Fälttävlan
17 maj 2018 16:09

Herta har blivit mamma

FörstföderskaFrida Anderséns mästerskapshäst Herta har för första gången blivit mamma. Under natten föddes ett välskapt hingstföl efter Singular LS La Silla.

Herta har blivit mamma
Mästerskapshästen Herta har blivit mamma för första gången. Foto: Roland Thunholm/Privat

Hon har en lång och framgångsrik karriär bakom sig, men nu är det dags för ett nytt kapitel i livet. Under natten fick Herta (F.4) (SWB sto f-02 e Cortus-Krius xx, uppf Andersén Fälttävlanscentrum) sitt första föl.
– Allt har gått bra och hon är en fantastisk mamma som tog hand om fölet på en gång, säger Annki Andersén Gerdin till Ridsport.
– Herta har en stark stostam bakom sig, annars hade vi kanske inte vågat ta föl på ett maidensto som är så gammal som hon är, hon blir 16 år i år nu.

Herta själv är också familjens egen uppfödning – hennes mamma Herica köpte Annki som föl av Olle Gottschalk. Annkis dotter Frida red in Herta när hon själv bara var 13 år och har sedan tagit henne hela vägen genom alla framgångar. Tillsammans har de en lång rad SM-medaljer både som young riders och seniorer. 2013 utsågs Herta till ”Årets häst” vid Ryttargalan, detta efter att hon bland annat varit med och bidragit till Sveriges lagsilver vid EM i fälttävlan det året och även tog en individuell nionde plats vid EM.

Efter framgångarna var Herta borta från tävlingsbanorna på grund av en skada. Därefter kom hon tillbaka och ekipaget tog sig till OS i Rio 2016. Där satte en ny skada stopp för Hertas fortsatta tävlingskarriär, och Annki berättar att hon tillsammans med Maria Gretzer smidde planer om att Herta och Singular LS La Silla borde ha ett föl tillsammans.
– Tanken är att fölet ska behållas och att det ska bli en framtida fälttävlanshäst. Men skulle det inte fungera så finns det ju hoppblod rätt igenom henne, säger Annki.

Hertas föl har fått namnet Heuphorian, men kallas Hjärtat. Annki berättar hur alla hästar ur denna linje har ett fast temperament.
– När man får dem med sig gör de allt för en, de går verkligen ”all in”.

Ännu så länge har varken Annki eller Frida sett fölet i verkligheten utan har bara följt händelsen via webbkameran. Herta finns på Boxholms Säteri där familjen Örup hjälper till med avelsbiten.
– Vi har löst det så att de sköter avelsarbetet och vi sköter tävlandet – Frida tävlar ju just nu till exempel deras Box Cayenne som vunnit Breeders, säger Annki, och tillägger att hon hoppas på att de kommer att ha ett långvarigt samarbete.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden