Avelsnyheter
3 maj 2021 06:20
Ridsportplus

Copycat-sonen slog till med skyhöga rekordpoäng

Unghästtest FlyingeDe höga poängen regnade över 3-åringarna som visades på Flyinge, men allra flest poäng landade hos Copycat-sonen Califfa. Med inte mindre än tre stycken tior i protokollet blev totalen rekordhög för denna valack av modern sporthästmodell. "Det ligger en del bud i luften", säger ägaren och uppfödaren Annica Wahlman efter detta sensationella resultat.

Copycat-sonen slog till med skyhöga rekordpoäng
Rekordpoäng utan dess like belönades Copycat-sonen Califfa med. Full pott både för typen och båda hoppbetygen gav totalt 56 poäng (93,3%) som hopptalang. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    SWB Malmöhus var först ut med årets unghästbedömningar, och körde igång på Flyinge under fredagen och lördagen. 45 hästar kom fram till start, varav två födda 2017. Jan-Ove Olsson dömde exteriör och gångarter, Susanne Axén satte hoppsiffrorna och Niklas Roslund bedömde de 37 ridproven där alla godkändes.

    Det var en högklassig samling unga individer som visades fram, och flera riktigt höga poäng delades ut. Tolv hästar belönades med dressyrdiplom och 14 hästar kom upp i klass I-poäng som dressyrtalanger. På hoppsidan blev det fem diplom och 13 klass I-hästar. En häst belönades med dubbla diplom.

    Hingstar med avkommor ur sin första årgång Calido’s Son, Conthallon Rouge, For Laubry, Ironman H, Sensation och Springbank II VH. Mesta fadershingst var Copycat med fyra visade avkommor. Total Hope hade tre och Dragon Welt två.

    56 poäng till Califfa

    Helt outstandig under dessa dagar var Copycat-sonen Califfa, uppfödd och ägd av Annica Wahlman. Califfa visades av Johanna Wall med team, och valacken belönades med inte mindre än tre tior i protokollet – den inledande på typen, och därefter för båda hoppbetygen – dessutom blev det en nia på galoppen. Totalt kom Califfa upp i imponerande 56 poäng (93,3%) som hopptalang, och inte mindre än 51 poäng (85%) som dressyrtalang. Något dressyrdiplom blev det dock inte på grund av att inte två av gångartsbetygen låg på minst åtta poäng, men ett hoppdiplom med råge blev det, och givetvis även kvalificering till 3-årschampionatet i hoppning.

    Annica Wahlman har knappt hunnit smälta resultatet när Ridsport når henne efter bedömningen och hon beskriver hur det snurrar i huvudet på henne. Som aktiv i SWB Malmöhus har hon under arrangemanget suttit i sekretariatet och haft full koll på alla deltagande hästar, och att Califfa skulle få diplom hade hon haft på känn. Men att det skulle bli sådana här toppoäng kunde hon inte ana.
    – Jag har alltid tyckt jättebra om Califfa, men vågade inte ha några större förhoppningar eftersom man aldrig vet hur det går med unghästar, säger Annica.
    – När kritiken började med att han var precis den moderna sporthästen man vill se, då kände jag att ”nu har jag lyckats” och jag började nästan gråta.

    Egen uppfödning i flera generationer

    Califfa är Annicas egen uppfödning, och hon har även fött upp hans mamma Cascada.
    – Jag köpte hans mormor Aula T, och hon har fått nio föl hos oss.
    – Califfas mamma är hennes andra föl, och med henne tänkte vi att vi tar ett tidigt föl innan min dotter skulle tävla henne.

    Mormodern är kvar hos Annica och ska i år betäckas, och Annica förklarar att det är denna linje hon avlar hopphästar med. Annars har det fötts några framgångsrika dressyrhästar hos Annica.
    – Jag har fött upp Darin som gick unghäst-VM med Michelle Nilsson, berättar Annica.
    – Hästar har jag haft i hela mitt liv, men det har aldrig varit någon speciell gren som jag fastnat för. Det är aveln jag är mest intresserad av, att få fram bra hästar.
    – Det är så roligt med stoet, valet av hingst och sedan att ta fram fölet.

    Noggrann kartläggning

    Annica beskriver hur hon noga kartlägger härstamningarna vid sitt hingstval för att få fram den ultimata individen, och att hon med Califfas mamma Cascada får in Casall i härstamningen genom Cabachon, och Cortez genom Aula T. Längre bak ligger dessutom Urbino.
    – Jag ville gärna komma åt Comme il Faut också, men vi är inte uppfödarna med de största pengarna, så då blev jag rekommenderad av Ingmar Runesson på Gränsbo att använda mig av Copycat, som var lite i ropet just då.
    – Jag ville ju åt det blodet och med Copycat fick jag in det i nästa led.

    Redan förra året fick Annica ett kvitto på Califfas hopptalang. Hon började själv träna löshoppning med honom, men det slutade alltid med att han hoppade ut ur paddocken.
    – Han har aldrig gjort så i hagen, och trots att vi har höga staket på paddocken så hoppade han över.
    – Det var då jag tänkte att nu får någon annan ta över, säger Annica med ett skratt, som lämnade över utbildningen till Johanna Wall och Anna Krügel. Anna var den som red Califfa på ridprovet, medan Maths Örtbring och Mattias Åstrand sprang med honom under visningen.

    Annica beskriver Califfa som en väldigt vacker häst som syns i mängden. Han är en glad häst och väldigt snäll, men samtidigt en ”spillevink” som gärna brallar lite mellan hindren. Tanken var nu att han efter sin vila skulle börja matchas mot 3-årschampionatet, men Annica är inte säker hur det blir med det längre.
    – Med de resultatet han fick kan jag ju säga att det ligger en del bud i luften, så vi får se hur det blir.
    – Kommer det rätt bud så säljs han.

    Fudge_e269_0211w
    Genomgående höga poäng, dubbla diplom och kvalificerad för 3-årschampionat i både dressyr och hoppning blev resultatet för Bravour-sonen Fudge. Foto: Yvonne Karlsson

    Dubbla diplom till Fudge

    Näst högst bedömda hopptalang blev Fudge (e Bravour), uppfödd och ägd av Niclas Swerre. Här var det fyra nior i protokollet – både de två inledande bedömningspunkterna och på båda hoppbetygen. Totalt 52 poäng (86,7%) och såväl hoppdiplom som kvalificering till 3-årschampionatet. Men Fudge gick inte lottlös som dressyrtalang heller, utan kom även där upp i arrangemangets näst högsta poäng och landade på 50 (83,3%) med diplom och championatskval även där.

    Cuveecodie_e269_0450w
    Närapå full pott (9,5 – 10) blev det i hoppsiffror för Cuvee Codie, som slutade på 51,5 poäng (85,8%) som hopptalang. Foto: Yvonne Karlsson

    Höga hoppoäng blev det även för Cuvee Codie (e Calido’s Son) som var snubblande nära full pott i hoppsiffrorna med 9,5-10. Totalt 51,5 poäng (85,8%), hoppdiplom och championatskval. Ytterligare två hopptalanger belönades med diplom och poäng som räckte till 3-årschampionatet, detta var Atina (e Nintender) och Delicia SN (e Cicero van Paemel Z).

    Vidar_e269_0314w
    Total Hope-sonen Vidar belönades med en tia på skritten, och toppade listan över dressyrtalangerna med 51,5 poäng (85,8%). Foto: Yvonne Karlsson
    Vivelareinneiivh_e269_0437w
    Full pott på typen blev det för Vive la Reinne II VH, som totalt belönades med 51,5 poäng (85,8%). Foto: Yvonne Karlsson

    Två dressyrtalanger med 51,5 poäng

    På dressyrsidan toppades listan av två hästar som båda belönades med 51,5 poäng (85,8%), det var Vidar (e Total Hope), uppfödd och ägd av Helixad AB, samt Vive la Reinne II VH (e Revolution), uppfödd och ägd av Västra Hoby Stuteri. Vidar inledde med dubbla nior i protokollet, och belönades med en tia på skritten som högsta gångartsbetyg. Han är enda avkomman till Bella Stella, som själv är högt bedömd som dressyrtalang vid ridhästtest, och genom sin far Dalwhinnie knyter hon dessutom ihop släktbanden mellan Vidar och den andra högpoängaren – Dalwhinnies mamma Rakel VH är nämligen mormorsmor till Vive la Reinnie II VH.

    Med 10-9 som inledande siffror och en nia för traven är Vive la Reinnie II VH ännu en av de framgångsrika ättlingarna i denna starka linje från Västra Hoby. Modern De la Reinne VH har lämnat oerhört framgångsrika avkommor – inte minst UVM-finalisten Springbank VH samt avelshingstarna Springbank II VH och Oban VH – ovanpå det flera avkommor som belönats med höga poäng vid unghästtester och placerat sig vid årgångschampionat.

    Både Vidar och Vive la Reinnie II VH kvalificerade sig till 3-årschampionatet i dressyr, vilket även de diplombelönade Garbo (e Totilas), Winnietou (e Total Hope), Stallerhult Celsius (e Sibelius) och Capriolo (e Springbank II VH) gjorde. Scarlett Z (e Sensation) uppfyllde kraven poängmässigt och ridprovsmässigt, men då hon är grundregistrerat i annat förbund blev det endast diplom och ingen championatsbiljett för henne. Castoro (e For Romance II) är född 2017 så det blev ingen biljett för honom heller.

    Flera priser delades ut

    SWB Malmöhus delade även ut ett antal priser efter visningsdagarna. Jan-Ove Olsson’s vandringspris till den ryttare som under ridprovet visar sin häst i en naturlig balans och för den unga hästen lämplig form gick till Martin Umaerus. Ragnhild Rydholms minnespris för bästa hopphäst gick till Califfa och Lennart Olssons minnespris till det sto som erhållit bäst exteriör- och gångartspoäng gick till Vive la Reinne II VH.

    Resultat SWB:s unghästtest, Flyinge 30 april-1maj 2021

    Hästar med minst 77,5 procent.
    R = SWB-stoet kvalificerad för Riksutställning
    C = hästen kvalificerad till 3-årschampionat

    DRESSYRTALANGER

    Vidar SWB val 165 cm e Total Hope u Bella Stella e Dalwhinnie, uppf/äg Helixad AB. 9 9 7,5 10 8,5 7,5 = 85,8% diplom C

    Vive la Reinne II VH (31) SWB sto 168 cm e Revolution u De la Reinne VH e De Niro, uppf/äg Västra Hoby Stuteri AB. 10 9 8 8,5 9 7 = 85,8% diplom C R

    Fudge SWB hingst 169 cm e Bravour u M&M e Non Stop R, uppf/äg Niclas Swerre. 9 9 8,5 7 8 8,5 = 83,3% diplom C

    Garbo SWB sto 167 cm e Totilas u Flawless e Floricello, uppf/äg Villars Lunn/Stall Cavell. 9 8,5 7 9 8,5 8 = 83,3% diplom C R

    Castoro SWB val f-17 168 cm e For Romance II u Contura e Weltman, uppfödare Jeppe Börjesson, Stall Hallhagen, äg Johanna Vinberg. 9 8,5 7,5 7,5 8,5 8,5 = 82,5% diplom

    Scarlett Z ZANG sto 171 cm e Sensation u Dalina e Don Gregory, uppf Gerhard Ikena, äg Kerstin Svenstrup. 9 8 7 8 8 9 = 81,7% diplom

    Winnietou SWB sto 166 cm e Total Hope u Welcome e Wladimir O.A., uppf Helena Lundqvist, äg Stall André AB samt Kerstin & Kjell André. 8,5 8,5 7 9 8 8 = 81,7% diplom C R

    Stallerhult Celsius (65) SWB sto 168 cm e Sibelius u Corinne e Bellagio, uppf/äg Karolina Cappelli Lindholm & Alexander Lindholm. 9 8 7 8 8 8,5 = 80,8% diplom C R

    Glia SWB sto 164 cm e Grand Galaxy Win u Gaia iS e Skovens Rafael, uppf/äg Lena Nyström. 8,5 8,5 8 7,5 8 8 = 80,8% diplom

    Capriolo SWB val 168 cm e Springbank II VH u Camomill e Bocelli, uppf Jeppe Börjesson, Stall Hallhagen, äg Nina Dahlheim. 8,5 7,5 7 8,5 8,5 8,5 = 80,8% diplom C

    Tamina SWB sto 172 cm e Zaladin MI u Tara u Bugatti Hilltop, uppf/äg Cecilia Lif-Wells. 9 8 7,5 8 7,5 8 = 80% diplom

    Dragon Tattoo RS SWB val 165 cm e Dragon Welt u Kalutara e Bocelli, uppf/äg Michelle Johansson Perned. 8 7,5 8 8 8,5 7 = 78,3% diplom

    Califfa SWB val 168 cm e Copycat u Cascada e Cabachon, uppf/äg Annica Wahlman. 10 9 8 7,5 7,5 9 = 85%

    Mister Moonlight C SWB val 167 cm e Gisborne u Quette e Quite Easy, uppf/äg Ann Laven. 8 8 8 8 8 7,5 = 79,2%

    Carmenzita SWB sto 163 cm e Casanova Hästak u Razzia e Robin Z, uppf/äg Lena & Staffan Hammarskiöld. 8 8 8 7,5 7 8 = 77,5%

    DayDream SSL SWB sto 165 cm e Zafferano u Darrasina e D-Day, uppf/äg Stall SL/Sara Liew. 8 7,5 8 7,5 8 7,5 = 77,5%

    Atina (40) SWB sto 164 cm e Nintender u Alchemilla e Argentinus, uppf/äg Christina Hedin Ruhr. 8 8 8 7,5 7 8 = 77,5%

    HOPPTALANGER

    Califfa SWB val 168 cm e Copycat u Cascada e Cabachon, uppf/äg Annica Wahlman. 10 9 8 7,5 9 10 10 = 93,3% diplom C

    Fudge SWB hingst 169 cm e Bravour u M&M e Non Stop R, uppf/äg Niclas Swerre. 9 9 8,5 8,5 9 9 = 86,7% diplom C

    Cuvee Codie SWB val 164 cm e Calido’s Son u Catina T e Al Cantino, uppf/äg Elvira Molin. 8 8 7 9 9,5 10 = 85,8% diplom C

    Atina (40) SWB sto 164 cm e Nintender u Alchemilla e Argentinus, uppf/äg Christina Hedin Ruhr. 8 8 8 8 8,5 9,5 = 83,3% diplom C R

    Delicia SN (F.2) SWB sto 165 cm e Cicero van Paemel Z u Chellina SN Z e Chellano Z, uppf Birgitta Jonasson/Stora Nääs Stuteri, äg Stora Nääs Stuteri & Johanna Wall. 8 8 8 8 8 8,5 = 80,8% diplom C

    Garbo SWB sto 167 cm e Totilas u Flawless e Floricello, uppf/äg Villars Lunn/Stall Cavell. 9 8,5 7 8 8 7,5 = 80%

    Carmenzita SWB sto 163 cm e Casanova Hästak u Razzia e Robin Z, uppf/äg Lena & Staffan Hammarskiöld. 8 8 8 8 7,5 8 = 79,2%

    DayDream SSL SWB sto 165 cm e Zafferano u Darrasina e D-Day, uppf/äg Stall SL/Sara Liew. 8 7,5 8 7,5 8 7,5 = 77,5%

    Equus Paris SWB sto 165 cm e Corland u Fânniki W.H. e Indoctro, uppf/äg Stall Krog. 8,5 7,5 7,5 8 7,5 7,5 = 77,5%

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Årets unghästbedömningar (56)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden