Avelsnyheter
20 maj 2021 11:40
Ridsportplus

Exteriören – grunden för prestation

ExteriörDe nederländska avelsexperterna Paul Hendrix och Tim Coomans är överens om exteriörens betydelse. ”Du får mycket mindre motstånd i ridningen om hästen har lätt att utföra arbetet”, säger Tim Coomans.

Exteriören – grunden för prestation
Willemijn (f -03 e Numero Uno-Nimmerdor) segrade vid den nationella stoinspektionen som 4-åring. Senare tävlade hon upp till 1,60-hoppning under Charlotte Verhagen. Ett bra exempel på att korrekt exteriör lägger grunden för sportframgångar. Foto: Pierre Costabadie/Arnd.nl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ändamålsenlig exteriör och korrekt benställning är viktigt för tävlingshästen, även om det alltid finns undantag. Kraven skiljer sig naturligtvis mellan hopp- och dressyrhästar, men likheterna i exteriör är större än skillnaderna. En långlinjerad häst är exempelvis ett viktigt kriterium för båda avelsriktningarna inom KWPN, och korrekt benställning en förutsättning för en lång karriär.

    – Vid avelsförbundens bedömningar sker en hel del av förselekteringen för sporten, säger KWPN-domaren Henk Dirksen och menar att de därför är viktiga för sporten.
    – Det finns alltid ston utan avelsutmärkelser som gör bra ifrån sig inom sporten, men med hjälp av stoinspektionerna strävar vi efter efter att välja ut de allra mest ändamålsenliga tävlingshästarna.

    – Tyngdpunkten vid bedömningarna har alltmer flyttats över till sporten. Det gör att vi som domare också föredrar en ändamålsenligt byggd häst framför en som är vacker men som inte visar tillräckligt talang vid löshoppning och/eller rörelse i frihet. Den tiden är förbi då bedömningarna närmast var att betrakta som skönhetstävlingar. Vi selekterar för sporten och självklart söker vi ständigt efter en komplett häst. I den bästa av världar är det en häst med ändamålsenlig och korrekt exteriör, som presterar bra och samtidigt har ett attraktivt utseende. Men vi vill inte kasta ut barnet med badvattnet och funktionaliteten kommer alltid att ha högsta prioritet, säger Henk Dirkseb.

    Paul Hendrix, professionell hästhandlare tillika hingsthållare och uppfödare, understryker vikten av en funktionell och korrekt exteriör för hopphästar.

    – I Nederländerna har vi unghästbedömningarna i blodet och vi har gjort enorma framsteg inom aveln sedan omvandlingen från jordbrukshäst till ridhäst. Vi fortsätter att göra stora framsteg med hjälp av ökad specialisering. Nivån är nu så hög att en majoritet av hästarna har de fysiska förutsättningarna att prestera väl i sporten. Detta gör också att det finns en stor variation i typ bland hästarna, vilket man kan se på de internationella tävlingarna.

    Föredrar långlinjerade hästar

    Personligen föredrar Paul Hendrix långlinjerade hästar.
    – Även rörelserna ska vara långa och framåtgripande. Viktiga egenskaper är en kraftfull och rund galopp, att hästen har tillräckligt med utrymme bakom sadeln och bärighet i sina rörelser. En häst som inte hindras av sin exteriör och som rör sig med stadga är oftast också ett nöje att rida, eftersom ridbarheten är nära besläktat med exteriören.

    Vai-bruntink-darabel-lier19l22261
    Darabel (f -08 e Westpoint-BH Don Schufro) tillhörde toppen vid KWPN:s stoinspektion som 3-åring. Nu är hon på väg upp i Grand Prix, riden av Vai Bruntink. Foto: Digishots

    Samma sak gäller för hopp- som för dressyrhästar.
    – När jag tittar på dressyrhästar är exempelvis en kraftig underhals eller svag överlinje en nackdel, säger tränaren, uppfödaren och talangscouten Tim Coomans, som också är noga med övergången mellan huvud och hals.
    – En häst med en öppen övergång mellan huvud och hals får en bättre kontakt med bettet än en häst med kort nacke och kraftig ganasch, säger Tim Coomans.

    En häst som inte hindras av sin exteriör och som rör sig med stadga är oftast också ett nöje att rida.

    Paul Hendrix

    Ländpartiet är också viktigt, eftersom det krävs mycket av en dressyrhäst på hög nivå.
    – Länden måste vara väl utvecklad för att hästen ska kunna överföra kraften bakifrån och framåt.

    – Du får mycket mindre motstånd i ridningen om hästen har lätt att utföra arbetet du ber den om. När hästen redan är ”född i rätt form” blir det enklare för ryttaren, som inte behöver lägga ner åratal av träning för att forma hästens kropp.

    De flesta hästar hamnar hos vanliga ryttare

    Ju skickligare ryttaren är, desto mer kan den i och för sig kompensera för eventuella brister hos hästen.
    – Men det bör inte vara utgångspunkten vid uppfödning, eftersom de flesta hästar ändå hamnar hos ”vanliga” ryttare , säger Tim Coomans.

    Benen är en viktig del av exteriören. Ett bekymmer för KWPN-aveln är hästar med olika stora hovar. Med rätt hovvård kan visserligen många tävlingshästar fungera bra ändå, men det påverkar deras livslängd. Olika storlek på hovarna leder till ojämn belastning, precis som tåvid eller tåtrång benställning.
    – Även om det finns exempel på hopphästar som trots olika stora hovar har presterat på Grand Prix-nivå i åratal, ser vi inom aveln detta som ett problem, förklarar Paul Hendrix.

    En annan viktig exteriör komponent för Paul Hendrix är hasen.
    – Jag tycker att det är en mycket viktig aspekt. Haserna måste vara korrekta och lika, det är viktigare än resten av bakbenet, så länge det befinner sig inom normala gränser.

    När hästen redan är ’född i rätt form’ blir det enklare för ryttaren.

    Tim Coomans

    Även Tim Coomans lägger stort värde vid korrekt benställning.
    – Det är grundläggande hos en häst. Vi ser ibland hästar som är intåade och det leder till mer slitage. Det betyder inte att intåade hästar inte kan nå långt inom sporten, men allmänt sett är det inte önskvärt.

    – Dessutom föredrar jag en häst med rejäla hovar. Jag är ingen förespråkare av smala och höga hovar. Det är ofta sammankopplat med brist på lösgjordhet, och lösgjordhet är en egenskap som jag verkligen vill se hos en dressyrhäst.

    Lägger stor vikt vid exteriören

    Det nederländska avelsförbundet KWPN lägger stor vikt vid exteriören under stoinspektioner och andra bedömningar.
    – De är fortfarande mycket viktiga för utvecklingen av aveln. De säkerställer  att vi håller standarden vad gäller exteriör och korrekthet, och vi kan inte bortse från detta i sporten, säger Tim Coomans.

    Det är ingen tillfällighet att både Paul Hendrix och Tim Coomans ofta visar hästar vid både stoinspektioner och hingstselektering.
    – Vi deltar också i bedömningarna för att inspirera andra uppfödare att göra likadant, säger Hendrix.
    – På det sättet lyfter vi uppfödningen till en högre nivå, eftersom vi alltid måste vara både självkritiska och fortsätta att jämföra oss med varandra. Ju mer information vi har, desto bättre kan vi utnyttja den inom aveln.

    – Vi får ut mycket information av att löshoppa en ung häst i dess hemmiljö. Det är också ett mycket trevligt urvalsredskap, som använts i decennier vid inspektioner.
    – Det händer att vi kan få en lite förvrängd bild av en unghäst när den hamnar i en ny miljö, och det finns även en risk att folk försöker få hästen att se bättre ut än den faktiskt är. Men löshoppning i hästens hemmiljö ger i allmänhet en god fingervisning om hästens talang under sadeln, säger Paul Hendrix.

    Vid rörelse i frihet kan vi se hästens naturliga talang.

    Tim Coomans

    Tim Coomans anser att man vid köp av en ung dressyrhäst eller vid hingstselektering, förutom värdering av rörelse i frihet, har god nytta av att se hästen i longering.
    – Vid rörelse i frihet kan vi se hästens naturliga talang. Jag tittar noga på smidigheten och hur hästen samlar sig före och efter vändningar. Speciellt avsaktningar ger god information om huruvida hästen är atletisk. En atletisk häst med korrekt benställning och exteriör har ofta även en god ridbarhet.

    – Det kan också vara värdefullt att se hästen longerad med inspänningstyglar. Vissa hästar kommer mer till sin rätt då, för andra är det en nackdel. För att på bästa sätt kunna utvärdera om en unghäst har talang för sporten måste selekteringen vara så lika vårt mål som möjligt, och utifrån det tror jag att longering är bra, hävdar Tim Coomans.

    Exteriören spelar en avgörande roll

    En annan fördel med unghästbedömningarna är att varje bedömd häst hjälper till att öka säkerheten i avelsvärderingen. Dessa avelsvärden och den linjära bedömningen är inte bara till hjälp för individuella uppfödare, utan krävs också för att avelsföreningarna ska kunna ha koll på avelns utveckling i stort, så att eventuella problem vid behov kan korrigeras i ett tidigt skede.
    – En hästs temperament och personlighet kommer alltid att vara avgörande för prestation på elitnivå, men dess exteriör spelar också en avgörande roll.

    Fakta

    Fem viktiga punkter i exteriören:

    Coomans-190527189_abfa4
    Tim Coomans Foto: Arnd.nl

    Enligt Tim Coomans

    • Tränare, talangscout, uppfödare
    • Bra övergång mellan huvud och hals
    • Undvik kraftig underhals
    • Stark överlinje med välutvecklat ländparti
    • Korrekta ben – inte intåad
    • Rejäla hovar

    Hendrix-170423832_abfa4
    Paul Hendrix Foto: Arnd.nl

    Enligt Paul Hendrix

    Hästhandlare, uppfödare och hingsthållare.

    • Långa linjer
    • Framåtgripande rörelser
    • Lagom lång rygg
    • Lika stora hovar
    • Korrekta och likformiga hasar

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden