Sverige
31 oktober 2022 16:09
Ridsportplus

En miljon för att motverka sexuella trakasserier

Trygg i stalletSvenska Ridsportförbundet får en miljon kronor av Stenbecks stiftelse för sitt arbete med att skapa trygga stall och ridskolor. En särskild satsning ska nu göras på det förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier.

En miljon för att motverka sexuella trakasserier
Fokus för nästa års trygghetsarbete är att förebygga sexuella trakasserier. (Bilden är arrangerad) Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    − Om det kommer en flock skenande hästar med barn på ryggen räcker det inte med att trösta barnen. Du måste också ta reda på var de skenande hästarna kommer från.
    Så förklarar Catrine Andersson, projektledare för Trygga ledare, vikten av att gå till botten med kränkningar och trakasserier.

    − Vi måste hitta roten till problemet. Barn och unga som utsätts för kränkningar eller mobbning riskerar att sluta med sporten, och om vi inte hittar orsakerna kommer nya barn och unga att råka ut för samma sak.

    Sedan 2019 har Svenska Ridsportförbundet fått stöd av Stenbecks stiftelse för sitt arbete Trygga ledare, och nu är finansieringen klar för ännu ett år.
    − Det är fantastiskt roligt att få det här beskedet. Jag blev verkligen rörd, säger Catrine Andersson.

    Stallet som riskfylld plats

    Nästa års satsning har särskilt fokus på att förebygga sexuella trakasserier, ett ämne som har satt ridsporten i blixtbelysning de senaste åren. I dagarna har Nattryttarna premiär, en dramadokumentär som bygger på händelserna på en hästgård i Stockholmstrakten.

    Catrine Andersson_trygga Ledare
    Catrine Andersson, projektledare för Trygga ledare. Foto: Svenska Ridsportförbundet

    Enligt Sophie Jahn som varit med och skapat serien kan stall vara en särskilt utsatt miljö för sexuella trakasserier, och Catrine Andersson håller till viss del med.
    − Alla miljöer har sina utmaningar, och det ser självklart väldigt olika ut i olika stall. Vår uppgift som ledare är att agera när det händer, men också stoppa det innan det händer.

    − I utvärderingen efter 2021 års arbete såg vi att detta ämne stack ut, och att många unga ledare önskade mer kunskap kring hur de ska hantera sexuella trakasserier.

    Att vara lyhörd som ledare och skapa en omgivning där barn och unga känner sig trygga är några nyckelbegrepp. Under de första åren med trygghetsprojektet har ett utbildningsmaterial tagits fram som nu används inom Svenska Ridsportförbundets olika utbildningar.

    Vuxna väljer att ducka för frågorna

    Men arbetet måste involvera fler än dem som är utbildade ledare och tränare, säger Catrine.
    I utvärderingen efter de tre första åren med projektet kommer det fram att många unga ledare upplever att vuxna ofta väljer att ducka och lämna över till de yngre att ta ansvar både för det akuta och det förebyggande arbetet.
    − Det är alltid de vuxnas ansvar att barn och unga ska känna sig trygga, säger Catrine som rekommenderar föreningar att arrangera kunskapskvällar om trygghetsarbete.

    Hittills har trygghetsarbetet skett i projektform och finansierats genom bidrag.
    − Men det har varit en målsättning sedan vi startade att arbetet ska bli integrerat i den ordinarie verksamheten, så att det kan leva vidare, säger Catrine Andersson.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden