Sverige
1 maj 2018 07:00

Ett riktigt hästår blir verklighet i Skara

EU-finansieratFöreningen Skara Hästland har fått närmare 470 000 kronor från EU och Leader Nordvästra Skaraborg för att genomföra ett Hästår.

Ett riktigt hästår blir verklighet i Skara
Axevallatravet ska utvecklas med mer verksamhet under Häståret. Foto: Svensk Travsport

Axevalla travbana med sin körhall, hundratalet gästboxar och tävlingsbana för islandshästar samt grannen Skaraortens Ryttarförening med nytt stall och nytt ridhus är redo att fyllas med innehåll under Häståret. Det berättas i ett pressmeddelande.

Hästnäringen skulle tjäna mycket på att enas över disciplingränserna. Malin Fahlesson, projektledare.

− Vi vill att fler ska få upp ögonen för de här fina anläggningarna, och därför sökte vi pengar till ett Hästår, där vi ska genomföra omkring 15 aktiviteter av olika slag, säger Malin Fahlesson, projektledare för Häståret som drivs av Skara Hästland, i pressmeddelandet.

Under häståret ska olika typer av evenemang provas.
− Det kan vara allt från stora tävlingar, kurser och clinics till nätverksträffar eller frukostmöten för hästföretagare, säger Malin Fahlesson.

Western- och islandsryttare
Ridklubbar, travföreningar, hästföretagare och andra ska komma med förslag på vad de vill genomföra.
− Planen är att evenemangen sedan ska kunna bli hållbara och leva vidare genom att aktiviteterna genomförs i samverkan med andra aktörer, säger Malin Fahlesson.

Redan nu används området av både westernryttare och islandsryttare. Där finns gymnasieutbildningar och vuxenutbildningar inom häst, en veterinärklinik, en travskola, och all ordinarie verksamhet på travbanan och ridskolan Skålltorp. Men det är sällan olika hästintresserade grupperna möts.
– Hästsektorn i Skaraborg är en mycket splittrad arena med isolerade aktiviteter inom olika intresseområden. Samtidigt är hästen en gemensam nämnare, och alla hästar har samma grundläggande behov och beteenden. Själva hästnäringen skulle tjäna mycket på att enas över disciplingränserna och se utvecklingen inom hästsektorn som en gemensam fråga, säger Malin Fahlesson.

Locka människor
Ett annat mål med häståret är att locka människor från andra delar av Sverige till området.

Pengarna till Häståret kommer dels från EU:s landsbygdsprogram, som bidrar med maximalt 313 000 kronor, dels från Leader Nordvästra Skaraborg som bidrar med 154 000 kronor. Projektet genomförs av Skara Hästland som är en samarbetsorganisation med ett 30-tal medlemmar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden