Avelsnyheter
14 april 2022 12:18
Ridsportplus

Föl räddades genom kejsarsnitt och fick en tvilling

ÖverlevarenDet högdräktiga stoet fick kolik och gick inte att rädda. Men fölet förlöstes genom kejsarsnitt och trots en tuff start klarade fölet sig. Nu har den lilla hingsten också fått en ny mamma, och en tvilling.

Föl räddades genom kejsarsnitt och fick en tvilling
Amman Blended Scotch tog direkt till sig det moderlösa fölet och har nu två föl att ta hand om. Foto: Emine Lundsten/Menhammar

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var ett kallblodssto från stuteri Menhammar som fick kolik två veckor före beräknad nedkomst. Hon kördes till hästkliniken på SLU:s universitetsdjursjukhus i Uppsala.
  − Hon hamnade strax på operationsbordet, och där konstaterades en kraftig grovtarmsomvridning. Hennes liv gick inte att rädda men hennes föl togs ut genom kejsarsnitt. En hingst med stor bläs. Fölet var då drygt två veckor prematur och skulle egentligen födas först i april, skriver stuteriet på sin Facebook.

  Hingstfölets första tre dygn var kritiska, berättar Universitetsdjursjukhuset på Facebook. Utgången var ibland oviss, men efter några dagar piggade fölungen på sig.

  − Kejsarsnitt på häst är ovanligt, och detta var dessutom 16 dagar före beräknad fölning, men så här långt har allt gått bra, berättar Johan Hellander, veterinär och stuterichef på Menhammar, för Ridsport.

  Vi ger fölet en tvilling helt enkelt

  Menhammar har en beprövad metod för att ge moderlösa föl en ny amma. Man väntar in att en lämplig amma ska föla, och för in det nya fölet i boxen i samband med att hennes eget föl föds.
  − Vi ger fölet en tvilling helt enkelt, och jag har aldrig varit med om att det inte har fungerat, berättar Johan Hellander.

  Fölen Menhammar 5 Foto Emine Lundsten
  Amman som fick ta sig an ett föl till är själv uppväxt med en amma. Foto: Emine Lundsten/Menhammar

   

  Fölen Menhammar 2 Foto Emine Lundsten
  Tvillingarna blev snabbt bästa vänner. Foto: Emine Lundsten/Menhammar

  Stödutfodrar både mor och föl

  På Menhammar föds främst travhästar upp, och i år beräknas 80 fölningar från egna ston, och dessutom finns drygt 40 inackorderade dräktiga ston på stuteriet på Ekerö. Det finns därmed goda möjligheter att hitta en lämplig extramamma om något går illa.

  − Eftersom ett sto inte är gjort för att ta hand om mer än ett föl, får vi stödutfodra både sto och fölen, säger Johan Hellander.

  Ett kallblod med varmblodsbeteende?

  Det lite speciella i det här fallet är att fölet som förlorade sin mamma är ett kallblodsföl efter Tekno Odin, medan amman är ett varmblodssto, Blended Scotch, ett sto som själv förlorade sin mamma vid födseln och fick växa upp med en amma.
  Hennes hingstföl är efter Readly Express, och han får nu växa upp med en kallblodstvilling.

  − Även om fölen ärver lika mycket från mamman som från pappan, så är det modern som har möjlighet att påverka avkomman socialt, säger Johan Hellander.

  Kan vi få se en kallblodshingst med ett varmblodsbeteende växa upp här?
  − Ja, så kan det bli, svarar Johan Hellander.

  Fölen Menhammar 1 Foto Emine Lundsten

  Ett kallblodsföl och ett varmblodsföl har nu blivit ”tvillingar” som man säger på Menhammar.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden