Avelsnyheter
16 maj 2021 09:45
Ridsportplus

Spretig syskonskara kompletterades med dressyrtopp

Ridhästtest FrödingeHan har systrar som gått unghäst-VM i hoppning och tagit silver i fälttävlans-SM, samt en bror som blivit "Hela Sveriges Häst" hos Beridna högvakten. Nu har den framgångsrika men något spretiga syskonskaran kompletterats med en högt bedömd gångartstalang som kvalat till Breeders Trophy i dressyr - Curium CMG blev högst bedömd vid ridhästtestet i Frödinge.

Spretig syskonskara kompletterades med dressyrtopp
Camilla Ivarsson red Curium CMG, som blev högst bedöm vid ridhästtestet i Frödinge. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

SWB Norra Kalmar höll under fredagen sina unghästbedömningar i Frödinge. Vid ridhästtestet visades två hästar – båda födda 2017. Harald Jönsson dömde exteriören och hoppningen medan Ann-Kristin Karlsson satte gångartssiffrorna. Båda individerna startade vid det kombinerade ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger, och båda hästarna löshoppades.

Utdelningen blev ett dressyrdiplom och en klass I-häst som dressyrtalang.

Åttor rakt igenom på gångarterna

Högst bedömd blev Curium CMG (e Skovens Rafael), uppfödd av Cecilia Granstam och ägd av Linn Engelholm. Curium fick åttor rakt igenom på alla dressyrbetyg – utom för typen som var en halv poäng lägre. Totalt blev utdelningen 8,0 poäng och såväl dressyrdiplom som biljett till 4-årschampionatet.

Curium visades i Frödinge av Camilla Ivarsson, som driver Dressyr & rehabcenter i Kristianstad. Linn började träna för Camilla förra hösten, och sedan i våras har hästen varit hos Camilla för utbildning.
– Jag köpte honom på hösten när han var två och red sedan in honom på vårkanten. Tanken var att han skulle gått unghästtest som 3-åring, men det uteblev med Corona och allting, berättar Linn.
– Nu är det tänkt att jag tillsammans med Camilla ska ta mig så högt jag kan med Curium, men vi ska ta det lugnt och det får bli vad det blir – det viktigaste är att vi ska ha roligt på vägen.
– Jag vet att han har en stor kapacitet, men han kommer att bli kvar hos mig. Jag kommer inte att sälja honom.

Mycket hoppblod på mödernet

På Curiums faders sida är både de egna meriterna och härstamningen starkt dressyrinriktad, men på moderns sida är det i huvudsak hoppblod. Modern Cupea VH (e Corrado WL) har lämnat ett flertal avkommor där framgångarna i huvudsak har varit på hoppsidan –  flera av dem har belönats med hoppdiplom vid unghästbedömningar och gått upp till 1,30/1,40 i hoppning. En av dessa är Candy VH (e Cabachon) som bland annat deltagit vid unghäst-VM i hoppning och haft ett flertal internationella framgångar med Erika Lickhammer-Van Helmond (läs en artikel om Candy VH här).
– Curium har också en bror som är såld till Beridna högvakten och utsågs till ”Hela Sveriges Häst” förra året, berättar Linn.
– Svenska folket fick ge namnförslag på G, och han döptes om från Cuprate CMG till Grenadjär.

Utöver hoppframgångarna och en häst i beridna högvakten har Cupea VH även lämnat framgångsrika fälttävlanshästar, där Hot Cup VH (e Blue Hors Hotline) tävlas internationellt, och förra året tog hon silver i senior-SM med Aminda Ingulfsson. Cupea VH är även mormor till flera högt bedömda hopptalanger, bland annat Cava VH (e Centurus) som belönats med 50 poäng som 3-åring. Det finns några avkommor till Cupea som tidigare belönats med dressyrdiplom, men utifrån resultaten på blup går det att utläsa att Curium är den första med poäng som räcker till championatskval i dressyr.

Blir första championatsstarten

Ännu så länge är inte Curium inhoppad, och med Linns eget intresse för dressyr är det just som gångartshäst han är inköpt. Nu stundar förhoppningsvis en start vid höstens championat för hästen.
– Han växer mycket, och vi får se hur han växer på sig men vi hoppas kunna starta på Breeders.
– Det blir första gången jag har en häst med på championatet i så fall. För mig känns det som att jag har haft en extrem tur att få köpa en så fantastisk häst som Curre.

Linn äger valacken tillsammans med sin mamma Christine Engelholm, och det är även mammans Chrilon-sto som Linn tävlat tidigare.
– Hon har varit skadad mycket så vi har bara kommit till lätt nivå.
– Nu är stoet dräktig istället, vi får ett föl efter Americano GJ om några veckor. Det blir både stoets och vårt första föl, säger Linn, som alltså har många premiärer att se fram emot detta år.

Mississippi blev bästa hopptalang

Högst bedömd som hopptalang som de två blev Mississippi (66) (SWB sto e Heston for U-Cohiba, uppf Royne Lundin, äg Linnea Hedlund) som med 7-7 i hoppsiffror kom upp i totalt 7,1 poäng som hopptalang. Som dressyrtalang blev det 7,5 poäng och klass I för Mississippi.

Resultat SWB:s ridhästtest, Frödinge 14 maj 2021

Hästar med minst 77,5 procent.
Siffrorna inom parentes anger disciplinpoängen. För dressyrtalangerna är det gångartsbetygen i ordningen trav-skritt-galopp-temperamentsbetyg. För hopptalangerna är det de två hoppbetygen i ordningen teknik-temperament.
C = hästen kvalificerad till 4-årschampionatet

DRESSYRTALANGER

Curium CMG SWB val 171 cm e Skovens Rafael u Cupea VH e Corrado WL, uppf Cecilia Granstam, äg Linn Engelholm. (8 8 8 8) = 80% diplom C

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar (56)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden