförtjänt vila så hoppas vi att han vill vara med en säsong till, säger Ebba Adnervik, som klättrade i resultatlistan som dubbelnolla, till SVT.

12:30 Ajajaj. Malin Josefsson satte en mycket fin runda men får med sig ett nerslag med Golden Midnight, vilket puttar ner Sverige på femte plats igen i lagtävlingen. Nu väntar en paus till 13.55, då de bästa ekipagen startar.

Malin Josefsson Swe
Malin Josefsson hade något bra på gång men fick ett nerslag med Golden Midnight. Foto: www.eventingphoto.com

12:27 Frankrike tappar i lagtävlingen, då man endast har tre ekipage kvar så måste Karim Florent Laghouags åtta fel räknas in. Laget är nu nere på femte plats.

12:25 – Jag tyckte han var bra med mig idag ändå, jag fick till planen till alla hinder utom ett där vi kom alldeles för nära. Vi hade mycket väl kunnat hoppa felfritt idag, konstaterar Niklas Lindbäck i en intervju med SVT.

12:15 Två svenska ryttare i rad, först ut individuellt startande Ebba Adnervik som fick kämpa med sin Chippieh – valacken var i och kände på flera bommar men samtliga låg kvar. Fin mästerskapsdebut för 23-åriga Ebba!
För Sveriges första lagryttare, Niklas Lindbäck, blev det ett galoppsprång för mycket fram emot planket som föll för Focus Filiocus. Niklas stannar därmed på 45,0 straff.

12:10 Dags för Tysklands första lagryttare, Kai Rüder och Colani Sunrise, som sätter en mycket fin felfri runda inom tiden till publikens jubel.

12:05 Belgien, som ligger sjua i lagtävlingen och endast har tre lagekipage kvar, nollade med sin första ryttare och när rutinerade Karin Donckers gick i mål med Fletcha vant Verahof blev det med ännu en dubbelnolla. Belgien fajtas om OS-kvalplatser med Sverige, Italien och Schweiz.
För Italiens första lagryttare Vittoria Panizzon och Super Cillious blev det ett nerslag – Italien jagas av Sverige som ligger knappt bakom i resultatlistan.

12:00 – Jag var inte helt nöjd med min runda men hästen var väldigt fin, men det är så det brukar vara för mig. Jag är väldigt stolt över honom – han är bara tio år så han har framtiden för sig, berättar irländaren Sam Watson, som satte en dubbelnolla idag, för SVT.

11:47 – Egentligen hade jag en ganska bra känsla, Cesar var pigg och fräsch. Jag la in ett extra språng mot kombinationen och då rev han ut, och sedan kom jag inte rätt till hindret efter. Men han är schysst så han fortsatte, och jag hade en ganska bra känsla ändå som sagt. Men det har väl inte riktigt varit mitt EM det här, säger Philippa Magnusson i en intervju med SVT.

11:42 Storbritanniens första lagryttare, Kristina Cook som fick ett oväntat stopp i gårdagens terräng med Billy the Red, var tillbaka i fin form när de satte en dubbelnolla i hoppningen.

11:40 Rutin i överflöd finns det hos Belgiens lagryttare Constantin van Rijckevorsel, som blir den första dubbelnollan idag med Beat It.

11:35 Det blev en något skakig hopprunda för mästerskapsdebutanten Philippa Magnusson och hennes blott 9-årige Cesar. Efter ett missbedömt avstånd till trippelbarren fick Philippa klamra sig fast i sadeln, men hon tog sig tillbaka och kunde slutföra ritten med tre nerslag inom tiden.

11:28 Tyska Josefa Sommer, som startar individuellt, sitter på Hamilton 24 och blir den första av de fem som ridit som klarar tiden. Dock blir det ett nerslag på vägen mot mål.

11:17 Camille Guyot, som rider individuellt för Schweiz, är först ut på hoppbanan. Hennes Ulsan de Lacoree hoppar fint banan igenom, men ekipaget får 2,8 tidsfel då de är 6 sekunder över tiden.

Banhoppningen, som startar 11.15, består av tolv hinder och 15 språng med en hinderhöjd på 1,25 meter. Här väntar omvänd startordning, så toppekipagen går i andra omgången som startar klockan 13.55.

Svenska ryttarnas placeringar inför banhoppningen

11. Ludwig Svennerstål/El Kazir
14. Louise Romeike/Waikiki
28. Malin Josefsson/Golden Midnigt
34. Niklas Lindbäck/Focus Filiocus
35. Ebba Adnervik/Chippieh (rider individuellt)
50. Philippa Magnusson/Cesar (rider individuellt)

Ecluhmühlen2019_jumping_(1)
Den avslutande banhoppningen på EM.

Start- och resultatlistor
Leaderboard
FEI:s sändningar från fälttävlans-EM
SVT:s sändningar från fälttävlans-EM
Arrangörens hemsida
Läs mer om den svenska EM-truppen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden