Avelsnyheter
27 maj 2021 10:21
Ridsportplus

Engelman fick sin revansch

Ridhästtest VännäsEn spänd galopp grusade planerna för ett Breeders-kval förra året - men i år fick Sibelius-sonen Engelman sin revanch. Vid ridhästtestet i Vännäs lotsade Petra Edfors sin delvis hoppstammade häst till dressyrdiplom, och nu öppnades möjligheten att starta vid 4-årschampionatet.

Engelman fick sin revansch
Engelman fick sin revansh - tillsammans med Petra Edfors satte han galoppen i Vännäs och nu är han kvalad till Breeders. Foto: Johan Wesslen

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vid Västerbottens Hästavelsförenings unghästbedömningar i Vännäs startade två hästar vid ridhästtestet – en grenspecifikt som dressyrtalang, och en grenspecifikt som hopptalang.

Bo Holmlund dömde exteriör och gångarter, medan Harald Jönsson satte hoppsiffrorna.

Utdelningen blev ett dressyrdiplom, och detta gick till Engelman (e Sibelius), uppfödd av Kerstin Dahlgren och ägd av Petra Edfors. Engelman startade grenspecifikt som dressyrtalang och belönades med åttor rakt igenom i exteriörpoäng. Gångartssiffrorna blev 7,5-7,5-8,5-8,5 och totalt 8,0 poäng med diplom och Breeders-biljett som utdelning.

Fick revansch på galoppen

Engelman belönades även med dressyrdiplom i Vännäs förra året (läs mer här). Eftersom Petra Edfors tycker att valackens bästa gångart är galoppen, tyckte hon det var lite synd att det förra året blev en sjua på just galoppen och kvalbiljetten till Breeders uteblev. I år blev dock den gångarten högst bedömd av alla.
– Nu fick jag äntligen visa galoppen uppsutten, och det var jättekul att vi fick vår revansch, säger Petra.
– Målet var mest att sätta galoppen, men jag hade också som smygmål att kvala till Breeders Trophy, så det var jättekul att vi kunde pricka av de målen jag satt i min bok. Jag är jättenöjd.

Men om det blir någon resa till Flyinge är lite oklart. Med närmare 140 mil enkel väg är det en stor procedur, och det behöver avsättas både tid och ekonomi för ett sådant projekt.
– Men det hade varit roligt. Hans uppfödare bor i Kävlinge så det hade varit kul att åka ner och träffas. Men man måste ju känna att man mäktar med också.

Nu närmast ska Engelman få ett litet break, och därefter planerar Petra att jobba vidare med honom. Något tävlande känns inte aktuellt i dagsläget.
– Han är ju redan kvalad till Breeders så vi väntar med det. Jag är väldigt nöjd med vart vi befinner oss.

Av den äldre modellen

Kombinationen med både dressyr- och hoppblod är något som har visat sig passa Petra. Inte bara Engelman är avlad på det sättet, utan även Petras andra dressyrhästar har haft hoppblod. Engelman beskriver Petra som en väldigt glad häst med mycket framåtbjudning som gillar att jobba.
­– Han är av den där äldre modellen men samtidigt rörlig, det är en trevlig individ med ett bra psyke.
– Han skulle nog inte vara svårsåld om han var till salu, men jag har inga planer att sälja honom. Han ska vara kvar hos mig.

Resultat SWB:s ridhästtest, Vännäs 23 maj 2021

Siffrorna inom parentes anger disciplinpoängen. För dressyrtalangerna är det gångartsbetygen i ordningen trav-skritt-galopp-temperamentsbetyg. För hopptalangerna är det de två hoppbetygen i ordningen teknik-temperament.
Hästar med minst 77,5 procent.
C = hästen kvalificerad till 4-årschampionatet

DRESSYRTALANGER

Engelman SWB val e Sibelius u Kalla e Alcatraz, uppf Kerstin Dahlgren, äg Petra Edfors. (7,5 7,5 8,5 8,5) = 80% diplom C

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar (56)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden