Avelsnyheter
14 april 18:07
Ridsportplus

Vad väntar du för föl i år?

EnkätFölsäsongen står för dörren, och snart fylls stallarna med 2022 års uppfödningar. Ridsport har kollat med några av landets etablerade uppfödare vad de väntar för föl i år.

Vad väntar du för föl i år?
Föltiden är här. Ridsport har sonderat terrängen och kollat vad det är för föl som föds hos några av de större uppfödarna i år. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Helena Stjärnholm

Helena-stjarnholm-18
Helena Stjärnholm Foto: Anders Nilsson

Läkare och hopphästuppfödare med egen hästverksamhet i Stall Stjärnholm, där hästarna får suffixet SH i namnet. Hon har fött upp hingsten Atmosphere SH (f -16 e Irco Mena-Cardento), mångas favorit på bruksprovet 2019, numera godkänd och tillgänglig via AES.

Helena väntar i år sju spännande föl till sitt stall utanför Boden. Med hjälp av ICSI-teknik och embryotransfer från Main Hillary väntas tre föl via mottagarston, de är efter Chacco Blue, Baloubet du Rouet och Conthargos.
– Jag har nedfrysta embryon från henne och kommer att avla vidare trots att jag sålt henne till Louise Nyberg.

Main Hillarys halvsyster Main Question väntar föl efter Heartbeat. Tre andra ston väntar föl efter de internationellt etablerade hingstarna Tangelo v/d Zuuthoeve och Kentucky van’t Ruytershof respektive den unge Chacootino PS (Old f -16 e Chacoon Blue-Conthargos).

Trots att Stall Stjärnholm är på nordliga breddgrader så kommer första fölet redan i slutet av mars, och  det sista väntas 10 juli.
– Avelsstona kommer från mycket starka stolinjer med prestation och godkända hingstar i släktträdet. I sommar insätts några frysta embryon i mottagarston i Holland, och blir de dräktiga kommer stona hem till mig. Vår närmaste seminstation Lie Semin är Sveriges nordligaste och de hanterar både TAI och FAI. I sommar semineras fem ston inklusive nyinköpta men egenuppfödda Champagne SH.

Ston i avel:

 • Main Hillary (SWB f -09 e Clinton I-Irco Marco) såld till LN Equestrian I Holland. Mottagarston dräktiga med Chacco Blue, Baloubet du Rouet och Conthargos.
 • Main Question (SWB f -11 e Cabachon-Irco Marco) dräktig med Heartbeat.
 • Bellezza MagiQ (SWB f -16 e For Pleasure-Maloubet de Pleville) dräktig med Tangelo v/d Zuuthoeve .
 • Nova Scotia d’Íve Z (Zang f -14 e Nabab de Rêve-Mr Blue) dräktig med Kentucky van’t Ruytershof .
 • Dia Nova (42) (SWB f -11 e Diarado-Cardento) dräktig med Chacootino PS.
  Champagne SH (SWB f -15 e Corporal VDL-Landlord-Irco Mena).

Erik M Andersen

Erik-m-andersson
Erik M Andersen

Uppfödare och hingsthållare med flera ston i avel, men utan egen gård. Eriks första avelsframgång var den tidigt bortgångne hingsten Canvas Plus, vars fåtaliga avkommor har fina tävlingsframgångar. Hästarna finns i Belgien och Holland, och han har sin uppfödningsverksamhet hos Stuteri Böckmann i Tyskland. Några avelsston finns i Sverige då tävlingstona fick gå in i avelsboxen under covid-19-pandemin. För närvarande har Erik 31 hästar i varierande ålder, de flesta i träning men även med tre föl på väg.
– Alla ston betäcktes inte om i fjol, flera av dem är i process att göra ET eller betäckning via OPU och ICSI med bland annat Canvas Plus i år.
– Stona i Tyskland, Balourde Plus (e Balou du Rouet u Roxette) och Axana Plus (e Cassini II u Franziska III), väntar båda föl med den unge hingsten Comme des Garcons (KWPN f-17 e Comme il Faut-Caretino-Contendro I). Mirachel Plus, som är i Skåne, är dräktig med Checkter (Old f -13 e Cellestial-Lord Pezi-Ile de Bourbon) som är en verkligt bra hingst med fina resultat redan. I år satsar jag rejält med att betäcka nio ston, de flesta med min egen hingst Come on Plus, en 4-åring efter Comfort-Canvas Plus-Lamm de Fetan, som är i träning hos Rolf-Göran Bengtsson, berättar Erik M Andersen.

Dräktiga ston:

 • Balourde Plus (e Balou du Rouet u Roxette),  dräktig med Comme des Garcon.
 • Axana Plus (e Cassini II u Franziska III),  dräktig med Comme des Garcon.
 • Mirachel Plus (e Con Chello u Zamira), dräktig med Checkter.

Ska betäckas 2022:

 • Ergonne Plus (e Canvas Plus u Athena de Blondel).
 • Win-Win Plus (e Comme il Faut u Whisper BW), ICSI med Canvas Plus.
 • Chequera Plus (e Checkter u Havanna Plus).
 • Ipa Plus (e Guinness u Coolavin Golden Light).
 • Cheeca Plus (e Carirello u Con Leche).

Eva ”Oa” Gudmundsson

Eva-gudmundsson-7-200604-rt
Eva Gudmundsson Foto: Roland Thunholm

Domare och hingsthållare med egen seminstation och uppfödare till hästar med F efter namnet. Aktuell med ännu en egenuppfödd godkänd hingst, Chini con Yanic F blev premierad på bruksprovet 2022.

Eva Gudmundsson har hela 13 ston dräktiga och med föl på gång från april och framåt. Hennes ston är primärt hoppstammade med mycket internationellt präglade prestationslinjer. Vid bruksprovet 2021 visade Eva sin uppfödning Chini con Omnes F, född 2016, då den enda SWB-registrerade avkomman till Kashmir van’t Schuttershof, vid bruksprovet. Han har framgångsrika äldre syskon men blev inte accepterad av SWB. I stället är han licensierad via AES, Anglo European Studbook, och i år väntar Eva fyra föl efter honom. Ett av stona är Malin Baryard Johnssons tidigare tävlingssto Actrice, de övriga är tre äldre beprövade ston, Alberthe, Mlle Mizo F och Traviata Mail.
– Jag tror på Chini con Omnes F, jag känner stammen och hans syskon och vill se om han förärver sig så bra som jag tror han gör. Årets premierade hingst Chini con Yanic F är undan en av hans halvsystrar som fått diplom.

Till de andra hoppstammade stona har hon använt en mix av beprövade hingstar som Arezzo VDL, Denzel v’t Meulenhof och Balou de Reventon, men också förra årets stora snackis Chacoon Blue, som fick flera söner genom svenskt bruksprov 2021.

Samtliga ston:

 • Curly Grace F (f -18 e Silber Sky F  u Curly Sue e Coriano-Richgra), dräktig med  Arezzo VDL.
 • Valerie (f -02 e Guidam u Galentino e Zelhem-Lucky Boy xx-Le Faquin xx), dräktig med  Artist van den Driehoek.
 • Fisinaa (f -10 e Lexicon u Zisinaa e Corland-Nimmerdor-Purioso), dräktig med  Balou du Reventon (e Cornet’s Balou).
 • Contessa (f -04 e Orlando u Chiara e Contender-Landgraf I-Sinus xx), dräktig med  Chacoon Blue.
 • Actrice W (f -99 e Ars Vivendi u Nikita e Nobelpreis-Graannenfel), dräktig med  Chini con Omnes F.
 • Alberthe (f -00 e Leendert u Carna e Corland-Lavallo), dräktig med  Chini con Omnes F.
 • Mlle Mizo F (f -06 e Stolzenberg u Madam Maxima F e Sir Caletto-Maximus-Vagabond), dräktig med  Chini con Omnes F.
 • Traviata Mail (f -07 e Kannan u Elvira Mail e Laudanum xx-Almé), dräktig med  Chini con Omnes F.
 • Vanilla Ninja (f -07 e Cardento u Lanita e Burggraaf-Maykel-Uppercut xx), dräktig med  Denzel vt Meulenhof.
 • Vicera F (f -18 e Cicero Z u Vonda T e Heartbreaker-Burggraf), dräktig med  Diablue PS.
 • Stella Carnea (f -09 e San Amour u Weltara e Weltmeyer-Bolero-Pamino xx), dräktig med  Florida TN.
 • Pacis Live F (f -12 e Valentino u Pamina Live e Landor S-Prince Oldenburg), dräktig med  Silber Sky F.
 • Blue Pfennig F (f -16 e Perigueux u Penny D e Mr Blue-Dubble Espoire), dräktig med  Tangelo vd Zuuterhoeve.

Birgit Jönsson

Birgit-jonsson
Birgit Jönsson Foto: Clara Hyltback

Månskensbonde och verksamhetsutvecklare på LRF, baserad i Lindome. Uppfödare till bland annat de framgångsrika fälttävlanshästarna och bröderna Koordinat och Kvadrat samt numera läromästaren Kaminskij. De flesta fälttävlanshästarna matchas av Sandra Gustafsson.

Hemma på gården finns det sex hästar, där de flesta går tillbaka till anmodern Elitstoet Karitsa (F.1) (SWB f -75 e Unesco-Dawson) och hennes dotter Kanel (F.1) (SWB e Hertigen-Unesco, uppf Helge Jönsson). På gården finns nu fjärde generationen från.

Årets föl har väldigt blandade fadershingstar och en av kombinationerna fick en del att höja på ögonbrynen – Freetown på ett Corlensky G-sto.
– Jag gillar det jag sett av Freetown och Kara-Cara Mia rör sig rätt så bra, jag vill göra en käck häst som kan göra lite av varje. Stoet kräver hingstar med ridbarhet, för det är inte hennes styrka. Jag ville se vad det kan bli, inte hamna i ett fack.
– Till Kassava sökte jag en hingst som stod högre i blod, mer lämplig för fälttävlan, men fick till slut välja Capriolo VDL, det var ett svårt val. Det finns ju fälttävlan i stostammen. Jag har betäckt med Fango in Blue x tidigare och har sedan haft svårt att hitta tillräckligt mycket blod i hingstarna för fälttävlan.
– Mitt holländska sto Fazou Arw, som jag inte tycker är någon skönhet, har lämnat ganska trevliga avkommor med Gisborne VDL och Insider VDL. De ägs alla tre av Sandra Gustafssons familj i en eller annan form. Jag fastnade för Kintaro VDL när jag såg honom på visning, snygg, ridbar och lämplig till Fazou Arw.

Ston i avel:

 • Kara-Cara Mia (F.1) (SWB f -07 e Corlensky G u Kanel (F.1) e Hertigen), dräktig med Freetown.
 • Kassava (F.1) (SWB f -08 e Jaguar Mail u Kandela (F.1) e Robin Z), dräktig med Capriolo VDL.
 • Fazou Arw (KWPN f -10 e Bonaparte u Zazou e Emilion), dräktig med Kintaro VDL.

Nina Sixtensson

Nina-sixtensson
Nina Sixtensson Foto: Sofie Sköld

Uppfödare på Dömsta Gård utanför Köping med över 50 uppfödningar som fått suffixet DS i namnet. I höstas blev uppfödningen St. Emilion efter Suarez-Dante Weltino andre reservsegrare hos Oldenburg och såldes för över fem miljoner kronor på den efterföljande auktionen i Vechta.

Nina föder upp gångartshästar sedan 2001 och efter 2008 har det blivit flera föl varje år. Hon tar emot ston för fölning och har nog förlöst mer än 100 föl totalt. Årets fyra egna föl väntas i april-maj.

Förra året fick stoet De Wina ett hingstföl efter Janeiro Platinum och han fick förnyat förtroende med två andra ston till i år. Det ena är stoet Belair DS som har en 7-årig son Jetset 6 som gått UVM och Bundeschampionatet. Det unga stoet Million DS får även hon ett föl efter Janeiro Platinum.
– Det är sällan jag väljer samma hingst till två ston, men jag bestämde mig för att betäcka Million så sent på säsongen att det blev så. Gränsbo stuteri, ombud för Janeiro Platinum, som station är så bra att ha kontakt med, det betyder en hel del.

Trots framgången med St. Emilion, som är efter Suarez och undan stoet Tia-Romina II, har Nina valt en annan hingst till henne i år. Dynamic Dream (Westf f -17 e Dream Boy-Sir Donnerhall I) har nu stora förväntningar på sig att producera en lika fin avkomma.
– Jag tror att Dynamic Dream kompletterar Tia Romina II bra.
San Amour till De Wina är en favorit i repris, då hon fick en son 2019 som såldes till Tyskland. Han skulle varit på samma premiering som St. Emilion i höstas men fick kolik före visningen.

Ston i avel:

 • Belair DS (Hann f -08 e Beltoni u Die Diva), dräktig med Janeiro Platinum.
 • De Wina (Hann f -02 e De Niro u Wanessa), dräktig med San Amour.
 • Million DS (Hann f -17 e Millennium u Belair DS), dräktig med Janeiro Platinum.
 • Tia Romina II (Old f -13 e Dante Weltino OLD u Tia-Romina), dräktig med Dynamic Dream.
 • De Vita (f -11 e Vitalis u Daiyana), blev ej dräktig 2021.

Camilla och Magnus Eriksson

Camilla-eriksson
Camilla Eriksson

Har verksamhet på Viby Berga Gård utanför Eskilstuna. De har till dags dato skapat fler än 50 hästar med MVG i namnet. Camilla Eriksson har det dagliga ansvaret för stona och unghästarna på gården. Åtta föl väntas i år och två av dem är travston.
– Förra året seminerade vi 13 ston men det blev bara åtta dräktiga, berättar Camilla.

För årets skörd var planen att de två unga stona Abba MVG och Dilba MVG skulle betäckas med Janeiro Platinum, så blev det och innan säsongen var över var ett sto till dräktigt med honom.
Pagila MVG skulle gått till King Olymbrio, men det var mitt i Falsterbo och han tävlade, så det blev Janeiro där med. Jag tycker mycket om Janeiro och fick ett fint föl i Jackie Collins MVG född 2020. Både Abba och Dilba är svarta med en del vita tecken så nu hoppas jag på två svarta skönheter till.
– Vårt inlånade sto Görklintgårds Penelli är dräktig med For Romance, som hon tidigare fått en fin avkomma efter, lite av en favorit i repris.
– Så är det med Zonya MVG som väntar föl med Bon Coeur, hon fick ett föl med honom 2020 som vann Riksfölchampionatet.
– Vi gjorde försök på flera ston med Freetown och Downtown utan att det lyckades.
Alympia W betäcktes naturligt med Lynch Bages, det tog sig, blev tvillingar som hon senare resorberade, vi gör ett nytt försök med honom i år.

Dräktiga ston:

 • Für Dich (f -12 e Fürstenball-Cordoba-Wanderbursch II), dräktig med Suarez.
 • Görklintgårds Penelli (f -08 e BH Hotline-Depardieu-Inschallah x), dräktig med For Romance.
 • Abba MVG (f -18 e Frascino-Rhodium-Jazz), dräktig med Janeiro Platinum.
 • Dilba MVG (F.2) (SWB f -17 e Fürstenball-Londonderry-Rohdiamant), dräktig med Janeiro Platinum.
 • Pagila MVG (SWB f -12 e Bellagio-Gigolo-Pascal), dräktig med Janeiro Platinum.
 • Zonya MVG (F.2) (SWB f -08 e Don Primero-Rubignon-Ampère), dräktig med Bon Coeur.

Övriga avelsston:

 • Alympia W (f -05 e Rhodium-Jazz-Contango).
 • Derrydona (F. 2) (SWB f -05 e Londonderry-Rhodiamant-Iran).
 • Jawa (SWB f -01 e Sack-Martini-Flamingo).
 • Heart on Fire (SWB f -09 e Hermes-Rubinstein-Donnerhall).
 • Noblessa (F. 2) (SWB f -09 e Belissimo M-Magritte-Cindra).

Sofi och Olof Hellberg

Olof-hellberg_-kim-c-lundin_kcl7dm_8563
Olof Hellberg Foto: Kim C Lundin

Ryttare och uppfödare av hopphästar, som driver sin verksamhet under namnet HSO Stables AB utanför Sölvesborg. De fick den 3-årige hingsten Blue Devil accepterad på bruksprovet och han är fallen efter deras egen hingst Chess Cor (Holst f -04 e Caretino-Coronado-Lenz, uppf Bettina von Borstel).
– Vi betäckte 18 ston i fjol, två resorberade och ett såldes. Kvar blir 15 ston med föl som kommer med början den 16 april fram till i juni. Vi betäckte fyra fler 2021 än året innan, och i år ska vi betäcka ytterligare två ston. Planen är att sälja hälften av uppfödningarna tidigt och producera den andra hälften själva, berättar Olof Hellberg.
– Fem är betäckta med Gameboy, han kommer från en av Sveriges starkaste stofamiljer och jag har sett många fina Gamelus-avkommor. Men stofamiljen väger tyngst och jag hoppas få två till tre stoföl som kan föra vidare F.2-familjens gener hos oss.
– Vi har använt Chageorge till två ston, en fin hingst med bra ram som passade våra små ston, sedan är det aldrig fel med Chacco-Blue som farfar.
– Blue Devils mamma Zell Am See väntar föl med Action-Breaker, en favorit i repris då hon har en fin avkomma, Aqua, med honom.
– Övriga ston går till vår egen hingst Chess Cor. De avkommor vi själva har är fantastiskt ridbara. Vi betäckte hans dotter Chessi’s Alba med Lloyd, som premierades 2021, eftersom hon vann betäckningen när hon blev bästa hoppsto på unghästtestet i Osby.

Avelsston:

 • Daisy (f -08 e Stakkatol u Zafira S), dräktig med Chess Cor.
 • Clara de Luxe (5) (SWB f -06 e Class de Luxe u Saga e Stanford, uppf Hannetorp Gårds AB), dräktig med Chageorge .
 • Cornet’s Frannia (Old f -15 e For Germany-Grandeur, uppf Hannetorp Gård), dräktig med Chess Cor.
 • Frannia (f -08 e For Germany RD u Grannia), dräktig med Gameboy.
 • Gärda (Meckl f -06 e Las.t Man Standing-Kolibri, uppf Christina Tiede), dräktig med Chess Cor
 • Lena (Meckl f -07 e Last Man Standing-Kolibri, uppf Christian Tiede), dräktig med Gameboy.
 • Lisa (SWB f -06 e Last Man Standing-Conteros, uppf Hannetorps Gård AB), dräktig med Gameboy.
 • Queenstown (Meckl f -11 e Quadros-Capitol I, uppf Holger och Joerg Moeller ZG), dräktig med Chess Cor.
 • Zell am See (Meckl f -09 e Cellestial-Last Liberty, uppf Holger och Joerg Moeller ZG), dräktig med Action-Breaker.
 • West Side Idyll (SWB f -14 e Clarimo-Careful, uppf Ingrid Ovesson Svensson), dräktig med Chageorge.
 • Chessi’s Alba HG (SWB f -18 e Chess Cor u Betty Boop), dräktig med Lloyd.
 • NewJersey (SWB f -12 e New Balance u Wilma), dräktig med Chess Cor.
 • Chessi’s Absint HG (SWB f -18 e Chess Cor u Valborg (5), dräktig med Gameboy.
 • Albertine Blue (SWB f -17 e Action Blue u Campari) dräktig med Gameboy.
 • Zip Zap PWR (SWB f -12 e Zapatero VDL u Niclaire), dräktig med Chess Cor.

Sara Grandin och Magnus Andersson

Sara-grandin
Sara Grandin Foto: Elin Stahre

Driver Ekeby Stuteri på Jan-Ers gården utanför Sala är i förstahand inriktade på gångartsavel.

Sara Grandin och Magnus Andersson har fött upp hästar sedan 2004 och namnet af Ekeby finns med sedan 2007.
– Vi tröttnade lite på att uppfödaren aldrig kom med när hästen presenterades på tävling, så vi bakade in det i namnet.

De jobbar med korta generationsintervall och har flera generationer i avel. Redan vid betäckning funderar de på hur nästa led kan se ut.

På sin gård tar de emot ston för fölning under säsongen och i år väntas 17 ston föla. Av dem är sju deras egna.
– Vårt elitsto Fabiana af Ekeby väntar föl med Kane, hennes dotter Fantasy af Ekeby var tvåa på Kungakannan i höstas. Det har fungerat fint med Vivaldi-blod men de har varit lite små, vi hoppas Kane ska få upp storleken lite.
– I år har vi betäckt Gizella af Ekeby med Blue Hors Zackorado. Hennes bror efter Zack blev väldigt bra så jag tror blodet matchar fint. Zackorado är fin, det är inte så mycket stort skepp över honom som annars är vanligt.
– Zuidenwind-dottern Driva af Ekeby har massor av energi så hon är dräktig med Blue Hors Farrell. Det ska bli spännande att se vad Fürstenball-blod kan ge i den kombinationen.
– Vi försöker förstärka stonas goda egenskaper utan att bygga på svagheter, göra kombinationer som kan vara säljbara.

Ston i avel:

 • Giza af Ekeby (SWB f -18 e Valverde u Gizella af Ekeby, dräktig med Freetown.
 • Gizella af Ekeby (SWB f -09 e Okeanos u Ginella), dräktig med Blue Hors Zackorado.
 • Driva af Ekeby (SWB f -13 e Zuidenwind u Dolores), dräktig med Blue Hors Farrell.
 • Cittadella (SWB f -06 e Rotspon u Chinella xx), dräktig med Janeiro Platinum.
 • Fabiana af Ekeby (SWB f -11 e Blue Hors Don Romantic u Fabienne), dräktig med Kane.
 • Jellybean for U (SWB f -13 e Floricello u Wosila), dräktig med Knockout.
 • Fantasy af Ekeby LVST (SWB f -18 e Van Vivaldi u Fabiana af Ekeby), dräktig med Rockabye.

Amanda Staam

Amanda-staam
Amanda Staam

Fälttävlansryttare som föder upp sina egna adepter i Moholm söder om Töreboda. Amanda Staam bor i anslutning till föräldragården, där hennes åtta tävlingshästar och några till finns. För sin avelsverksamhet hyr hon en gård en bit bort där fölstona finns och unghästarna föds upp med lösdrifter, stora hagar och naturbeten. Hittills har det under åren blivit ett tjugotal egna uppfödningar. Amanda tävlar aktivt med åtta fälttävlanshästar, de flesta är hennes egen uppfödning.
– För mig är det viktigt att jobba med bra ston, det är faktiskt viktigare än hingstarna för de är så selekterade redan. I år väntar vårt Baloubet du Rouet-sto Bulgari föl med Kintaro VDL. Jag är så tacksam för varje föl från Bulgari, hon blir 22 år i år men är i verkligt fin form trots sin ålder. Hon har lämnat bra, alla hennes avkommor är verkligt fina.
– Sedan har jag en dotter till Bulgari som jag hopptävlat med i 1,30. Bettan Ninder Loube är magiskt fin och dräktig med Arezzo VDL, hon fick första fölet 2021.
– Min satsning är fälttävlan men jag väljer alltid hingstar så att det går att sälja avkommorna som unga som hopphästar. Det har blivit många VDL-hingstar genom åren, dels kan jag se dem på nära håll hos min tränare Magnus Österlund och dels är det alltid riktigt bra hoppblod i dem.

Ston i avel:

 • Bulgari (f -00 e Baloubet du Rouet u Madira), dräktig med Kintaro VDL.
 • Bettan Ninder Loube (SWB f -11 e Nintender u Bulgari), dräktig med Arezzo VDL.
 • Ireina II (f -13 e Zirocco Blue VDL u Ureina II), dräktig med Everton VDL.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden