Avelsnyheter
18 maj 2021 12:30
Ridsportplus

Perfekt herre levererade över hinder

Ridhästtest VärnamoHan har varit perfekt sedan han föddes, och han gjorde ingen besviken vid ridhästtestet i Värnamo. Coole Mr Perfect (e Mr Vain GJ) drämde till med riktigt höga poäng, och nu ser uppfödaren och ägaren Mari Karlsson fram emot att se sin första häst starta vid Breeders Trophy.

Perfekt herre levererade över hinder
Ebba Thalin och Mr Perfect belönades med höga hoppsiffror i Värnamo. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  När SWB Jönköpings län arrangerade unghästbedömningar i Värnamo startade fem hästar vid ridhästtestet – bland dem ett fölsto. Jan-Ove Olsson satte exteriörsiffrorna, Niklas Roslund bedömde gångarterna och Mikael Nolin var hoppdomare.

  En häst startade vid det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalang, och denna häst visades hoppad under ryttare. Två hästar startade grenspecifikt som dressyrtalanger, och lika många startade grenspecifikt som hopptalanger.

  Klassen på de visade hästarna var hög, och samtliga startande belönades antingen med diplom och/eller championatsbiljett. För dressyrtalangerna blev utdelningen två diplom, och för hopptalangerna två diplom och en klass I-häst.

  Dubbla nior i hoppbetyg

  Mr Vain GJ hade två visade avkommor med, i övrigt var alla efter olika hingstar, och det var just en avkomma till Mr Vain GJ som blev högst bedömd vid ridhästtestet: Mr Perfect är uppfödd och ägd av Mari Karlsson, Solviksstuteri PRE HB, och han visades vid det allsidiga ridhästtestet av Ebba Thalin. Exteriört var det åttor på typen och benstället som blev de högsta betygen, och vid den uppsuttna hoppningen delades det ut två nior i betyg, med beröm bland annat för sitt goda avstamp, sin goda inställning och sin samarbetsvilja. Totalt 8,7 poäng som hopptalang, diplom och kvalificerad till 4-årschampionatet.

  Mari Karlsson är uppfödaren som inte bara föder upp SWB-hästar, utan även Pura Raza Española – PRE. Omfattningen på de olika raserna har varierat.
  – Jag började med halvblod, sedan blev det mer PRE när jag skaffade min hingst, men nu är jag med tillbaka på halvblod igen och har lite hittat min nisch, säger Mari med ett skratt.

  När Mr Perfect föddes såg Mari direkt att han var något extra, och namnvalet var givet på honom.
  – Det var något speciellt över honom, och även om man som liten uppfödare ofta känner att man vill sälja snabbt, så kände jag att den här vill jag spara.
  – Han är en otrolig personlighet, vänlig och tillgiven och otroligt trygg i sig själv. Han är oftast cool och tar det mesta med ro, men när han behöver leverera det där lilla extra tänder han till.
  – Sedan är han ganska påhittig som sin far också, och snäll men hoppar allt inklusive stenmurar. Så kapacitet finns där verkligen.

  Följt Mr Vain sedan han var liten

  Att Mari valde Mr Vain till sitt Bourbon-sto Peaches var en självklarhet. Mari tränar själv dressyr för Mr Vains uppfödare och ägare Gustaf Johansson, och har följt Mr Vain sedan han var liten.
  – De kompletterar varandra bra, och nu när jag vet vad jag får så fortsätter jag på det spåret, säger Mari.
  – Han har en liten helbror också som heter Mr President, och honom funderar jag på att kanske spara som hingst.
  – Mamman fick gå tom i år då hon fått flera föl de senaste åren, men i år ska jag betäcka om henne med Mr Vain och hoppas på ett stoföl. Det vore extra kul att fortsätta producera föl från den här linjen, säger Mari.

  Sin egen tävlingskarriär har Mari lagt på hyllan, men hon vill gärna att Mr Perfect ska få komma ut på tävlingsbanorna. Inridningen sköttes av Victoria Almgren, och därefter är det Ebba Thalin vid Stall Södergård som skött utbildningen av Mr Perfect.
  – Tanken är att han ska bli tävlinghäst och han står nu hos Ebba. De ska göra tävlingsdebut i Sörsjö nu på torsdag.
  – Sedan ska vi absolut åka på championatet, det är siktet i alla fall. Det är fantastiskt roligt att ha kvalat en häst dit. Jag fick mitt första halvblodsföl 2002 och det här är min första uppfödning som kvalat till Breeders, säger Mari stolt om sin fina uppfödning.

  Fler höga hoppoäng

  Även de två hästarna som visades grenspecifikt som hopptalanger kom upp i höga hoppoäng, och båda kvalificerade sig till 4-årschampionatet. Föstoet Constancia (e Caligula 50) hoppade ihop 8,5-8 i betyg över hinder och slutade på 8,0 poäng och Breedersbiljett, men diplomet uteblev på grund av för lågt betyg på huvud/hals/bål. Samma totalpoäng, kvalificering till championatet men också ett diplom blev det för Leon (e Mr Vain GJ), som hoppade ihop 8-8 över hinder. Detta var andra hoppdiplomet för Leon då han belönades med ett även som 3-åring.

  Emmylou levererade igen

  Dressyren toppades av Emmylou (e Fürstenball) som visades grenspecifikt som gångartstalang. Redan förra året knockade Emmylou domarna och belönades med toppoäng – bland annat med en tia på typen, och hon slutade tvåa i 3-årsfinalen och vid Rikssto (läs mer om Emmylou här). I år var typpoängen nästan lika hög med 9,5, och med åttor rakt igenom på gångartsbetygen blev det totalt 8,1 poäng, dressyrdiplom och ”välkommen tillbaka till championatet” för Emmylou.

  Stoet är uppfödd och ägd av Hans Danielsson, och visades av Mikaela Alderin-Danielsson som ridit Emmylous mamma Emma vid unghäst-VM i dressyr och flera årgångschampionat. Mikaela visade även den andra dressyrtalangen Jungleland (e Heston for U), som även han kom upp i poäng för dressyrdiplom med 7,8, och den uppmärksamme noterade att Mikaela hade sällskap med sig upp i sadeln – gravid med första barnet i magen.

  Resultat SWB:s ridhästtest, Värnamo 16 maj 2021

  Hästar med minst 77,5 procent.
  Siffrorna inom parentes anger disciplinpoängen. För dressyrtalangerna är det gångartsbetygen i ordningen trav-skritt-galopp-temperamentsbetyg. För hopptalangerna är det de två hoppbetygen i ordningen teknik-temperament.
  C = hästen kvalificerad till 4-årschampionatet

  DRESSYRTALANGER 

  Emmylou SWB sto 170 cm e Fürstenball u Emma e Emmerton, uppf/äg Hans Danielsson. (8 8 8 8) = 81% diplom C

  Jungleland SWB hingst 169 cm e Heston for U u Red Heades Woman e Figaro R, uppf/äg Marie-Louise Lind. (7,5 7 8 8) = 78% diplom

  HOPPTALANGER

  Uppsutten hoppning

  Mr Perfect SWB val 165 cm e Mr Vain GJ u Peaches e Bourbon, uppf Solviksstuteri PRE HB, äg Mari Karlsson. (9 9) = 87% diplom C

  Constancia (23) (fölsto) SWB sto f-16 167 cm e Caligula 50 u Qenta e Quite Easy, uppf DaHa Gummarp AB, äg BW Fastigheter. (8,5 8) = 80% C

  Leon SWB val 166 cm e Mr Vain GJ u Cristal e Vivaldi K, uppf Catharina Cratz, äg Torbjörn Levin. (8 8) = 80% diplom C

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Årets unghästbedömningar (56)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden