Hoppning
27 juli 2020 18:00
Ridsportplus

Emmie Jansson: ”Jag är glad att jag vågade”

Framtidens ryttareVid inomhus-SM i Södertälje i höstas kom hon till start med tre hästar i seniorernas första kval. Emmie Jansson har varit något av en doldis i de större sammanhangen, men är redo för att ta ett kliv till ut i rampljuset.

Emmie Jansson: ”Jag är glad att jag vågade”
Emmie Jansson och Maja vid inomhus-SM 2019. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Som yngre höll Emmie Jansson på med både fotboll och konståkning, men så småningom blev det hästar för hela slanten. Direkt efter gymnasiet drog hon iväg med två hästar till Tyskland för att jobba och tävla där. Efter ett år kom hemlängtan ikapp, men väl hemma blev suget på att åka utomlands igen snabbt för stort och det blev ytterligare en tid i Tyskland.
– Jag är glad att jag vågade, det är nog bland det roligaste jag har gjort. Jag tävlade nästan varje helg och fick många rundor i 1,40- och 1,45-klasser.

Med på resan var hingsten Laptop, som Emmie köpt som unghäst och själv utbildat till de större klasserna. Men de riktiga toppresultaten uteblev.
– Jag hade inga bra tävlingsnerver då, blev lätt alldeles för spänd när det väl gällde något.

Väl hemma igen köpte Emmie en gård utanför Enköping och byggde upp en egen verksamhet, men utan att ha den där riktiga stjärnan i stallet.

Bilolyckan förändrade livet

För sex år sedan tog livet en tvär vändning. Emmie var med om en bilolycka och fick en skada i nacken. Med kronisk värk blev det för jobbigt att driva en egen anläggning, och gården måste säljas.

Nu håller hon kroppen i gång med hjälp av naprapat och träning. Hon började också träna på att spänna av och styra sina tankar mer, och efter att sonen Cornelis föddes för tre år sedan släppte prestationsångesten på tävling.
– Det fanns något som var viktigare än resultaten. I dag har jag vissa rutiner inför viktiga starter för att hålla fokus.

Fakta

Fyra frågor till Emmie Jansson:

 1. Hur är du som person?
  – Jag är framåt, ganska bestämd och vet vad jag vill. Jag gillar att jobba.
 2. Vad finns i dina planer?
  – Att ta steget upp i 1,60-klasser så småningom och kanske få rida Nations Cup.
 3. Var har du hästarna?
  – På Lundby gård, Enköping hos Micke och Kristian Schultz, vilket fungerar jättebra. Jag har tränat för Micke sedan jag var tolv och Kristian hjälper mig att sköta hästarna.
 4. Hur förändrade bilolyckan ditt liv?
  – Det var tungt förstås, men jag är glad att kunna hålla på med hästarna. Läkaren sa att jag borde titta efter något annat, men man får lära sig att leva med smärtan, och så har jag jobbat mycket med att hålla kroppen i gång.

Men det gäller också att ha rätt hästar, och det har Emmie. Det började med att hon fick prova den store Castello för fem år sedan. Han stod i Tyskland och Emmies tränare Michael Schultz tänkte köpa honom till sig själv.
– Även om han var helt annorlunda mot de hästar jag haft tidigare så var det en fantastisk känsla att rida honom. Han passade mig perfekt. Jag bara log när jag galopperade och jag kände mig direkt trygg när jag hoppade. Jag ville knappt sitta av, berättar Emmie.
– ”Greven”, som han kallas, har lärt mig hur roligt det är att hoppa på riktigt och att hoppa stora hinder. Han är världens underbaraste individ.

Försökte dra Emmie ur sadeln

Strax efter köptes Cassimo, en stark men känslig individ som man inte får bestämma för mycket över.
– I början tog han tag i mitt ben och försökte dra mig ur sadeln, men det har han slutat med, skrattar Emmie.

Det blev ett tävlingsuppehåll i samband med graviditeten, men sedan kom Maja.
– Hon är kvick och klok och har både lärt mig att galoppera och att det är roligt att vinna. Den ridningen har smittat av sig även på de andra hästarna.

I stallet finns också en lovande 7-årig hingst och en 6-åring som Emmie beskriver som en ”mini-Maja”.

Fakta

Emmie Jansson

Emmiejansson-o-cassimo
Emmie Jansson.

Namn: Emmie Jansson.

Ålder: 32.

Familj: Sambo, sonen Cornelis, snart 3 år, hunden Selma, mamma och två syskon.

Bor: Uppsala.

Främsta meriter: Tre hästar till start vid inomhus-SM 2019. Vunnit två kval i ATG Riders Leauge. Ett flertal 1,50-placeringar.

Förebilder: Janika Sprunger. Det är inspirerande med en tjej i världstoppen som rider mjukt och känsligt bland alla tvåmetersryttare.

Bästa hästar: Castello, val f -07 e Cassini II-Capitol. Maja, sto f -05 e Con Air-Cor de la Bryère. Cassimo, val f -08 e Massimo-Animo.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden