Sverige
23 maj 2019 08:41

Enklare för hästföretagare som vill bygga

BygglovEfter ett vägledande rättsfall i Mark- och miljööverdomstolen drar LRF slutsatsen att det blir enklare för hästföretagare att bygga i framtiden. "Det här får en mycket positiv inverkan på hela hästnäringen," skriver LRF i ett pressmeddelande.

Enklare för hästföretagare som vill bygga
Det är en vägledande dom som ändrar förutsättningarna när hästföretagare vill bygga. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Ann-Sofie Hjärn

Hästverksamheter har hittills inte beviljats samma undantag som övriga lantbruksnäringar kring byggnation och detta har länge varit en hämsko för hästföretags utveckling. Detta menar Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.

Detta är ett nytt viktigt steg mot bättre förutsättningar för våra hästföretagare. Lotta Folkesson, LRF.

Ett vägledande rättsfall i Mark- och miljööverdomstolen gör nu att det blir det lättare för hästföretagare att få bygga.

– Det här får en mycket positiv inverkan på hela hästnäringen, säger Lotta Folkesson, ordförande i LRF Häst i ett pressmeddelande.

Undantag i lagen

Tidigare har det varit så att en byggnad för hästverksamhet har behövt bygglov medan andra gröna näringar kunnat nyttja bygglovsfrihet enligt undantag i plan- och bygglagen.

Men efter ett vägledande rättsfall i Mark- och miljööverdomstolen skriver nu LRF i pressmeddelandet att slutsatsen av domen är att hästverksamhet ska omfattas av samma undantag vad gäller strandskyddsregler och bygglovsbestämmelser, som de andra gröna näringarna.

Likvärdiga förutsättningar

För LRF Häst, som arbetat med frågan sedan starten 2014, är den här domen ytterligare ett steg i rätt riktning i arbetet för att få likvärdiga förutsättningar för företagandet oavsett djurslag.

– LRF har under lång tid jobbat med frågan att byggnader för häst ska omfattas av bygglovsfrihet precis som andra ekonomibyggnader på jordbruksfastighet utanför planlagt område. Detta är ett nytt viktigt steg mot bättre förutsättningar för våra hästföretagare, säger Erica Lindberg, verksamhetsansvarig på LRF Häst.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden