Sverige
13 mars 2019 08:58

Ny kvalitetsmärkning för hästverksamhet

FöretagandeNu finns en kvalitetsmärkning för alla som driver hästverksamhet. Certifieringen är frivillig och innebär en oberoende granskning av den som ansöker om att bli certifierad.

Ny kvalitetsmärkning för hästverksamhet
Ridskolor och andra hästföretag kan certifieras enligt ett nytt system. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Det är LRF Häst och Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, som står bakom certifieringssystemet. Detta berättas på LRF:s webbplats. Systemet är uppbyggt med hjälp av övriga organisationer och företagsrepresentanter inom hästnäringen och bygger på lagkrav inom djurhållning, arbetsmiljö/arbetsvillkor samt klimat och miljö.

– Det här är en viktig milstolpe för LRF Häst, säger Lotta Folkesson, ordförande i LRF Häst och ledamot i LRFs riksförbundsstyrelse på webbplatsen.
– Att kunna erbjuda en kvalitetsmärkning till våra hästföretagare känns verkligen bra, eftersom den här certifieringen är öppen oavsett vilken typ av hästverksamhet du driver. Det är här ett sätt att kunna visa att man är professionell i sin verksamhet och min förhoppning är att det kommer att locka många anslutna hästföretagare, säger Lotta Folkesson.

Certifieringen är frivillig och kostar från 2 500 kronor och uppåt per år, beroende på verksamhetens storlek och omfattar såväl revisioner på anläggningen som egenrevision.

Parallellt med utvecklingen av Kvalitetsmärkt Hästverksamhet har också Hästnäringens Yrkesnämnd, HYN, arbetat med en kvalitetssäkring för gymnasieskolor som har hästinriktning, Kvalitetsmärkt Hästgymnasium.

Ett särskilt företag kommer att genomföra revisoner och utfärda certifikat.

Systemet Kvalitetsmärkt Hästverksamhet är tillgängligt från och med nu.

Mer information finns på LRF:s webbplats.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden