Sverige
20 december 2018 13:22

Känd hästprofil granskas efter att ha sålt trasiga hästar

UppdateradFlera domar har slagit fast att trasiga hästar sålts, och ändå vägrar säljaren att betala ut ersättning eller låta köpen gå tillbaka. Det kommer fram i TV4 Nyheternas granskning av en känd hästföretagare.

Känd hästprofil granskas efter att ha sålt trasiga hästar
TV4 Nyheterna har granskat en hästföretagare efter att denne har sålt trasiga hästar. Foto: Istock

− Den här företagaren är en katastrof för hela branschen. Det säger Eva Kornhall, advokat som företräder en av dem som blivit lurade av hästföretagaren, en känd person i hästsverige.

Hästföretagaren har varit inblandad i ett antal tvister gällande hästaffärer, och det finns fyra domar som slår fast att hästar sålts som haft olika typer av skador. Tingsrätten har beslutat att köpen ska gå tillbaka och köparen få skadestånd, men inget har hänt.

En av de drabbade är Pernilla Börjesson, som berättar för TV4 Nyheterna om dressyrhästen de köpte för 250 000 kronor och som började stegra och var oridbar när den kom hem till dem.
I domen från tingsrätten slår tingsrätten fast att hästen hade smärtstillande preparat i kroppen vid tidpunkten för besiktningen, och att hästen hade kissing spines när den såldes. Köpet skulle hävas och köparen få pengarna tillbaka, samt ett skadestånd på 232 000 kronor. Men inget har hänt.

Konkursen var ett faktum

Därför begärde Pernilla Börjessons advokat Eva Kornhall hästföretagarens bolag i konkurs i höstas, och i slutet av november var konkursen ett faktum.
− Den här personen har satt i system att flytta pengar mellan sina bolag. När ett bolag försätts i konkurs kan konkursförvaltaren följa pengarna och driva en återvinningsprocess, förklarar Eva Kornhall, som säger att hon är beredd att driva detta till vägs ände.
− Den här personen är en katastrof för hela branschen och ska inte finnas på marknaden.

Kontaktat Svenska Ridsportförbundet

Pernilla Börjesson har också varit i kontakt med Svenska Ridsportförbundet och påtalat det olämpliga i att hästar från företagarens stall representerar Sverige i olika sammanhang.
− Jag kan tycka att det borde ske någon form av vandelsprövning av både ryttare och hästägare som deltar i mästerskap för svensk räkning. I det här fallet gällde det en häst där ägaren är ett bolag som inte existerar.
Svaret hon fick var en fråga om det var okej att förbundet delade dessa uppgifter vidare med den berörda företagaren.
− De begärde alltså att jag skulle få stå för uppgifterna i stället för att göra en egen utredning, konstaterar Pernilla Börjesson, som i det läget inte var redo att ta den konfrontationen.

Varje fall prövas

Ridsport har varit i kontakt med Carl-G Leissner, ordförande i juridiska utskottet i Svenska Ridsportförbundet. Han säger att uppgifter om hästföretagaren inte har nått utskottet, och att det kan vara svårt för Ridsportförbundet att agera i sådana här fall.
− I första hand kan vi agera mot personer med förtroendeuppdrag, men vi gör en bedömning i varje enskild fråga som kommer till oss, säger Carl-G Leissner.

Även ett annat av hästföretagares bolag har nu begärts i konkurs, av en annan lurad köpare. Den konkursförhandlingen kommer att äga rum i början av januari.

Här kan du se inslaget från TV4:s granskning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden