Hästägartips
10 februari 2020 11:39
Ridsportplus

”En sporre är lika skarp som benet den sitter på”

TrenderVad är det kunderna vill ha när det gäller sporrar? Ridsport tog med sig frågan till ridsportbutiken Strömsbergsgård, där Anna Bäck ger svar på vilka trender som gäller när kunderna söker sporrar idag.

”En sporre är lika skarp som benet den sitter på”
Sporren, omdiskuterat hjälpmedel. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Går det mode i sporrar?
    – Ja gud ja! Det var en trend med mässingsporrar, även om den känns utdöende. Just nu vill man gärna ha gummiklädda sporrar. Men trenden med sporremmar som kommer från Amazona Sueca är fortfarande populär. Charlotte Haid Bondergaard har deras sporremmar i alla kulörer, de finns i leopard och allt möjligt. Det var en riktig hype ett tag. Det handlar också om vem som rider med vad. Om Isabell Werth rider med Sprenger blir det attraktivt, säger Anna Bäck på Strömsbergsgård.

     Vad väljer dressyrryttarna oftast för typ av sporrar?
    – De hästar vi har i dag är det mer blod i, de är på tårna och känsligare, så man kanske inte väljer rullsporrar lika ofta. Men det är svårt med sporrar, en som kan se grov ut kan vara mildare än en kort och rund, om man då får sitta och nöta och nöta. En sporre är lika skarp som benet den sitter på.

     Det har talats om att slankare hästar och längre ryttare gör att sporrarna blir längre och längre. Ser ni en sådan trend?
    – Nej, det är inget vi ser i butiken.

     Är det viktigt med märkessporrar?
    – Jag tror att folk antingen vill ha ett visst märke, eller så köper man ett par för 199 kronor. Det är ju inte heller en så viktig del av utrustningen. Köper du billiga tyglar som går av när du galopperar på en åker är det direkt farligt, men om en sporre går sönder är det inte så allvarligt.

     Hur vet man om sporren passar på stöveln?
    – Det är ganska enkelt. Det finns junior/barn, de är mindre i själva omfånget och gjorda för mindre fötter. Sedan är det dam eller herr. Eftersom det är rostfritt stål kan man böja till dem om de är lite för små.

     Bör man ha skydd på sporrarna?
    – Det beror på hur mycket man tycker om sina stövlar. Det skonar stöveln.

    Vad ska man tänka på när det gäller remmar?
    – Om du inte känner att du vill ge dina sporremmar jättemycket kärlek skulle jag rekommendera nylon, eller konstläder med nylonkärna. Om man har läderremmar och inte tar hand om lädret kan det spricka när du väl vill ta loss dem från sporren. Läder behöver oljas och tas hand om.

    Vet folk vad de vill ha eller behöver ni hjälpa till ofta?
    – Det är väldigt mycket ”det här vill jag ha”. Kunderna kommer in och säger ”min tränare har sagt att jag ska ha…” eller ”det här känner jag att jag vill prova”. Annars är sporrar ganska lätta att låna och prova. Det finns inte så många storlekar, till skillnad från bett.

     Ska det vara en rund, droppformad eller rak sporre, eller kanske en hjulsporre?
    – Hästar är individer och det är det första man ska ha i åtanke. Vilken sporre man ska ha beror på både häst och ryttare och vi rekommenderar alltid att man konsulterar sin tränare.

    Fakta

    Brukar du alltid rida med sporrar? Vilken typ av sporrar använder du? – Så svarar proffsen:

    – Ja, det skulle jag påstå, om jag inte rider en 3-åring. Det finns vissa som tycker att de ska förbjudas, men jag tycker inte att sporrar är ett problem om man använder dem rätt. Sporrar ska förfina våra hjälper, och det är viktigare ju högre man kommer i klasserna. Nybörjare ska inte rida med sporrar, man ska betona att man ska ha bra kroppskontroll.
    – Jag gillar sporrar med trubbiga hjul, en slät trissa, det är väldigt trubbigt och snällt. Jag vet att det rullar och aldrig kan bli ”hängande” på hästen.

    Therese Nilshagen, landslagsryttare i dressyr, beridare på tyska Lodbergen

    – Ja, det brukar jag göra, det blir mer respons hos hästen. Jag använder dem inte så häftigt, det behövs inte. Det borde vara frivilligt att använda sporrar, precis som om man ska ha hatt eller hjälm till frack.
    – Sporrar med trissor som är trubbiga.

    Ulla Håkanson, svårklassryttare som ridit tio EM, sex VM och sex OS

    – Nej. På några hästar använder jag aldrig sporrar och jag försöker variera så att jag rider alla hästar utan sporrar ibland. Jag rider nog 75 procent med sporrar. Det är hästens temperament och utbildningsnivå som avgör.
    – Jag varierar. Jag har en sporre som är av mellanlängd, den är lite avrundad men ändå ganska rak och en rund trissa som är slät. Trissan är ganska bred. Sedan har jag en som är väldigt kort med en liten plupp på.

    Stefan Jansson, svårklassryttare som också tävlar unghästar

    Expandera

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 24/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden