Avelsnyheter
26 mars 18:55
Ridsportplus

Erik M Andersen har åter en hingst godkänd i SWB

HingstnyttResan för att få en godkänd hingst i Tyskland kan se väldigt olika ut. Uppfödaren Erik M Andersen har provat på förut. Många förknippar honom mest med hans för tidigt bortgångne uppfödning Canvas Plus trots att det är ett decennium sedan. Nu har Erik M Andersen åter en godkänd hingst där även Canvas Plus finns med i stammen.

Erik M Andersen har åter en hingst godkänd i SWB
Leonardo Canepari och Come On Plus på Bundeschampionatet Foto: Kiki Beelitz

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Den nu 6-årige Come On Plus är född i Tyskland och finns sedan 2022 hos Evi och Rolf-Göran Bengtsson, Stall Bengtsson, i norra Tyskland. Under 2023 och i år tävlas han av Leonardo Canepari som kvalade honom till Bundeschampionatet 2022. På BuCha gick det bra även om det inte bar hela vägen till final, Come On Plus landade precis under brytpunkten för final med 8 poäng. I år har matchningen börjat försiktigt men ännu inte resulterat i någon fullträff på fyra starter varav tre i Herning.

  Leonardi Canepari rider Come On Plus på Nordic Jumping Events in Negernbötel, Tyskland.
  Come_on_plusimage2
  Leonardo Canepari och Come On Plus Foto: Photo-Rocket

  Kort anlagstest i hoppning  – Kurz-VA 

  Det var i det tyska hingstprovningssystemet som Erik M Andersen i januari 2022 fick sin andra godkända hingst genom Come on Plus, (Old född 2018 e Comfort – Canvas Plus – Lamm de Fetan). Det tyska hingstprovningssystemet har varit under förändring och sedan 2022 behöver de unga hingstarna på tre till fyra år endast gå igenom det som kallas för ett kort anlagstest, tidigare kallat för sportprov. Det innebär att det för respektive prov och disciplin är en dag allmän ridning, ett pass ridning inför domare med egen ryttare och ett pass med testryttare framför domare – allt fördelat över tre dagar.

  Come_on_plusimage0
  Come on Plus på klassisk hingstbild tagen av Holsteinerförbundets husfotograf Foto: Janne Bugtrup

  Ryttare på Come on Plus under 2022 var Stall Bengtssons beridare, belgaren Thibaut Huyvaert. Han visade upp Come on Plus under anlagstestet som genomfördes i Warendorf, den tyska motsvarigheten till Strömsholm med säte för både det tyska ridsportförbundet, ridutbildningar och avelsförbund.

  Fina disciplinbetyg

  På de korta anlagstesterna ges sifferbetyg mellan 1-10 för de tre gångarterna, hopptalang, ridbarhet och arbetsvilja (ungefärlig översättning av Leistungsbereitschaft) som ger en totalpoäng. Totalt fick Come on Plus 8,37 och betygen för galopp, hopptalang, ridbarhet och arbetsvilja var alla riktigt bra, skritt och trav inte fullt så bra. Totalpoängen var provets bästa och Come on Plus är därmed provvinnare i anlagstestet i Warendorf för hopphingstar 12-14 september 2022. Han har även visats i Verden i mars 2023 på Sportprov, ett prov som är upplagt liknande det korta anlagstestet men för 4- och 5-åriga hingstar. Där slutade Come On Plus på 8,61 poäng i sammnvägt hoppbetyg med en 9:a för förmåga och 8,5 för teknik och ridbarhet, totalt fjärde bästa resultat bland de 20 startande i sportprovet.

  Bundeschampionatet meriterande för hingstar

  När hingsten sedan är ett år äldre går det att välja mellan att tävla och får resultat i BundesChampionatet – dit det är relativt svårt att kvala. Det kräver mer att komma med i startlistan dit än motsvarande SWB Equestrian Weeks klasser för respektive årgång. Att lyckas med det är därför meriterande för hingstar och motsvarar ännu ett kort anlagstest eller de tidigare sportproven.

  Genom genomgånget anlagstest, kval och start i Bundeschampionatet är Come on Plus nu slutgiltigt godkänd och hans meriter som utländsk hingst räcker till nivån Premierad i SWB.  Come on Plus kommer att stå kvar i Tyskland för sportmatchning och hanteras i Sverige av Lövsta Stuteri som hingsthållare. Under det nyligen avslutade bruksprovet visade Evi Bengtsson sin uppfödning I’m Extra EB (Old f -20 br e I’m Special de Muze u Kuschel’s Elika e Colman-Contender. Uppf Evi Bengtsson, Tyskland, Äg Equivia AB) så Stall Bengtsson har ett knippe hingstar. Tidigare godkände hingsten C-Future är sedan september 2022 i Frankrike.

  Come_on_plusimage4
  Come On Plus snackar med boxgrannen Foto: Erik M Andersen

  Framtidsplaner

  Så vad ska Come on Plus göra nu efter godkänt prov och grönt ljus på alla plan för avel?
  – Utbildningen av Come On fortsätter enligt plan med tanke på en karriär i sporten. Hingstar får ju bevisa sin kvalité innan de får några ston. Han betäckte 2022 mitt finaste sto, Cheeca Plus (Old född 2013 e. Casirello – Check In). Hon gjorde ett lysande resultat som 3-åring på Flyinge med 48 poäng i hoppning på unghästtest. Sedan gjorde hon stotest i Oldenburg samma vår med näst högsta hopp-poängen av alla ston och selekterades till deras Brillantring som resultst, berättar Erik M Andersen.
  För avelsförbundet Oldenburg är Brilliantringen motsvarigheten till SWB:s RIKSsto som avgörs under SWB Equestrian Weeks. Skillnaden är att mycket färre väljs ut i Oldenburg, i princip bara vinnare och första reservsegrare, det vill säga andra placerade, medan till RIKSsto är många fler över vissa poäng inbjudna och endast en mindre andel kommer till start. I Oldenburg missar en uppfödare inte chansen att visa sitt sto i Brilliantringen om stoet är friskt och i form. 
  – Bådes Cheeca Plus mor Con Leche och mormor Con Pleasure vann brilliantringen i hoppning som 3-åringar så den stostammen står högt i Oldenburg, menar Erik M Andersen.

  Come_on_plusimage5
  Exteriörvisning av Leonardo Canepari och Come On Plus Foto: Erik M Andersen

  Vem är Erik M Andersen?

  Erik M Andersen är en hypermodern uppfödare med många hästar både i avel och träning men ingen egen gård. I stället hyr han in sina hästar på lite olika platser och i olika länder, de finns i Sverige, Tyskland, Belgien och i Nederländerna. I Sverige blev Erik först bekant som uppfödare och ägare till Canvas Plus (SWB född 2008 e. Cardento u. Cashmere Plus e. Cortez I). Canvas Plus såldes till Grevlundagården, hann bara betäcka en säsong och avled som sexåring i sviterna av pungbråck. 

  Erik-m-andersson
  Erik M Andersen

  Länklista
  Filmer från Hingstvisning och tävling på ClipmyHorse
  Tävlingsstatistik på Hippomundo
  Läs mer om Erik M Andersens uppfödningsverksamhet

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden