Avelsnyheter
15 maj 2021 17:19
Ridsportplus

Lillasyster upprepade bedriften

Unghästtest FrödingeFörra året toppades unghästtestet i Frödinge i båda grenarna av en och samma uppfödning från Maria Heramb. I år upprepade lillasyster Diadora JO bedriften och belönades med högst poäng både som dressyr- och hopptalang och åkte hem med dubbla diplom. Till hösten väntar nu flytt till familjens anläggning i Portugal för stoet.

Lillasyster upprepade bedriften
Josefina Gunnarsson visade Diadora JO som blev högst bedömd både i hoppning och dressyr vid unghästtestet i Frödinge. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vid SWB Norra Kalmars unghästbedömningar under fredagen visades sju hästar vid unghästtestet- alla födda 2018. Ann-Kristin Karlsson dömde exteriör och gångarter, Harald Jönsson var hoppdomare och Elisabeth Ljungstorp dömde de sex ridproven som alla godkändes.

Utdelningen blev två dressyrdiplom och en klass I-häst i dressyr, samt ett hoppdiplom och tre hästar som belönades med klass I som hopptalanger. En häst åkte hem med dubbla diplom.

Ingen hingst med avkomma ur sin första årgång fanns representerad, och alla visade hästar var efter olika fäder.

Högst bedömd i båda grenarna

I en klass för sig var Diadora JO (e Diarado) som inte bara belönades med dubbla diplom utan även blev högst bedömd både som dressyr- och hopptalang. Diadora inledde med en nia på typen och fick sedan åttor rakt igenom utom på skritten där det blev 7,5. Totalt 48,5 poäng (80,8%) som dressyrtalang och 49 poäng (81,7%) som hopptalang, med championatsbiljett i hoppningen.

Diadora JO – Doris kallad – är uppfödd och ägd av Innovation Group PA AB, och det är Maria Heramb som ligger bakom det namnet. Maria firade stora framgångar i Frödinge även i fjol, då Diadoras storasyster JO Miss Suzetta också fick dubbeldiplom och toppade i båda grenarna (läs mer om det här). Miss Suzetta blev totalt en av fjolårets högst bedömda hopptalanger, slutade på tredje plats i Rikssto och kom sjua i 3-årschampionatet.
– Jag blev glatt överraskad när jag såg Doris på testet, jag trodde inte att hon var så färdig då hon är storleken större än Suzetta, berättar Maria Heramb.
– Hennes meriter tidigare är att hon hoppade ur boxen genom ett fönster i stallet när hon var en vecka gammal, och när hon var en månad hoppade hon hur hagen över ett staket och ett stenrös.
– Så att hoppning fanns i henne tvekade jag inte på.

Fullt upp i Portugal

Maria Heramb och hennes familj är bosatta i Portugal, där de håller på att bygga upp en hästanläggning. Stallet är inflyttat och det finns tolv hästar hemma på gården. Ridhuset beräknas vara klart inom två månader, men allt har blivit fördröjt på grund av Covid.
– Doris flyttade till Lasse Berglund när jag flyttade till Portugal, och därefter har hon varit hos Josefina Gunnarsson för utbildning.
– Jag kunde inte åka på denna bedömning i Frödinge, vi har fullt upp med tävlingar i Europa och här i Portugal – nu senast förra veckan var vi i Versailles på Haras de Jardy där vår dotter Antonia genomförde tvåstjärnig fälttävlan.

Målet är nu att Doris ska delta i 3-årschampionatet om allt går bra, och därefter ska hon flytta ner till anläggningen i Portugal. Temperamentsmässigt beskriver Maria att Doris är cool och bestämd.
– Men hon har inte samma humör som storasyster dock.
Maria berättar också att storasyster Suzetta har varit med sin nya ryttare Anthony Hart på två utbildningsmånader hos Rolf-Göran Bengtsson i Tyskland innan hon kom till Portugal.
– Hon har nu hunnit tävla två gånger här, båda felfritt och fint genomfört.
– Mamman till Diadora och Suzetta är inseminerad igen, men jag vet inte förrän veterinären kommer om det grott ett halvsyskon till henne.

Ytterligare ett diplom delades ut

Det andra dressyrdiplomet i Frödinge gick till Deveron (e Dragon Welt) som belönades med 47 poäng (78,3%).

Resultat SWB:s unghästtest, Frödinge 14 maj 2021

Hästar med minst 77,5 procent.
R = SWB-stoet kvalificerad för Riksutställning
C = hästen kvalificerad till 3-årschampionat

DRESSYRTALANGER

Diadora JO SWB sto 163 cm e Diarado u Lodge Park Recession e Arcus, uppf/äg Innovation Group PA AB. 9 8 8 7,5 8 8 = 80,8% diplom

Deveron SWB val 169 cm e Dragon Welt u Happinesse e Blue Hors Don Romantic, uppf Stall Frödinge Dressyr, äg Emma Dolk. 8 8 7,5 7,5 8 8 = 78,3% diplom

Fürst Gold JC SWB hingst 162 cm e Fürst Jazz u Bella Donna e Don Primero, uppf/äg Jamtlandic AB. 8,5 7,5 8 8 7,5 7,5 = 78,3%

HOPPTALANGER

Diadora JO SWB sto 163 cm e Diarado u Lodge Park Recession e Arcus, uppf/äg Innovation Group PA AB. 9 8 8 8 8 8 = 81,7% diplom C R

Dundee SA (F.2) SWB val 174 cm e Click and Cash u Flyinge Delicious e Cabachon, uppf/äg Angelica Bäck. 8 7,5 7 8 8,5 7,5 = 77,5%

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar (56)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden