Dressyr
15 juli 2020 19:11
Ridsportplus

Emma Kåberg om nya juniorhästen: ”Föll för hennes personlighet”

Ny stjärnaEmma Kåberg har gjort raketkarriär på ponny och var EM-aktuell i år. Nu växlar den unga dressyrtalangen över på häst. Nya juniorhästen har redan varit med på förbundsträning på Flyinge.

Emma Kåberg om nya juniorhästen: ”Föll för hennes personlighet”
Emma Kåberg och Carla flyger fram på Flyinge. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Först hörde en familj av sig och ville köpa NM-ponnyn Dusty, och sedan kom det ett tips om en intressant juniorhäst. Vips, så hade Dusty flyttat hem till satsande ponnyryttaren Wilma Bornhager och första juniorhästen Carla (SWB sto f-10 e Skovens Rafael-Richfield, uppf Jeppe Börjesson, Stall Hallhagen) hade dansat genom besiktningen. Och bara ett par veckor senare har Emma Kåberg redan visat upp sin nya stjärna på förbundsträning på Flyinge.

– Det har gått superbra. Hon är väldigt speciell och jag märker att vi måste bygga upp ett band tillsammans. När vi gör det och finner förtroende för varandra kommer det att bli så bra, säger Emma Kåberg om sin nyfunna ögonsten.

1bb29407-fcfb-4827-b55e-dc1d89faf5e0
Starten på en ny resa. Foto: Privat

Att allt gick så fort med både Dusty och Carla känns nästan som en saga, säger Anki Kåberg, mamma till Emma. När de fick tipset om Carla åkte de för att provrida, men ingen av dem vågade tänka tanken att det skulle bli affär.
– Emma satte inte så mycket tryck första dagen, men andra dagen red hon på riktigt. Emma har aldrig gjort byten, men de gjorde byten och allt, berättar Anki Kåberg som filmade och skickade till tränarna Peter Härnstam och Johanna Due-Boje.

Bägge var lyriska och därefter var köpbeslutet lätt att fatta.
– Jag föll för hennes personlighet och vi klickade direkt när jag hoppade upp i sadeln. Hon har mycket energi, men på ett bra sätt, och är fantastisk att rida, säger Emma.

Ville ha ett fuxsto

Den tidigare ägaren har haft Carla sedan hon var föl och hon har tävlats upp till FEI Prix S:t Georges, berättar Anki Kåberg.
– Det är en jättetrevlig individ, hon är så okomplicerad och enkel i all hantering. Det känns som att hon kan bli vår nya Dusty.

Att det blev Carla är ganska roligt egentligen, fortsätter Anki Kåberg.
– ”När jag ska köpa storhäst vill jag ha ett fuxsto”, har Emma sagt medan jag har tänkt att det är det sista vi ska ha. Sedan att det blir första hästen vi provrider känns nästan för bra för att vara sant, säger hon.

Emmakåberguntouchable
SM nästa för Emma Kåberg och ”Otto”. Foto: Privat

Vad tänker du om framtiden?
– I år är planen bara lära känna varandra och kanske starta någon tävling i slutet av året. Men nästa år ska vi verkligen satsa tillsammans och det hade varit roligt att kvala till SM 2021, säger Emma som nu satsar vidare med Johanna Due-Boje som främsta tränare.

Mamma Anki drömmer ännu större.
– Blir det inget EM i år får det bli med hästen nästa år.

Om allt går enligt plan är tanken också att starta ponny-SM med den tidigare tilltänkta EM-ponnyn Untouchable (val f-04 e Veronas Gerswin-Urbino, upp Anna Hanson och Monicka Bergenstam Hanson, äg Magnus Hillern), innan Emmas sista internationella ponnyår lider mot sitt slut.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden