Fälttävlan
28 november 2021 21:59
Ridsportplus

Frida Andersen ledde Sverige till triumf i inomhusterrängen

SIHS 2021Dubbelt svenskt i topp individuellt och seger till det svenska laget. Det blev en härlig avslutning för den svenska publiken i Friends Arena. "Det var min plan att vinna", säger Frida Andersen som ledde det svenska laget till seger och vann individuellt.

Frida Andersen ledde Sverige till triumf i inomhusterrängen
Frida Andersen och Box Leo gav publiken det den ville ha – en svensk seger. Nu siktar ekipaget på VM i Italien nästa år. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var tolv ekipage, indelade i tre lag, som tog sig an inomhusterrängen i Friends Arena på söndagskvällen.

Han är stark i hoppningen, letar alltid hinder. Det finns inte på hans karta att inte försöka. Frida Andersen om Box Leo.

När Frida Andersen och Box Leo (SWB val f 2010 e Jaguar Mail-Quite Easy uppf/äg Therese Örup) korsade mållinjen som vinnare brast publiken i den fullsatta arenan ut i ett öronbedövande jubel. Ekipagets ritt lyfte också det svenska laget till seger i lagtävlingen.
– Det var min plan att vinna, säger Frida Andersén som har ridit i Friends tidigare.
– Jag blev så glad när jag fick komma hit och rida eftersom jag visste att detta skulle passa bra för min häst.

Box Leo reds tidigare av svenska landslagsryttaren Ludwig Svennerstål och var femma på UVM som 7-åring och ingick i det svenska andraplacerade Nations Cup-laget i belgiska Waregem 2019.  Frida Andersén, med mästerskapsmeriter, tog över honom i slutet av 2020. Han har också en berömd mamma i Box Qutie, som tävlades på högsta nivå av Anna Freskgård och skadades så allvarligt i samband med VM 2018 att hon fick avlivas.

Under 2021 har ekipaget bland annat vunnit en lång, trestjärnig klass i polska Sopot och gjort två Nations Cup-tävlingar.
– Det har varit en jättebra säsong och vi har varit placerade i varje start.

 

Banan i Friends krävde snabbtänkta ekipage då hindren kom snabbt och hade flera linjer med snedställda hinder. Bedömningen var totala fel samt tiden i den andra fasen.

Ett tyskt och ett nordiskt lag utmanade det svenska laget. Tysklands Hanna Knüppel/Carismo 22 var först ut och började med fint flyt, men vid vattenmattan stannade hästen för att ta sig en extra titt och det blev även utspringning och några nedrivna flaggor.

Dansk toppritt

Danmarks Peter Flarup/Fascination i det nordiska mixlaget hann inte med att få ordning på grejerna efter första nedhoppet där det kom ett smalhinder bara två galoppsprång efter och det blev en utspringning. Men de andra knepiga linjerna där hindren kom snabbt löste ekipaget fint. Även den friska satsningen mot sista hindret gick hem.

Christoffer Forsberg/Celladonn var först ut i det svenska laget och fick allt att stämma fram till ett av julklappshindren på slutet av banan, där det blev ett stopp.
– Det var en liten miss av mig, som jag får ta på mig. Det var en utmanande bana. Min häst är en gammal hopphäst som vi har skolat om under det senaste året. Vi var sexa på SM och hoppas på att få rida Nations Cup och så nästa år, säger Christoffer Forsberg.

Tysklands Jan Matthias/Granulin 2 fick med sig 4 fel, och en tid som var något långsammare än ledande Flarups.

Finsk felridning

Finlands Veera Manninen/Fieldhill Fantasy blev inkallade till det nordiska mixlaget sent. Ekipaget bjöd på riktigt fin hoppning, men hoppade fel hinder i slutet av banan och fick 100 fel som straff för detta.

Sveriges Aminda Ingulfson och välhoppande Joystick hade publiken med sig hela vägen runt och studsade över de snedställda häckarna på slutet. Ekipaget var det första felfria, tog ledningen och förde också upp Sverige i topp.
– Ingen hade varit felfri när jag red, så det var det jag ville göra. Jag glömde också bort banan, men kom på det i tid och hann rätta till det, säger Aminda Ingulfsson.

Tysklands Rebecca-Juana Gerken med Solara försökte verkligen att utmana och ryttaren hade händerna fulla mot slutet och det såg lite skakigt ut på ett par ställen. Men det blev felfritt och lite långsammare än ledande Aminda Ingulfsson.

Norges Emilie Lindgren Laumann/Heinsgaardens Chillo i mixlaget levererade en säker runda i lite lugnare tempo. Bommen över vattenmatta på relaterat avstånd mellan två julklappar föll dock.

Fel hinder av Sjöborg

Englandsbaserade Sofia Sjöborg med lånehästen Kiss Qbs i det svenska laget fick ett ganska grovt nedslag på julbocken, men seglade över andra svårigheter. Slutet av banan tog hon dock fel hinder och Sverige tappade sin ledning till Tyskland.
– Jag blev så glad när vi klarade den knepiga kombinationen med vattnet så jag kom av mig lite där. Men så roligt att få rida här på hemmaplan, säger Sofia Sjöborg som hade ridit Kiss Qbs fyra gånger innan utmaningen i Friends.

Heike Jahncke/Coco Spring var sist ut för tyskarna och lade upp ett högt tempo. Men det blev ett par utspringningar ganska tidigt i banan. När den tredje utspringningen kom, på ett av julklappshindren, innebar det uteslutning och 100 fel för Tyskland.

Sveriges Anna Nilsson/Candy Girl i mixlaget visade sin samspelthet och flög över hindren, men det lade en extra volt i slutet av banan – dock utan att det gav några fel.

Frida Andersen-sveriges Lag-ärevarv 1 211128 Rt
Svenska laget hyllades under ärevarvet. Foto: Roland Thunholm

Sveriges Frida Andersen och elegante Box Leo var sist ut och började väl avvägt. De knepiga linjerna klarades till synes enkelt. Linjen med julklappshindren och vattenmattan reds som taget ur skolboken. När tidtagningen började i andra fasen lade hon upp tempot och gjorde allt rätt – och snabbt. När ekipaget gick över mållinjen som vinnare lyfte nästan taket i Friends Arena. Ritten innebar också att det svenska laget vann.

”Visa upp oss”

– Svenska laget har varit jätteduktiga. Det är betyder mycket för oss att visa upp oss för publiken så här. Det är viktigt att banan är bra och det var den i år, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff.

Aminda Ingulfson blev tvåa individuellt och gjorde ingen hemlighet av att hon är sugen på att rida VM i Italien nästa år – precis som resten av ryttarna i det svenska laget.

Även nästa års Nations Cup är prioriterat av svenskarna, då det går att kvala till OS där, liksom på VM.

För Box Leo har träningen inför VM-året 2022 redan börjat.
– Han är stark i hoppningen, letar alltid hinder. Det finns inte på hans karta att inte försöka. Dressyren är kanske vår svagaste del och där finns en del att jobba på. Det handlar mycket om att jag ska hitta rätt knappar, säger Frida Andersen som också lyfter att det är bra för fälttävlansekipage att få komma in på en sådan arena som Friends.
– Det är bra att få känna på det som en förberedelse om man får komma in på en annan stor arena någon gång, säger hon.

Individuella resultat

Sammanställning, lag

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden