Fälttävlan
15 januari 2022 17:10
Ridsportplus

EM-medaljörens nya liv som hobbyhäst

FamiljehästOS-hästen Herta har lämnat avelsboxen för att bli tanthäst. "Det blir sjukgymnastik och korpen för oss två pensionärer," berättar Annki Andersén Gerdin som inte bara är uppfödare till Herta utan även mamma till Frida Andersén som lotsade Herta till EM-medalj och OS i Rio 2016.

EM-medaljörens nya liv som hobbyhäst
Herta och Annki Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Herta (SWB sto f 2002 e Cortus-Krius xx, uppf Andersén Fälttävlanscentrum) och Frida Andersén slog igenom internationellt med buller och bång 2013.

    Hon är mjuk och fin men spanar ut över fälten och undrar säkert var hinderna finns. Annki Andersén Gerdin.

    Ekipaget, som följts åt sedan unga år för dem båda,  ingick i det svenska silverlaget på EM i Malmö och var sedan stadiga medlemmar i den svenska spetstruppen. 2013 utsågs familjeuppfödningen Herta även till ”Årets häst” vid Ryttargalan. SM-medaljer och lagbrons från YREM finns också på meritlistan.

    Ekipaget åkte till Rio-OS 2016 för att representera Sverige, men där tog tävlingskarriären slut då stoet skadade sig i terrängen.

    Fått fyra föl

    Efter det sattes hon i avelsboxen.
    – Nu har Herta haft fyra föl på raken och hamnade lite sent på året med fölning. I somras var hon ganska trött i kroppen så nu är det inte säkert att hon betäcks i vår, ska hon göra det måste hon byggas upp igen, berättar stoets ägare och uppfödare Annki Andersén Gerdin som också är mamma till Frida Andersén.

    Frida Anderséns Herta har skadat en sena och blir borta från tävlingsbanorna hela året. (ARKIVBILD)
    Frida Andersén och Herta under sin karriär. Foto: Roland Thunholm
    Frida Andersén och Herta i sin sista tävling – OS i Rio.
    Frida Andersén och Herta i sin sista tävling – OS i Rio. Foto: Roland Thunholm

    Efter fyra dräktigheter i rad har stoet tappat muskulatur, och Annki Andersén Gerdin har nu tagit hem stoet och är fast bestämd att sätta igång och bygga upp henne så smått. Ridande har redan börjat.
    – Hon är mjuk och fin men spanar ut över fälten och undrar säkert var hinderna finns. Jag får verkligen besinna mig för att bygga upp henne långsamt, fortsätter Annki Andersén Gerdin som bor i Askerby och är riktigt glad över sin ”tanthäst”.

    Ridlärare och tränare

    62-åriga Annki Andersén Gerdin är långt i från oerfaren. Hon är Strömsholmsutbildad och har erfarenhet från många års arbete som ridlärare och ridskolechef. Hon är dessutom C-tränare i hoppning och B-tränare i fälttävlan. Nu beskriver hon sin situation som ”mellan jobb och pension”.

    Och kanske, kanske blir det någon liten tävling för det nya ekipaget.
    – Någon comeback i riktiga klasser är inte aktuellt. Det blir sjukgymnastik och korpen för oss två pensionärer.

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden